Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiMAE

MAE face un Apel la conştiinţă către partidele extraparlamentare: “RM are nevoie de stabilitate politică, iar MAE este cheia pentru aceasta”

|versiune pentru tipar| MAE, 5 noiembrie 2010

Preşedintele Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a făcut un Apel către toate partidele şi candidaţii independenţi, care nu au şanse reale de a intra în Parlament, să se retragă şi să susţină MAE la alegerile din 28 noiembrie. “Facem un apel sincer şi hotărât pentru a construi în perioada imediat următoare un proiect comun care să scoată Moldova din criza politică şi să împiedice revenirea PCRM în funcţii de conducere. MAE este, în actuala conjunctură politică, cheia pentru soluţionarea crizei politice, care durează deja de un an şi jumătate în Republica Moldova”, a declarat liderul MAE, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi, 5 noiembrie.

MAE a înaintat în acest sens un Apel scris, adresat nominal fiecărui lider de la partidele considerate fără şanse de accedere în Parlament, precum şi candidaţilor independenţi înscrişi în cursa electorală. “Nu am cere acest lucru dacă noi înşine nu am fi oferit acest exemplu, în iulie anul trecut, când am făcut campanie activă pentru forţele democratice, dar ne-am retras în interesul naţional, care dicta atunci înlăturarea comunismului de la putere. Acelaşi interes naţional ne aduce acum în situaţia în care noi, MAE, suntem singurii care putem da acele mandate parlamentare de care au nevoie forţele democratice pentru obţinerea majorităţii necesare pentru alegerea Preşedintelui, deci pentru 4 ani de stabilitate politică”, a explicat Veaceslav Untilă.

Argumentul preşedintelui MAE vine în contextul în care, potrivit primului sondaj de opinie prezentat de la începutul campaniei electorale, partidul lui Veaceslav Untilă poate fi factorul decisiv pentru crearea majorităţii parlamentare de 61 de mandate, necesare pentru alegerea Preşedintelui. Potrivit rezultatelor cercetării sociologice, în acest moment, PLDM, PDM şi PL obţin împreună 53 de procente, ceea ce face ca doar intrarea MAE în Parlament să asigure evitarea unui nou şir de crize politice. “Prezenţa MAE în Parlament este astfel esenţială şi determinantă pentru încheierea crizei politice şi pentru orientarea definitivă a Moldovei către Europa. Ceea ce transmitem noi, astăzi, către formaţiunile extraparlamentare este un apel către conştiinţă, un apel pentru care nu noi, ci populaţia îl cere pentru a face adevărata schimbare”, a spus Veaceslav Untilă.

Serviciul de presă MAE