Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiMAE

Apel al Mişcării Acţiunea Europeană

|versiune pentru tipar| MAE, 17 noiembrie 2010

MAE face apel la partidele AIE să dea dovadă de mai multă înţelepciune şi responsabilitate faţă de oamenii care îşi doresc un viitor european. MAE atrage atenţia partidelor AIE că prin certurile nesfârşite nu fac altceva decât să îndepărteze electoratul de la urne şi să întărească poziţia comuniştilor.

Aproape că nu trece o zi fără ca PLDM, PL şi PDM să nu ofere spectacole publice, cu un înalt conţinut de acuzaţii, reproşuri şi jigniri reciproce. MAE consideră că în acest fel partidele democrate greşesc grav faţă de oamenii care îşi doresc schimbarea şi orientarea Moldovei spre Europa. Conflictele fratricide nu numai că nu le sporesc audienţa şi popularitatea celor care le generează şi le întreţin, ci întăresc puterea PCRM şi pericolul revenirii la putere a acestui partid corupt, abuziv şi autocratic.

MAE a făcut de nenumărate ori apel la unitate şi coeziune pe principii fundamentale, dar se dovedeşte încă o dată că nu avem cu cine să vorbim. La adăpostul unor procente sigure, PLDM, PL şi PDM îşi permit să trateze cu inconştienţă viitorul oamenilor care îşi doresc o viaţă liberă şi prosperă în Europa. Acest fapt demonstrează egoism politic — şi asta în cel mai bun caz.

MAE va fi permanent un factor de stabilitate şi de direcţionare a actului politic către agenda reală a cetăţenilor. Pe noi nu ne interesează cine are sau nu dreptate, considerăm că în aceste vremuri este nevoie de mai multă înţelepciune şi responsabilitate. Cu excepţia unui singur sondaj, asupra căruia avem mari dubii, toate celelalte cercetări sociologice arată că MAE poate fi cheia pentru realizarea majorităţii democrate în viitorul Parlament, prin care criza politică va putea fi încheiată. Prezenţa MAE în Parlament garantează nu numai încheierea crizei politice şi stoparea organizării de noi alegeri şi referendumuri, ci şi garanţia că cineva va lupta din interior pentru reformarea clasei politice.

Parafrazând lozincile electorale ale partidelor AIE, MAE este convins că pe 28 noiembrie “Moldova fără aroganţă, alege schimbarea până la capăt a clasei politice, pentru bunăstarea, respectul şi progresul tuturor cetăţenilor şi nu doar a clientelei politice”. Adică, Mai multe fapte, mai puţină politică, mai multe fapte reale, mai puţine vorbe goale.

Veaceslav Untilă
Preşedintele MAE