Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al PCRM cu privire la renumărarea voturilor

|versiune pentru tipar| PCRM, 13 decembrie 2010

La 10 decembrie 2010, ca urmare a admiterii demersului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Curtea Constituţională a dispus renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 în ansamblu pe ţară.

Astfel, la 11 decembrie 2010, Comisia Electorală Centrală a aprobat Devizul de cheltuieli pentru renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 în sumă de 13 115 923 lei.

Ca urmare a acestui fapt, în ultimele zile, de către mai multe mijloace mass-media este promovată o amplă campanie de denigrare a PCRM, care în opinia acestora se face vinovat de cheltuirea acestor 13 115 923 lei din bugetul de stat.

Condamnăm acţiunile acestor surse mass-media deoarece nu PCRM este responsabil de gravele erori comise în procesul totalizare a rezultatelor alegerilor.

PCRM doar a scos în evidenţă şi a demonstrat cu probe incontestabile mai multe erori comise de către organele electorale şi funcţionarii electorali în procesul votării şi totalizării voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent. Acelaşi lucru a fost constatat şi de către Curtea Constituţională prin Decizia nr. 5 din 10 decembrie 2010.

Atragem atenţie asupra faptului că reieşind din devizul de cheltuieli pentru renumărarea voturilor, cele circa 13 mln. lei vor fi cheltuite pentru retribuirea muncii funcţionarilor electorali, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii pentru funcţionarii electorali, primele de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru funcţionarii electorali, etc.

În condiţiile în care potrivit Constituţiei Republica Moldova este un stat de drept, PCRM a considerat necesar a fi înlăturate toate erorile şi încălcările legislaţiei electorale comise în procesul de totalizare a voturilor.

Totodată, considerăm că suma de 13 115 923 lei stabilită de către CEC este una exagerată, or amintim că pentru renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2010 au fost cheltuite doar 3 688 000 lei.

Sursa: www.pcrm.md