Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Cuvînt introductiv al Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin la conferinţa de presă din 12 octombrie 2010

|versiune pentru tipar| PCRM, 12 octombrie 2010 | 

Eu vă salut pe toţi cei care au venit la această conferinţă de presă.

Este clar că atunci cînd începe campania electorală jurnaliştii au la îndemînă un set de întrebări obligatorii: “Cîte procente veţi obţine? Cu cine veţi face bloc? Ce candidaturi aveţi pentru cutare şi cutare funcţii în stat? Cine vă este oponentul principal?” Ar fi cazul să răspundem mai întîi la aceste întrebări.

Prima. PCRM aspiră fără îndoială la victorie. Dar nu vom da publicităţii la nici un fel de procente. Şi nu numai din superstiţie. Vă daţi foarte bine seama că în ajun de alegeri Codul Electoral a fost modificat în aşa hal ca să reducă la minimum şansele PCRM la victorie. Noi însă răspundem la această provocare şi ne dăm seama că orice rezultat mai mic de 50 la sută va însemna păstrarea puterii de către actuala Alianţă. Vedem cum sînt lansate diferite mici proiecte de partid, cum şi pe neaşteptate au apărut o armată întreagă de candidaţi independenţi, pentru a spori şansele partidelor din Alianţă la voturi adăugătoare.

A doua. PCRM este deschis pentru alianţe post-electorale. Este inutil şi stupid să numeşti azi anumite forţe politice pentru coaliţie. Noi sîntem gata să facem coaliţie cu acei care vor susţine programul nostru. Credem că această declaraţie la moment este suficientă.

A treia. PCRM are resurse de cadre necesare pentru toate funcţiile de stat. Dar nu vom discuta persoane concrete decît după campania electorală. Nu mai devreme.

A patra. Oponentul principal al PCRM este actuala Alianţă, dar mai bine zis nu a PCRM, ci a societăţii moldoveneşti. Noi nu vedem deosebiri esenţiale dintre partidele alianţei de guvernare. Ele împreună l-au ales pe Ghimpu. Ele au numit actualul guvern. Toate aceste partide împreună au majorat tarifele. Tot ele împreună au ales calea uzurpării puterii de stat după 9 martie curent. Ele împreună au votat pentru “crucile de fier”. Ele toate împreună au ales calea referendumului. Şi tot ele împreună au suferit eşec în acest referendum. Dar au pierdut în faţa majorităţii societăţii moldoveneşti. Şi în final, toate aceste partide împerună au votat pentru ca în Chişinău să apară o stradă în numele criminalului Antonescu. Toate acestea luate împreună sînt suficiente, pentru a nu intra în detalii, ca să apreciem activitatea Alianţei în întregime, ca una periculoasă pentru Republica Moldova.

Iar acum — esenţialul. PCRM şi-a ales drept slogan “Moldova alege Victoria”. Ce înseamnă “Victorie”? Victorie înseamnă că întregii ţări nu-i va mai fi frică se se gîndească la viitor, că poţi să-ţi faci planuri, că nu eşti numit nici ocupant şi nici învins. Nu avem nevoie de o victorie asupra partidelor politice, ci asupra situaţiei triste în care dispariţia Moldovei independente rămîne mereu pe ordinea de zi. Noi trebuie să schimbăm radical această ordine de zi. Trebuie să faceme în aşa fel, încît această situaţie să rămînă pentru totdeauna în trecut. Noi sîntem sincer interesaţi ca aceste alegeri să aducă cu adevărat în ţară stabilitate, posibilitatea consolidării societăţii. Este vorba de consolidare pe criteriul standardelor democratice, supremaţiei legii, valorilor şi libertăţilor europene şi, bineînţeles, pe criteriul echităţii sociale. Un an de opoziţie a însemnat timpul de conştientizare a greşelilor şi eşecurilor noastre. Noi înţelegem astăzi în mod limpede că nu partidele obţin victorie şi deci, nu partidele trebuie să se bucure de roadele victoriei. Această victorie despre, care vorbesc eu, poate fi obţinută doar de majoritatea societăţii în propriile ei interese. Şi numai atunci orice schimbare democratică a puterii în viitor nu va aduce ţara la limita distrugerii şi lichidării.

Noi propunem o prlatformă electorală ambiţioasă. O parte din planurile noastre se reduc la faptul că trebuie restabilite imediat mecanismele de protecţie socială. Anume acele mecanisme şi principii, care au fost anulate de actualul regim. Şi noi vom realiza acest lucru. Dar scopul nostru principal este modernizarea. În sfera socială aceasta înseamnă un plan ambiţios de dezvoltare umană. În economie înseamnă un plan de retehnologizare a infrastructurii şi concomitent un nou proiect de dezvoltare regională “40 de oraşe”. În sfera politică înseamnă asigurarea cît mai grabnică a unor libertăţi europene: circulaţia capitalului, mărfurilor, persoanelor şi bineînţeles, participarea în proiectele de integrare în spaţiul post-sovietic.

Cîteva cuvinte despre echipa noastră. Da, noi avem în aceste alegeri o echipă destul de tînără. Vîrsta medie a candidaţilor nostri este de 45 de ani. Nivelul de profesionalism al candidaţilor noştri este foarte înalt. În lista noastră sînt 12 doctori în ştiinţă, specialişti notorii în domeniul economic. Politologi, medici, jurişti. Spre deosebire de alte partide lista noastră reflectă diversitatea etnică a ţării. Dar principalul, constă în faptul că toţi aceşti oameni, indiferent de vîrstă, sînt foarte cunoscuţi de întreaga ţară. Lumea i-a cunoscut în aceste ultime 12 luni de rezistenţă în faţa regimului de guvernare şi i-a văzut pe sectoarele cele mai dificile a luptei politice.

Eu, ca Preşedinte al partidului, îmi exprim satisfacţia pentru faptul că mi-a reuşit să adun aceşti oameni împreună, să-i consolidez şi să-i îndrept spre victorie.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md