Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiAMN

AMN s-a lansat în campania electorală la Rezina şi Şoldăneşti

|versiune pentru tipar| AMN, 20 octombrie 2010

Alianţa “Moldova Noastră” a intrat oficial în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Candidaţilor pentru funcţia de deputat le-au fost deja înmânate legitimaţiile. Iar la sfârşitul săptămânii trecute, la Rezina şi Şoldăneşti, au avut loc întruniri cu activiştii AMN din teritoriu, la care reprezentantul conducerii formaţiunii, Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a vorbit despre tactica şi strategia AMN în campania electorală 2010.

Valeriu Cosarciuc, care este al treilea pe lista candidaţilor AMN a ţinut să precizeze că formaţiunea pe care o reprezintă promovează intens tineretul, inclusiv şi în Legislativul ţării; căcirca 40 la sută din persoanele incluse în lista electorală sunt femei — activiste de partid în organizaţiile teritoriale. În ansamblu, lista candidaţilor este mult mai atractivă ca în anii precedenţi, a precizat V.Cosarciuc.

Referindu-se la calităţile pretendenţilor la mandatul de parlamentar, demnitarul a mai spus că partidul promovează în Legislativ doar persoane verificate, competente, care se bucură de stimă şi respect în societate. Lista candidaţilor va rămâne deschisă şi se mai pot face modificări în ea până la alegeri, a accentuat dl Cosarciuc, care, mai detaliat s-a referit la domeniul pe care îl adminisrează.

Valeriu Cosarciuc a declarat că după alegerile parlamentare din 2009 Alianţei “Moldova Noastră” i-au revenit spre administrare domeniile de cea mai înaltă responsabilitate. Deşi actualul Executiv a guvernat ţara doar un an, potrivit lui V.Cosarciuc s-au reuşit lucruri mari: a fost evitat de-clinul economic, Produsul Intern Brut de la minus 7 la sută a crescut la plus 5,6%. Contribuţia miniştrilor AMN în realizările Guvernului AIE a fost una esenţială, a spus Valeriu Cosarciuc, adăugând că AMN are deplină capacitate de a guverna ţara. El a conchis că miniştrii delegaţi în Executivul AIE şi-au îndeplinit cu responsabilitate angajamentele şi că, în pofida unor disensiuni inerente guvernării de coaliţie, partidul îşi face datoria şi merge înainte.

Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a raportat că timp de un an a promovat politici de deschidere către producător pentru a transforma agricultura într-o adevărată locomotivă a economiei naţionale. În primele şase luni de guvernare, agricultura a înregistrat o creştere de 11,5 la sută, a menţionat ministrul. Circa 2 la sută din creşterea per ansamblu a PIB-ului îi revine anume complexului agroalimentar. V.Cosarciuc consideră că s-a reuşit eliminarea unui şir de restricţii la exportul băuturilor spirtoase, a cerealelor, a produselor de origine vegetală, s-a majorat şi au fost achitate subvenţiile pentru agricultori, au fost reduse datoriile procesatorilor faţă de viticultori, se înregistrează o deschidere fără precedent către fondurile financiare comunitare şi internaţionale.

În continuare, candidatul în deputaţi, Valeriu Cosarciuc, a vorbit despre succesele înregistrate de Ministerul Educaţiei, condus de reprezentantul AMN, Leonid Bujor. S-a accentuat că ministerul respectiv a elaborat şi pus în discuţia societăţii proiectul Codului Educaţiei, a contribuit la majorarea cu circa 24 la sută a salariului pedagogilor şi cu peste 50 la sutăa salariului profesorilor universitari, la reabilitarea domeniului educaţional. “Potrivit unor sondaje recente, a spus ministrul, educaţia a revenit pe primul loc în topul încrederii pe care o manifestă populaţia, lucru care nu s-a întâmplat de foarte mult timp.”

Cu lux de amănunte, dl Cosarciuc s-a referit la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, unde, într-o perioadă de timp foarte scurtă majoritatea cetăţenilor noştri au obţinut acces la un şir de servicii fără de care astăzi omenirea nu îşi imaginează prezentul şi viitorul. Internetul a ajuns în sate şi este pe larg utilizat în şcoli şi în alte instutiţii sociale. Lansată încă în anul 2007 de către deputaţii AMN, anul acesta, a fost luată decizia ca prima documentare a fiecarui cetăţean să se facă în mod gratuit.

În perioada aflării AMN la guvernare, s-a reuşit prelungirea pe un termen nelimitat a documentării gratuite a populaţiei din stânga Nistrului, unde sunt aproape 300 mii de cetăţeni ai RM, înregistrarea agenţilor economici din regiune în spaţiul juridic al Republicii Moldova, numărul lor depăşind 660 de întreprinderi. S-au reluat întrunirile în formatul “5+2”, se stinge “războiul feroviar” prin reluarea circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Tiraspol-Odesa, este în plin proces de pregătire reconectarea sistemelor de telefonie fixă de pe cele două maluri ale Nistrului, a mai spus dl Cosarciuc.

În finalul întrunirii de lansare a AMN în electorala 2010, Valeriu Cosarciuc a stăruit asupra faptului că partidul reprezintă un factor de stabilitate în Alianţa pentru Integrare Europeană şi acest rol formaţiunea îl va juca şi în viitor.

Sursa: www.amn.md