Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiMAE

Veaceslav Untilă susţine reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal şi micşorarea numărului de deputaţi

|versiune pentru tipar| MAE, 1 noiembrie 2010

Preşedintele Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atitudinea liderilor PLDM, PL, PDM şi AMN care nu au dorit să semneze acordul de stabilitate politică prin care aceştia se angajau să rămână uniţi şi după alegeri, în faţa PCRM.

“Nu este poate o mare surpriză, sincer nu ne aşteptam să fie prezent vreun reprezentant al partidelor invitate pentru a semna un acord istoric. Acest acord avea ca scop stabilirea, pentru etapa după alegeri, a garanţiei că vom depăşi cu toţii criza politică. Era garanţia că ne vom concentra pe asigurarea bunăstării cetăţenilor. Noi nu ne vom lăsa însă şi vom milita pentru reformarea clasei politice, astfel încât politicienii să fie obligaţi să muncească pentru cetăţeni.”, a declarat Veaceslav Untilă.

Preşedintele Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană a spus că va susţine introducerea votului uninominal şi reducerea numărului de deputaţi. “Vor fi mai puţine cheltuieli, iar fiecare raion va cunoaşte exact cine este deputatul care îl reprezintă. Să nu mai poată ţine ţara în loc din cauza orgoliilor şi certurilor lor”, a declarat Veaceslav Untilă.

Liderul MAE a mai spus că partidul său va începe să strângă semnături de la cetăţeni pentru micşorarea numărului de parlamentari şi introducerea votului uninominal. “Credem că dacă va exista câte un deputat pentru fiecare raion, care va fi ales de cetăţenii din zona respectivă, munca va fi mai eficientă şi responsabilitatea mai mare pentru politicieni. Cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă ce politician merită să intre în Parlament şi cine nu”, a spus Veaceslav Untilă.

“De trei ani, lucrăm cu o echipă de specialişti, la un plan de modernizare şi europeanizare a Republicii Moldova. Este o sinteză a celor mai bune soluţii de luat pentru Moldova, astfel încât să creăm anual 60.000 de locuri de muncă. De exemplu, prin implementarea industriei prelucrătoare în satele din republică. Aşa oamenii vor avea de lucru în satele lor şi nu mai trebuie să plece peste hotare.”, a explicat Veaceslav Untilă. Preşedintele MAE s-a mirat că liderii partidelor democratice nu au dorit să semneze un acord care prevedea şi crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care toată populaţia suferă din cauza lipsei acestora.

Dacă semnau, liderii partidelor democratice îşi luau angajamentul să nu facă alianţă cu PCRM după alegeri, să desemneze candidatul la funcţia de Preşedinte prin votul majorităţii semnatarilor şi să facă din crearea de locuri de muncă şi integrarea în Uniunea Europeană priorităţi naţionale.

Serviciul de Presă al MAE