Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiGabriel Stati

Gabriel Stati vrea să facă din Moldova o Elveţie

|versiune pentru tipar| Gabriel Stati, 18 noiembrie 2010

“Ca să-i aduci pe tineri acasă, avem nevoie de locuri de muncă. Cum facem asta? Există o singură soluţie: crearea unui climat de afaceri favorabil. Astfel vom putea atrage investiţii străine în sectorul real al economiei şi dezvolta afaceri mici şi mijlocii. Numai aşa vom crea posibilităţi reale pentru cetăţenii Republicii Moldova de a se angaja în cîmpul muncii şi de a-şi asigura un trai decent”. Declaraţia a fost făcută de candidatul independent Gabriel Stati astăzi în cadrul întîlnirii cu studenţii Universităţii “Perspectiva”.

Omul de afaceri a menţionat că Republica Moldova nu are nicio şansă să se recupereze economic, aîta timp cît continuă exodul tinerilor. Gabriel Stati a argumentat că în asemenea circumstanţe asistenţa financiară externă şi strategiile economice elaborate de economiştii şi politicienii de la Chişinău nu vor fi eficiente.

Candidatul independent le-a spus studenţilor că vrea să transforme Republica Moldova într-o Elveţie. Potrivit lui Stati, o asemenea performanţă este greu de realizat, însă nu imposibil. “Banii trebuie să vină în Moldova, dar nu să fie scoşi de aici. Cetăţenii noştri trebuie să-şi păstreze economiile în conturile bancare moldoveneşti, dar nu în cele elveţiene. Iar pentru asta e nevoie ca politicienii să manifeste o gîndire strategică, deschidere faţă de investitorii străini şi condiţii bune pentru businessul mic şi mijlociu”.

În cadrul întîlnirii au fost abordate probleme din domeniul învăţămîntului şi ecologiei. În contextul dat, Gabriel Stati a subliniat că educaţia este motorul unei economii dezvoltate şi că în Parlament va acorda o atenţie specială acestui subiect. De asemenea, el şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că în decurs de 19 ani de independenţă chestiunile ecologice nu au fost privite cu seriozitate nici de politicieni, nici de populaţie. “S-au alocat puţini bani pentru redresarea acestui domeniu. De altfel şi cetăţenii, în multe cazuri, au fost neglijenţi. Nu trebuie să ne întrebăm ce a făcut statul pentru noi, dar ce am făcut noi pentru stat. Fiecare trebuie să fie responsabil pentru faptele sale, inclusiv şi cînd e vorba de ecologie”, a conchis Gabriel Stati.

Sursa: www.gabrielstati.md