Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiMAE

Scrisoare adresată preşedinţilor PLDM, PL, PDM, AMN

|versiune pentru tipar| MAE, 28 octombrie 2010
Scrisoare adresată preşedinţilor
PLDM — Vlad Filat,
PL — Mihai Ghimpu,
PDM — Marian Lupu,
AMN — Serafim Urechean

Domnule Preşedinte,

Vă trimit această scrisoare pentru că Moldova se află într-un moment de răscruce. De un an de zile, ţara noastră se află într-o profundă criză politică, fapt care împiedică dezvoltarea Moldovei. Pe de altă parte, pericolul revenirii comuniştilor la putere nu trebuie ignorat! Ar fi poate cea mai mare greşeală să subestimăm uriaşul potenţial manipulativ al PCRM.

Absenteismul masiv de la referendum ne-a arătat un lucru clar: oamenii s-au săturat de politică, de fapt de un anumit tip de practici politice. Oamenii s-au săturat de politica egoistă, de certuri, de conflicte. Vor să vadă mai multă înţelepciune din partea actualei clase politice, vor să primească soluţii concrete şi viabile. Credem că este momentul să le arătăm acestor oameni perspectiva unei guvernări coerente, bazată pe fapte.

Este datoria noastră patriotică să le transmitem concetăţenilor că suntem uniţi şi determinaţi să facem din comunism un coşmar al trecutului, iar din viitor — o realitate concretă de speranţă şi trai mai bun.

Aceste alegeri reprezintă şansa unei generaţii de a trăi mai bine, mai liber, mai fericit. Tot ceea ce trebuie să facem este să lăsăm orgoliile de partid deoparte şi să garantăm că după alegeri nu vor urma alte neînţelegeri, ci vom fi uniţi şi ne vom apuca imediat de treabă. În acest scop, vă propun un Acord care să fie semnat de toate partidele democrate importante şi prin care cetăţenii să primească dovada că nu se vor realiza înţelegeri cu PCRM, nici măcar de dragul unei funcţii sau alta.

După cum ştim cu toţii, toate neînţelegerile pleacă — şi trebuie să o recunoaştem deschis şi sincer — de la desemnarea candidatului la Preşedinţie. De aceea, vă propun prin acest Acord simplu, în două puncte, ca decizia în această chestiune să fie adoptată încă de pe acum, de către majoritatea partidelor democrate semnatare ale prezentului document.

Dacă nu stabilim înaintea alegerilor modalitatea concretă de desemnare a candidatului la funcţia de Preşedinte al Republicii, există riscul să asistăm la realizarea de alianţe monstruoase care să includă răul absolut din politica Moldovei, adică PCRM. Iar istoria nu ne va ierta niciodată. Dacă vom reuşi semnarea acestui Acord, transmitem opiniei publice că suntem uniţi şi scopul nostru în această campanie nu este fuga după funcţii, ci lupta pentru mai binele Moldovei. De asemenea, am arăta întregului popor că neînţelegerile şi conflictele politice dintre partidele democrate nu mai pot fi repetate, că suntem interesaţi mai degrabă de fapte decât de politica egoistă.

Al doilea punct al Acordului pe care vi-l propunem se referă la stabilirea creării de locuri de muncă drept prioritate naţională, în vederea creşterii condiţiilor de trai şi apropierii de standardele de viaţă europene.

Domnule Preşedinte,

Nu este suficient să fim democraţi. În aceste momente grele, oamenii au nevoie de soluţii la problemele cu care se confruntă zilnic. Anticomunismul nu ţine nici de foame, nici de sete. O atitudine corectă din punct de vedere politic trebuie să fie urmată de viziune şi programe.

Problema locurilor de muncă se află pe primul loc între preocupările oamenilor şi trebuie să transmitem un mesaj ferm: şi anume că partidele democrate doresc şi pot rezolva problemele reale ale cetăţenilor. Bineînţeles că scopul nostru trebuie să fie integrarea grabnică în UE, acolo unde nivelul de trai şi normele democratice sunt la cel mai înalt nivel. Dar până când se va realiza acest obiectiv, care se poate întinde pe durata a două sau trei mandate în condiţiile în care PCRM rămâne izolat, clasa politică are datoria de a lua măsuri imediate pentru rezolvarea celor mai stringente probleme ale societăţii noastre.

Domnule Preşedinte,

Dumneavoastră cunoaşteţi că oamenii nu mai doresc să asiste la negocieri şi discuţii fără rezultat. De aceea, vă propunem ca acest Acord simplu să fie semnat direct, fără alte şedinţe şi întâlniri premergătoare. Prezentul document conţine lucruri de bun simţ, care preîntâmpină şi transmit un semnal de unitate din partea forţelor democratice.

Vă invitam aşadar luni, ora 10.00, în Hotel Dacia, sala 600, etaj 6, să ne dovedim buna-credinţă faţă de ţară şi acest popor şi să semnăm prezentul Acord.

Cu respect,

Veaceslav Untilă
Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană

ACORD

1. Semnatarii acestui document îşi iau angajamentul că vor respecta voinţa electoratului şi nu vor face alianţe în afara acestui cadru. Desemnarea candidatului la funcţia de Preşedinte se va realiza prin votul majorităţii liderilor partidelor semnatare.

2. Crearea de locuri de muncă şi integrarea în Uniunea Europeană reprezintă priorităţi naţionale.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Vlad Filat, preşedintele PLDM
Mihai Ghimpu, preşedintele PL
Marian Lupu, preşedintele PDM
Veaceslav Untilă, preşedintele MAE
Serafim Urechean, preşedintele AMN

Sursa: www.ae.md