Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Conferinţa de presă a Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin. Cuvînt introductiv

|versiune pentru tipar| PCRM, 25 noiembrie 2010 | 

Această conferinţă de presă am planificat-o încă la începutul campaniei electorale şi conform intenţiilor mele, conţinutul ei trebuia să aibă un caracter absolut pozitiv. Eu planificam din nou să evidenţiez caracterul constructiv al tuturor intenţiilor şi iniţiativelor de modernizare a Republicii Moldova, de consolidare a întregii societăţi moldoveneşti. Însă mersul acestei campanii electorale, care a întrecut toate recordurile prin agresivitatea şi fărădelegile comise, a pus capăt unei asemenea intenţii.

Voi toţi sînteţi martori ai faptului că în această campanie electorală au fost folosite cele mai diferite tehnologii de convingere. Unii au cheltuit milioane de dolari şi au umplut ţara cu portretele sale, au trimis tuturor scrisori de fericire, inclusiv şi persoanelor decedate, au organizat sunete telefonice, concerte şi sondaje, au cutreierat satele şi au speriat cu război, au minţit despre regimul fără vize cu Europa din anul 2012.

Noi am mers pe o altă cale. Noi am mers la alegători cu programul nostru, cu proiectul moldovenesc, cu cea mai tînără şi competentă echipă. Şi iată un rezultat preliminar. Pe parcursul campaniei electorale, din 12 octombrie pînă pe 25 noiembrie toţi candidaţii din partea partidului nostru au organizat în jur de 7000 de întîlniri cu alegătorii. Au fost cuprinse absolut toate localităţile ţării. În afară de candidaţii în deputaţi, activul nostru de partid, agitatorii şi susţinătorii PCRM au petrecut întruniri cu alegătorii şi au aplicat strategia din casă în casă la locul de trai şi serviciu, conform planurilor sale individuale. Prin aceste întruniri au fost cuprinse peste 2 milioane de alegători. Adică practic toţi alegătorii, care se află la momentul de faţă pe teritoriul ţării.

Personal, am petrecut peste 40 de întîlniri, la care au participat în jur de 23000 de cetăţeni. Cunoaşteţi că în cadrul multiplelor întruniri cu candidaţii din partea partidului nostru, de către alegătorii prezenţi, cetăţeni au fost elaborate şi adoptate în mod colectiv declaraţii de susţinere a PCRM la alegerile din 28 noiembrie. În aceste declaraţii, în afară de argumentarea susţinerii, cetăţenii au înaintat şi porunci, care sînt necesar a fi realizate în primul rînd, după venirea la putere a partidului nostru. Pînă la etapa actuală sînt adoptate în cadrul întrunirilor peste 800 de asemenea declaraţii.

În majoritatea poruncilor, în sensul strict al cuvîntului, s-a cerut din partea partidului nostru principalul — să oprim distrugerea statului, să oprim acapararea ţării de către criminalitatea organizată, să ridicăm societatea moldovenească la o etapă de modernizare absolut nouă. Toate aceste porunci, printre altele, sînt dovada celui mai înalt nivel al conştiinţei civice a cetăţenilor noştri. Ele reperzintă şi baza viitorului program de activitate a guvernului şi formă de control veritabil şi deschis din partea cetăţenilor asupra realizării obligaţiunilor luate de către partidul politic.

În perioada campaniei electorale, partidul nostru a înaintat un şir de iniţiative şi propuneri. Şi dacă este să vorbim fără preconcepţii, atunci v-aţi convins că Partidul Comuniştilor este unicul partid politic care finisează campania electorală cu un proiect de buget pregătit pentru anul viitor. În acest buget noi deja am prevăzut majorarea şi indexarea pensiilor, subvenţii pentru agricultori, mijloace pentru restabilirea tuturor garanţiilor sociale, îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale, un întreg pachet de iniţiative pentru tineret. Prin acest buget este prevăzută micşorarea preţului la gaz. Şi ce este important, că în acest nou proiect al bugetului este prevăzut că toate mijloacele obţinute de către stat de peste hotare, fie granturi sau credite, să fie folosite doar pentru proiecte investiţionale, dar nu pentru consum intern. În acest fel noi vom propune viitorului parlament un buget nu doar social orientat, dar şi orientat spre investiţii. Deja doar aceasta va permite, nu doar vindecarea traumelor şi rănilor cauzate în ultimul an şi jumate, dar şi adevărata orientare a Moldovei, a întregii societăţi spre făurire.

