Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Cuvînt introductiv al Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în cadrul conferinţei de presă din 29 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar| PCRM, 29 noiembrie 2010 | 

Stimaţi prieteni!

Aş vrea în primul rînd să aduc mulţămiri alegătorilor noştri. Vreau să le spun mulţumesc celor, care în această luptă fără precedent ca tensiune, şi-au dat votul pentru echitate, pentru independenţă, pentru victoria Moldovei. Sînt recunoscător tuturor, care nu le-a fost frică, n-au plecat capul şi n-au disperat, care au crezut în posibilitatea de a ne uni şi a birui. Rezultatul de azi al Partidului Comuniştilor este fără îndoială o Victorie. Nu este vorba de faptul, că alte partide pot doar visa la un asemenea rezultat în cel mai bun caz în exit-polurile nocturne. Este important că în pofida presiunilor, intimidărilor, încălcărilor şi falsificărilor evidente, precum şi trucurilor electorale, comuniştii rămîn cea mai puternică, organizată şi de perspetivă forţă, capabilă la trasformări social-economice a ţării. Iar aceasta înseamnă că Moldova are o şansă de a abandona calea degradării şi autodistrugerii.

Nu aş vrea acum să dau citirii acea listă interminabilă de încălcări evidente şi, nu mă tem să spun, crime, la care s-a dedat ieri seara puterea. Votarea multiplă, o creştere gigantică în listele suplimentare, manipulări pe sectoarele de peste hotare — toate acestea le-am putu observa împreună. Pot doar să spun că numărătoarea noastră paralelă de ieri s-a oprit la nivelul de 30 % din cauza că informaţia care parvenea şi se baza pe copiile proceselor verbale ale secţiilor de votare, nu coincidea nici la capitolul prezenţă la vot, nici la cel de indicatori de bază. Noi ne-am ciocnit pentru prima dată de un asemenea nivel de iresponsabilitate şi lipsă de acurateţe la completarea unor documente electorale. Noi refuzăm să înţelegem de ce birourile elctorale regionale au acceptat asemena procese verbale, de ce rezultatele trecute în ele au fost numărate şi înregistrate de CEC?

Numărătoarea nostră prealabilă demonstrează că în rezultatul manipulării şi trucării, PCRM a fost furat de cel puţin 10 procente. Organizatorilor evenimentelor din 7 aprilie le-ar fi fost suficient şi a suta parte din acest furt pentru a-şi justifica acţiunile. După cum se ştie, însă, ei nu au putut beneficia pînă la urmă de nici un fapt de falsificare. Noi, oricum, nu avem de gînd să fim complicii tăcuţi a acestui jaf politic. Noi vom apăra pînă la capăt alegerea făcută de poporul nostru, principiile democratice şi standardele exprimării voinţei acestuia.

În acelaşi timp, Partidul Comuniştuilor îşi vede misiunea de azi, în primul rînd, în a se organiza pentru respectarea angajamentelor electorale, cel mai important dintre care este consolidarea societăţii, unificarea tuturor forţelor politice capabile să depăşească separarea etnică, să purceadă la realizarea unui nou plan de modernizare a Republicii Moldova. Partidul Comuniştilor este gata de guvernare, Partidul Comuniştilor este gata de dialog, de formarea unei majorităţi parlamentare anti-criză, responsabile, precum şi a Guvernului de încredre naţională.

Vreau să spun din capul locului că la temelia acestei majorităţi nu stă partajarea funcţiilor şi portofoliilor. Mai importante pentru noi, cît şi pentru majoritatea cetăţenilor sînt asemena valori fundamentale şi principii, ca independenţa Moldovei, echitatea socială, libertăţile europene şi un parteneriat strategic calitativ nou cu Rusia. Noi am început deja acest dialog. Sînt convins , că cetăţenii ţării noastre vor spijini această cale de dezvoltare a Moldovei. Moldova nu mai trebuie să repete “anul negru”, mai mult, acesta nu se poate transforma în patru ani de haos, trădare şi batjocură de ţară şi de oameni. În anul care vine ţara noastră trebuie să intre cu optimism, credinţă în propriile puteri, cu încrederea că în recentele alegeri Molova, în ciuda tuturor necazurilor, a ales, totuşi, Victoria.

Sursa: www.pcrm.md