Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiMAE

Veaceslav Untilă: “Vorbele nu sunt de ajuns. Partidele să semneze că nu vor face alianţă postelectorală cu PCRM”

|versiune pentru tipar| MAE, 2 noiembrie 2010

MAE solicită tuturor partidelor să se angajeze în scris sau printr-o decizie internă de partid că nu vor face alianţă cu PCRM după alegerile din 28 noiembrie. Am luat act de declaraţiile liderului liberal-democrat Vlad Filat, prin care acesta enunţă intenţia de a nu colabora cu PCRM după alegeri, dar considerăm că această declaraţie nu este suficientă pentru a oferi garanţii solide electoratului că nu va fi trădat în urma negocierilor politice postelectorale.

MAE a propus ieri, 1 noiembrie, un Acord scris prin care partidele semnatare se angajau ferm că vor rămâne unite în faţa pericolului comunist. Din păcate, din motive pe care nu reuşim să le înţelegem, niciun partid invitat — nici măcar PLDM, care acum declară că exclude alianţele postelectorale cu PCRM — nu a răspuns favorabil iniţiativei MAE. Acest fapt ne ridică serioase semne de întrebare asupra sincerităţii partidelor AIE, în privinţa flexibilităţii în faţa PCRM. Bineînţeles că declaraţia lui Vlad Filat este un prim pas spre normalitate şi consecvenţă în faţa electoratului, dar credem că el trebuie urmat şi de fapte concrete, nu doar de vorbe.

De-a lungul timpului, am fost cu toţii martori la întoarceri cu 180 de grade a poziţiilor exprimate, în timpul campaniei electorale, de către liderii politici. Prima condiţie pentru relansarea morală, economică şi politică a Moldovei este izolarea comunismului, curent politic care este sinonim cu stagnarea, abuzul şi sărăcia.

Consecvent cu deviza sa — “Mai multe fapte, mai puţină politică!”, MAE doreşte să ofere un exemplu actualei clase politice. În acest sens, noi vom convoca un Congres extraordinar al partidului, în cadrul căruia vom propune în premieră pentru scena politică moldovenească includerea în statutul partidului a unui articol prin care MAE exclude orice fel de alianţă politică cu PCRM.

Politica MAE este orientată spre îndreptarea lucrurilor din economie, spre crearea de locuri de muncă. Anticomunismul nu este suficient pentru ca oamenii să trăiască mai bine, e nevoie şi de competenţă în actul de guvernare, de soluţii economice de redresare. Primul pas, aşa cum spuneam, este scoaterea Moldovei din ghearele comunismului, care ne izolează în drumul spre Europa.

În speranţa că demersul nostru va fi urmat de fapte reale şi nu doar de vorbe goale, asigurăm toate partidele de factură democrată că vor avea în MAE şi în continuare un partener de dialog şi un prieten de nădejde, dar numai atât timp cât nu vor trăda votul oamenilor. Amintim că anterior, MAE a sprijinit necondiţionat formarea şi funcţionarea guvernării democratice a Alianţei, asigurând majoritatea anticomunistă în Parlament.

Veaceslav Untilă,
Preşedintele MAE