Noi finisăm campania electorală şi cu o concepţie principial nouă a politicii externe a Republicii Moldova. Noi nu intenţionăm să forţăm uşa încuiată a Uniunii Europene. Noi vorbim deschis, că cu adevărat vom obţine pentru cetăţenii noştri intrarea fără vize în UE. Noi sîntem crezuţi. Şi ne cred deoarece sîntem unicul partid, care nu este complice a proiectului de împărţire a paşapoartelor române, care consideră că anume Republica Moldova ca ţară, ca societate trebuie să obţină libertăţile europene. Noi am conştientizat necesitatea unei noi abordări în dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia. Şi noi vorbim deschis, că conţinutul acestui parteneriat constă într-un nou proiect de integrare în spaţiul post-sovietic. Şi noi considerăm că posibila aderare a Republicii Moldova la unuinea vamală reprezintă un resurs considerabil de modernizare a ţării noastre, precum şi un factor în soluţionarea problemei transnistrene.

Noi finalizăm programul electoral cu o intenţie fermă de a unifica cu adevărat societatea moldovenească. Să unificăm societatea nu în jurul partidului nostru, dar în jurul unui nou plan ambiţios de dezvoltare a ţării. Cu cît mai agresiv acţionează oponenţii noştri, cu cît mai obraznic se comportă criminalitatea organizată, cu atît mai evident este faptul că noi nu avem o altă ieşire. În virtutea tuturor exceselor cunoscute din campania electorală, noi, politicienii trebuie să urcăm pe o treaptă absolut nouă, la un nou nivel de conştientizare a misiunii noastre. Noi trebuie să ţinem minte că în spatele nostru sînt oamenii, cetăţenii noştri, cu probleme şi griji pe care noi sîntem obligaţi să le soluţionăm. Eu repet — oamenii, dar nu sponsorii, cetăţenii noştri, dar nu protectorii din alte state. Eu declar cu toată responsabilitatea că Partidul Comuniştilor în noul parlament va fi gata să coopereze cu acele forţe politice care se vor ridica pînă la un asemenea nivel de conştientizare a misiunii sale, cu acei care vor reuşi să facă un salt în conştientizarea responsabilităţii pe care o poartă faţă de popor, ţară.

Desigur că noi finalizăm campania electorală în condiţiile în care sînt prea multe fapte evidente că guvernarea pregăteşte falsificări în masă. În acest scop şi se organizează exit-pollul românesc, în acest scop este exercitată o presiune psihologică de proporţii asupra alegătorilor prin diferite sondaje. Partidul Comuniştilor nu încearcă să organizeze proprilul exit-poll, căci nu sîntem participanţi la concursul de desemnare al celui mai bun hoţ al voturilor cetăţenilor noştri. Partidul Comuniştilor va organiza numărătoarea paralelă a voturilor, cu folosirea activă a observatorilor la toate secţiile de votare, cu difuzarea din oră în oră a rezultatelor numărătorii noastre. Noi vom da peste cap planul criminal de falsificare a alegerilor.

Şi ultima. Eu mă adresez către toţi cetăţenii ţării noastre. Au încercat să vă sperie înainte de referendumul din 5 septembrie. Nu v-aţi lasat la aceasta. Atunci aţi salvat democraţia moldovenească, făcînd tot posibilul pentru ca în ţară totuşi să aibă loc aceste alegeri parlametnare. Nu vă fie frică nici acum. Toate aceste ameninţări cu posibile dezordini în masă, repetare a zilei de 7 aprilie — reprezintă isteria, isteria celor slabi, care nu au încredere în propriile forţe şi capacităţile oamenilor care nu mai au argumente, oameni care în panică se tem să nu piardă puterea. Participaţi la alegeri! Votaţi pentru visul vostru, pentru propria speranţă, alegeţi Victoria!

Mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md