Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Oferta PCRM pentru tineri!

|versiune pentru tipar| PCRM, 14 octombrie 2010

Accesul la studii a tinerilor

Anularea tuturor majorarilor la plata contractelor de studii stabilite pentru anul 2010 în învăţămîntul de stat secundar-profesional, mediu de specialitate şi cel superior, cu rambursarea a diferenţei de costuri.

Reintroducerea imediată a numărului de bursieri cu finanţare de la bugetul de stat pînă la cel echivalent anului 2009 şi repartizarea studenţilor de la contract la studii în bază de buget în conformitate cu rezultatele înregistrate la admitere. Începînd cu semestrul II de studii, 2010.

Asigurarea până în anul 2013 a învăţămîntului gratuit la facultăţile pedagogice, medicină generală, asistenţă socială, specialităţile în domeniul artei şi culturii, specialităţile din domeniul agrar, tehnologii informaţionale.

Asigurarea către 2015 a învăţămîntului de stat gratuit.

Angajarea în cîmpul muncii a tinerilor/mobilitatea tinerilor

Majorarea îndemnizaţiei pentru tinerii absolvenţi ai facultăţilor de pedagogie şi medicină care vor merge să activeze în mediul rural de la 24.000 de lei pînă la 40.000 lei pentru absolvenţi ai colegiilor şi de la 30.000 de lei pînă la 50.000 de lei pentru absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior. Extinderea începînd cu 2011 a categoriilor de beneficiari ai îndemnizaţiei pentru tinerii specialişti în domeniul culturii şi artelor, asistenţei sociale şi domeniului agrar.

Relansarea programului naţional de abilitare economică a tinerilor. Statul va contribui la crearea a cel puţin 300 de afaceri noi anual aşa cum a fost planificat încă în 2008, dezvoltate de tineri prin mecanisme de grantare/creditare preferenţială.

Crearea unei diviziuni separate în cadrul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru asistarea direcţionată a tinerilor în procesul de plasament în cîmpul muncii.

Crearea unui sistem motivant în baza parteneriatului public-privat de organizare şi realizare a practicii studenţilor, cu ulterioara considerare şi recunoaştere a acesteia.

Instituirea unui mecanism flexibil de susţinere a examenelor pentru studenţi, în vederea extinderii perioadei de şedere pentru programele de plasament de tipul Work and Travel, Au Pair şi altele.

Garanţii sociale pentru tineri şi tinerele familii

Relansarea programului de locuinţe pentru tinerele familii, stopat în 2009 de guvernarea actuală.

Majorarea anuală cu cel puţin 15% a burselor studenţeşti la toate treptele de învăţămînt.

Crearea unui sistem de facilităţi pentru studenţii de la toate treptele de învăţămînt în ceea ce ţine de accesul preferenţial la servicii, în special cele din transportul public, instituţiile din domeniul culturii şi artei, accesul la sport.

Îmbunătăţirea condiţiilor în campusurile studenţeşti

Conectarea tuturor căminelor studenţeşti la internet gratuit, dotarea fiecărui cămin studenţesc cu minim o clasă de calculatoare.

Reparaţia capitală a căminelor studenţeşti şi infrastructurii aferente acestora.

Consolidarea şi dezvoltarea sectorului asociativ de tineret

Majorarea continuă a bugetului alocat activităţilor organizaţiilor de tineret.

Promovarea educaţiei non-formale; adoptarea strategiei cu privire la educaţia non-formală, elaborată în 2008.

Crearea centrelor pentru copii şi tineret în raioanele în care acestea lipsesc. Finalizarea construcţiei Centrului Republican pentru Copii şi Tineret. Obţinerea statutului de centru de excelenţă regional pentru CRCT.

Sursa: www.pcrm.md