Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind pregătirea fraudării în masă a alegerilor din 28 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar| PCRM, 10 noiembrie 2010

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova vine să atragă atenţia opiniei publice, organelor competente şi observatorilor internaţionali asupra punerii în aplicare a unui scenariu de falsificare în masă a rezultatelor votării din 28 noiembrie 2010 şi intimidare a alegătorilor.

Astfel, deja mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit, prin poştă, scrisori personalizate din partea Partidului Libertal Democrat din Moldova prin care, pe lîngă agitaţia electorală propriu-zisă, se solicită de la alegători să remită în adresa oficiului teritorial sau central al PLDM informaţii despre rude, în special: gradul de rudenie, numele şi prenumele, data naşterii, adresa, numărul secţiei de votare, telefonul, locul de muncă, funcţia, apartenenţa politică, pentu cine votează etc.

Este necesar de remarcat că prelucrarea unor astfel de date cu caracter strict personal în interes meschin de partid contravine flagrant unui şir de norme constituţionale cu privire la egalitatea cetăţenilor indiferent de opinie şi apartenenţă politică, secretul votului, protecţia cetăţenilor, libertatea de gîndire, libertatea individuală şi siguranţa persoanei, protecţia vieţii intime şi private etc. Totodată este încălcată grav Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal.

Prin asemenea metode, practic este relansată metoda anilor 30–40 ai secolului trecut cînd persoanele erau impuse să-şi denunţe rudele. Anume aşa înţelege PLDM-ul principiile democratice şi ale unui stat de drept în Republica Moldova — “Ori eşti cu noi, ori eşti împotriva noastră. Iar rudele tale vor avea grijă să ne comunice toată informaţia despre tine. Aşa că ai grijă pe cine susţii şi cu cine votezi!”

Mai mult ca atît, aceste informaţii vor sta la baza falsificării în masă a alegerilor care este pregătită de către actuala guvernare prin includerea în listele de bază şi suplimentare a zeci mii de alegători, falsificarea semnăturilor, emiterea suplimetară a mii de duplicate de fişe de însoţire, votare multiplă etc.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a contestat această încălcare gravă a legislaţiei în organele competente şi solicită atît Comisiei Electorale Centrale cît şi Procuraturii Generale să dea dovadă de verticalitate, imparţialitate şi profesionalism în vederea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor pentru a nu admite reintoarcerea unui nou regim stalinist în RM.

Totodată PCRM îndeamnă alegătorii să ignore aceste scrisori, să nu să se lase intimidaţi şi presaţi de actualul regim iar unicul răspuns pe care îl merită acest partid este exprimarea anticipată de condoleanţe faţă de eminentul deces politic al acestuia după data de 28 noiembrie 2010.

Sursa: www.pcrm.md