Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiAMN

Leonid Bujor: Sfera educaţiei este prioritară pentru Alianţa Moldova Noastră

|versiune pentru tipar| AMN, 1 noiembrie 2010

Ministerul educaţiei a depus eforturi foarte mari pentru a nu lăsa ca efectele crizei economice, dar şi ale guvernării comuniste să nu se reflecte asupra vieţii pedagogului. În condiţiile în care moştenirea economică lăsată de comunişti a cerut îngheţarea salariilor în majoritatea domeniilor, pedagogii au fost singura categorii de salariaţi care au beneficat de creşterea salariului. Potrivit unor documente desecretizate odată cu venirea la putere a forţelor democrate, consilierii fostului preşedinte insistau asupra reducerii cu circa 5000 a numărului pedagogilor angajaţi în instituţiile de învăţămînt. Politicile elaborate şi implementate de ministrul Leonid Bujor actualmente degrevat, cu acoperirea politică a Parlamentului au permis păstrarea acestor locuri de muncă.

Perspectiva evoluţiei salariilor pedagogilor este una dintre cele mai clare în tabloul gerneral al economiei naţionale. La începutul anului 2011 va urma o nouă creştere, după care, în toamna aceluiaşi an este planificată a altă majorare.

În perioada de hestionare de către ministrul Alianţei Moldova Noastră a domeniului educaţiei s-a reuşit adoptarea unei noi concepţii de dezvoltare a învăţămîntului, a fost elaborat şi supus dezbaterilor noul Cod al Educaţiei.

A fost modificat articolul 47 al Legii Învăţămîntului conform căruia toţi conducătorii instituţiilor de învăţămînt vor fi angajaţi pe bază de concurs. Şi asta după ce timp de mai mulţi ani, două treimi din totalul conducătorilor anterior desemnaţi în funcţie prin diferite dispoziţii, făceau excepţie de la regula generală. S-au produs schimbări şi în ceea ce priveşte organizarea examenelor de bacalaureat. Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta nu am mai avut acele acţiuni ruşinoase prin care învăţămîntul a fost pur şi simplu umilit.

Ministerul Educaţiei a reuşit eliminarea limitelor de vîrstă la admiterea în instituţiile universitare. Începînd cu acest an, toţi cetăţenii, indiferent de vîrsta pe care o au, îşi pot face studiile în aceste instituţii.

În aceeaşi perioadă de timp s-a majorat cu circa 3360 locuri numărul celor admişi în instituţii pe bază de contract, ceea ce contrazice la modul convingător afirmaţiilor gen “s-a redus numărul studenţilor înmatriculaţi”. S-a majorat şi numărul celor înscrişi în instituţii profesionale.

Leonid Bujor este de părerea că astăzi educaţia nu mai poate fi concepută în limitele unor hotare strict delimitate. În perioada de referinţă s-a reuşit prelungirea termenului de acţiune al acordului între cele două ministere din Moldova şi Ucraina prin care 100 tineri din ţara noastră pot obţine burse de studii în universităţile din Ucraina. În baza protocolului de colaborare cu Bulgaria o sută de tineri pot studia în instituţiile din această ţară. Şi în Rusia pot merge tinerii care doresc să-şi facă studiile deasemenea şi în Turcia, China, Cehia, Cipru, Marea Britanie etc.

După o pauză de 8 ani a fost semnat protocolul de colaborare cu MECTS di România. A fost semnat un acord interguvernamental, prin care actele de studii obţinute la Chişinău au aceleaşi efecte juridice ca şi actele de studii eliberate de instituţiile de învăţâmînt din România.

Spre deosebire de vechea guvernare, de data aceastat niciodată nu s-a operat cu cu noţiunea de închiderea a instituţiilor de învăţămînt. Dimpotrivă, peste 25 de localităţi au promit autobuze noi pentru transporta copii din localităţile defavorizate în satele învecinate, unde şcolile sînt mult mai bune. Astefel se asigură acces garantat la educaţie de calitate.

În primele luni ale acestui an de studii peste circa o sută mii de părinţi au depus cereri prin care se solicită organizarea procesului de studiere opţională a religiei în şcoală. Religia ca disciplină opţională este cea mai raţională formulă, cea mai nescriminatorie şi mai clar înscrisă în cadrul legal european. Această abordare decurge din angajamentele pe care şi le-a asumat Alianţa “Moldova Noastră” şi pe care le-a promovat în mod consecvent.

Noi ne facem datoria! Moldova merge înainte.

Sursa: www.amn.md