Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPDM

Manifestul electoral al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar| PDM, 15 octombrie 2010

PENTRU MOLDOVA!
PENTRU TINE!

Partidul Democrat propune astăzi ţării un nou proiect, o nouă abordare a prezentului şi viitorului ţării noastre. Avem nevoie de unirea noastră cu noi înşine. Cele două Moldove trebuie să înceapă să fie una singură. Şi trebuie să devină o veritabila democraţie europeană.

Prefaţă

Au trecut aproape 20 de ani de la declararea independenţei. Ani în care cei mai mulţi dintre noi am avut mari speranţe. Am vrut educaţie mai bună, spitale mai moderne şi îngrijire atentă. Am vrut să avem salarii mai mari şi sprijin la bătrâneţe. Am vrut autostrăzi şi televiziune liberă, am vrut proprietate privată respectată.

După acesti 20 de ani noi astăzi traim, ca si in doua Moldove: una comunista, alta — anticomunista, o Moldova antiromaneasca, iar alta — antiruseasca. Am devenit prizonierii unei Moldove sarace si obijduite si a altei — bogate, arogante si straine spiritului nostru moldovenesc.

Partidul Democrat, noi toţi, ca şi majoritatea absolută a cetăţenilor dorim să trăim într-o singură Moldovă. O Moldova liberă, modernă si prosperă. O Moldova puternică şi solidară, unde toţi cetăţenii, indiferent de provenienţa etnică, se simt bine şi confortabil. PDM se angajează astăzi să edifice o Moldovă a bunăstării, în care să existe locuri de muncă bine plătite, unde se construiesc drumuri şi autostrăzi europene, funcţioneaza teatre, biblioteci, şcoli, spitale moderne.

Partidul Democrat propune astăzi ţării un nou proiect, o nouă abordare a prezentului şi viitorului ţării noastre. Avem nevoie de unirea noastră cu noi înşine. Cele două Moldove trebuie să înceapă să fie una singură. Şi trebuie să devină o veritabila democraţie europeană.

Refacerea încrederii cetăţenilor Republicii Moldova în clasa politică — o prioritate a viitoarei guvernări

Republica Moldova este în faţa unei decizii. Decizia de a schimba cursul acestei ţări, împreuna cu cetăţenii. Ce facem azi cu cei care nu ştiu dacă mai au mâine un loc de munca? Ce facem cu salariile care se devalorizează din cauza crizei şi din cauza preţurilor care cresc? Ce facem cu pensionarii care se tem că vor trebui să muncească până la moarte? Ce facem cu tinerii care nu au unde să se angajeze, cu familiile care nu mai pot împrumuta pentru a-şi lua strictul necesar, sau cu agricultorii care nu mai sunt ajutaţi de nimeni? Ce facem cu cei care se tem să păşească pragul unui spital? Ce facem cu ai noştri concetăţenii blocaţi în Europa pentru că nu au loc de muncă, dar n-au nici curaj să se mai întoarcă în ţară? Ce le oferim acestor oameni?

Le spunem adevărul. Le reîntoarcem încrederea în politicieni. Când le-a vorbit cineva sincer despre starea în care ne aflam? Avem nevoie de adevăr la fel de mult ca şi de soluţii anti-criza. Cetăţenii şi-au pierdut încrederea în politicienii care îi instigă şi, de aceea, nu mai vin la vot. Acum, în orice soluţie ar veni din partea politicienilor, lumea nu mai are încredere. Partidele ar putea să propună planuri făcute de super experţi. Nu-i vor ajuta. Nimeni nu mai are speranţa că soluţiile pe care partidele le propun sunt utile oamenilor. Cu toţii ne-am obişnuit că, în spatele partidelor, să vedem interese ascunse, agende secrete, planuri şi înşelătorii.

Partidul Democrat din Moldova vine să întoarcem oamenilor încrederea în politicieni. Încrederea o restabilim prin următoarele acţiuni:

Adevăruri care trebuie spuse:

Primul adevăr: criza actuala nu se rezolva aşteptând să vina europenii, românii, ruşii sau Fondul Monetar Internaţional. Trebuie să înţelegem că problemele cauzate de criza globală în Moldova nu pot fi depăşite numai prin asistenţă străină. E nevoie de inteligenţă, voinţă şi disciplină. Să înţelegem că putem ieşi din criză în primul rind pe cont propriu fără a îndatora peste măsură viitoarele generaţii.

Al doilea adevăr: economia noastră este la pământ. Nu producem prea multe lucruri de calitate, locurile de munca nu sunt stabile, sistemul public este corupt, iar sistemul privat este fragil. Suferim cu toţii din cauza că, în timpul creşterii economice, nu s-a întărit sistemul economic şi nu s-a mărit productivitatea. Suntem în criză economică. Creşte numărul oamenilor care rămân fără serviciu. Falimentează companii din cauza crizei, iar statul riscă să încaseze tot mai puţini bani. Republica Moldova ii sperie pe investitori cu incertitudinea mediului de afaceri şi instabilitatea politică. Acesta este punctul nostru de plecare.

Al treilea adevăr: am ajuns aici pentru că ani de zile partidele ce au venit la putere şi-au abandonat electoratele. Alegerile au fost câştigate de partide, nu de alegători. Iar toate partidele care s-au perindat la putere au fost preocupate de rezolvarea problemelor de partid, a ambiţiilor de grup şi a problemelor de importanţă secundă, ceea ce a devenit o frână pentru economie şi disperare pentru societate.

Al patrulea adevăr: nu va fi uşor sa ieşim din criza. Întrebarea este dacă ne mai permitem încă 20 ani să trăim astfel? Ne permitem încă 20 ani de incertitudine politică? Întreprinderile mai pot rezista încă 20 ani ca cei de până acum? Familiile mai pot suporta încă 20 ani fără speranţă? Pensionarii mai pot exista 5 ani cu venituri mici?

Va fi dureros şi anevoios. Nu va promitem locuri de munca azi, sume de mii de euro pentru cei care se întorc acasă, salarii cu 50% mai mari sau intrarea in Uniunea Europeana. Ca să aducem schimbarea, va spunem ca va fi greu. Dar va promitem că mereu vă vom spune adevărul.

Încrederea o refăcem spunînd adevărul. Iar apoi trebuie să ne suflecăm mânecile şi să trecem la muncă. Economia moldovenească este dezechilibrată şi instabilă. Trebuie să-I dăm un alt suflu şi cale de dezvoltare.

Manifestul în întregime

Sursa: www.pdm.md