Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

În condiţiile actualului regim din Moldova, alegerile democratice nu sunt posibile

|versiune pentru tipar| PCRM, 15 decembrie 2010 | 

Declaraţia a fost făcută de deputatul în Parlament, Grigore Petrenco, în cadrul unui briefing de presă, miercuri, 15 decembrie.

“Astăzi ne convingem încă o dată că în condiţiile regimului liberal-democrat din Republica Moldova alegerile democratice nu sunt posibile”, a conchis deputatul în Parlament, Grigore Petrenco.

După alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, guvernarea asigurată de Alianţa pentru Integrare Europeană, a fost acuzată de falsificări masive fără precedent ale scrutinului. Mai mulţi observatori au indicat asupra multiplelor încălcări ale procesului electoral, fiind aduse dovezi ale falsificării votului exprimat de cetăţeni.

Astfel, au fost deconspirate mai multe scheme de falsificare puse în aplicare de actualul regim, care au influenţat rezultatele alegerilor. Printre acestea se numără falsificarea premeditată a buletinelor de vot, pe care se vede alegerea evidentă a alegătorului; falsificarea protocoalelor birourilor electorale; un număr foarte mare de alegători, care au fost înscrişi în listele electorale suplimentare; scoaterea buletinelor de vot din secţia de votare; votul multiplu; cumpărarea alegătorilor; declararea nevalabilă a buletinelor valabile; organizarea studenţilor care au votat la mai multe secţii de votare, etc.

De remarcat că deja şi în procesul de renumărare a voturilor, dispus printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale din cauza mai multor erori admise la alegeri de către autorităţile electorale, au fost înregistrate încălcări, iar procesul de renumărare, care a început miercuri, 15 decembrie, este calificat drept netransparent de către observatori.

În special, observatorii au remarcat încălcarea caracterului integru al sacilor cu buletinele de vot, accesul liber al locul de renumărare a voturilor, precum şi refuzul autorităţilor de a acorda accesul la listele electorale, încălcând astfel hotărârea Curţii Constituţionale.

Sursa: www.pcrm.md