Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiAMN

AMN cheamă partidele din AIE să restabilească alianţa după alegeri

|versiune pentru tipar| AMN, 23 noiembrie 2010

“Propunem ca toţi partenerii de coaliţie să declare răspicat de pe acum, că începând cu 29 noiembrie vor relansa AIE, iar cârdăşiile cu comuniştii vor fi excluse”, a declarat marţi, 23 noiembrie, la o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele formaţiunii, Victor Osipov. Potrivit afirmaţiilor sale, oamenii trebuie să aibă încredere că aceste forţe politice se vor uni şi vor lucra pentru ţară. El a mai menţionat că scandalurile şi certurile din cadrul AIE au ştirbit din imaginea acesteia, din care cauză oamenii trebuie să-şi recapete încrederea. “Noi am ştirbit încrederea prin scandaluri şi prea multă gălăgie pe parcursul anului şi suntem datori să-i asigurăm că suntem conştienţi şi, începând cu 29, vom da startul procesului de reconstituire a alianţei”.

Candidatul pentru parlamentare a menţionat că viitoarea alianţă ar trebui să se bazeze pe trei criterii, în primul rând, este vorba de accelerarea reformelor începute. De asemenea, urmează să fie acceptat modelul de responsabilitate politică absolută pentru sectoarele pe care le primesc, adică miniştrii să-şi poată forma singuri echipele. Şi al treilea criteriu ar fi depolitizarea serviciului public.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Victor Osipov a menţionat că PLDM şi PD au încercat, în timpul campaniei electorale, să atragă membri AMN de partea lor. El a adăugat că, “din păcate, unii dintre foştii comunişti pot fi găsiţi în listele electorale ale unor partide din Alianţa pentru Integrare Europeană… Nu e corect acest lucru. Comuniştii s-au pus la adăpost sub umbrela noii puteri pentru a-şi apăra interesele economice. Lista de candidaţi AMN este una integră şi stabilă. Noi nu am operat modificări pe ultima sută de metri deoarece nu poţi schimba mireasa în ziua nunţii. Nu poţi fi prieten cu unii oameni, iar cu câteva zile până la alegeri să-i incluzi pe alţii în listă, în felul acesta, nu le oferi alegătorilor posibilitatea de a lua cunoştinţă de toţi candidaţii”.

Potrivit lui Osipov, foşti comunişti şi susţinători ai comuniştilor au preluat conducerea într-o serie de organizaţii teritoriale ale unor partide din coaliţia de guvernământ: “Comuniştii sunt în fruntea organizaţiei teritoriale PD din Nisporeni şi a organizaţiei teritoriale de la Drochia a PLDM, iar cei care au creat PLDM-ul la Drochia şi au pus bazele acestui partid sunt, astăzi, daţi la o parte. Dacă ponderea acestora va creşte, ei vor substitui noua generaţie de politicieni, aşa cum s-a întâmplat la Nisporeni şi Drochia”.

Osipov a declarat că nu aprobă ac-ţunile de ademenire a membrilor AMN în alte partide: “Este vorba de manevre comuniste, pe care noi nu le aplicăm. Aşa că îndemnăm partidele din AIE să-şi asume public intenţia de a reface coaliţia de guvernământ după alegerile din 28 noiembrie şi să renunţe la orice târg cu PCRM. Nu e nevoie să semnăm acorduri, este suficient să lansăm un apel către alegători, ca ei să aibă încredere în noi şi să nu se teamă că vom coaliza cu comuniştii”.

Potrivit Asociaţiei pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, din cei 1932 de candidaţi incluşi în listele electorale a 20 de partide care participă la alegeri, 48 au participat şi la alte alegeri pe listele diferitelor partide, în PDM există cinci astfel de candidaţi, care anterior au participat la alegeri pe lista PCRM, în PLDM — un candidat. AMN a făcut un apel către partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană să-şi anunţe disponibilitatea de a reface coaliţia democrată de guvernare după alegerile anticipate şi să excludă orice cârdăşie cu comuniştii.

De asemenea, Victor Osipov a spus că formaţiunea sa nu se încrede în rezultatele sondajelor care plasează AMN-ul sub pragul electoral şi că, potrivit sondajelor interne, pe 28 noiembrie, AMN va obţine circa 11 la sută din sufragii.

Prim-vicepreşedintele AMN şi-a început discursul pe întuneric. Asta pentru că la sediul partidului a fost^sistată alimentarea cu energie electrică. “Dacă cineva crede că poate deconecta lumina la un partid care are drept simbol Soarele, greşeşte”, a declarat Victor Osipov, prim-vicepreşedinte al AMN.