Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPDM

Valeriu Lazăr: “Partidul Democrat din Moldova va pune în capul mesei soluţionarea problemelor economice”

|versiune pentru tipar| PDM, 2 noiembrie 2010

“Partidul Democrat din Moldova va pune în capul mesei soluţionarea problemelor economice, astfel vom putea rezolva problemele sociale, fie că e vorba de salarii, pensii sau locuri de muncă”, a declarat în cadrul dezbaterilor electorale la postul de televiziune public Moldova 1, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr.

“Fie că vorbim despre salarii şi condiţii bune pentru pedagogi în şcoli, salarii şi spitale dotate, că vorbim despre drumuri, apă, salubrizare, că vorbim de pensii majorate, înţelegem că toate aceste lucruri vin până la urmă dintr-o economie sănătoasă, de la bugetul de stat şi de la bugetul asigurărilor sociale”, a subliniat Lazăr.

La formarea acestor bugete “contribuie până la urmă antreprenorii care trebuie ajutaţi să înceapă să-şi dezvolte o afacere. Partidul Democrat, are această experienţă prin coordonarea reformei regulatorii, care este menită să ajute oamenii de afaceri, iar pentru acei care nu au aptitudine să-şi înceapă o afacere trebuie să le asigurăm locuri de muncă”, a mai spus Valeriu Lazăr. Până la urmă, spune el, salariile nu sunt plătite de ministrul Finanţelor şi nici de ministrul Economiei, salariile sunt plătite de oamenii care contribuie la buget, antreprenori sau oamenii care muncesc la întreprinderi.

Vicepreşedintele PDM consideră că pentru un om sănătos cea mai bună protecţie socială este un loc de muncă garantat şi posibilitatea unui salariu bun, care să fie în creştere, iar pentru acei săraci “trebuie în sfârşit să fie reformat sistemul de ajutor social, care s-a demonstrat a fi unul foarte fraudulos”.

“Noi propunem prin reforme să atingem aceste obiective, or noţiunea reforma nu este ceva abstract, înseamnă să schimbăm sistemul de impozitare în Republica Moldova, să dezvoltăm mediul de afaceri, să implementăm standarde europene în materie de tehnologie. Trebuie să scădem presiunea asupra oamenilor afaceri”, a mai menţionat Lazăr.

“Aţi observat ce reclamă oamenii de afaceri acum? Că s-a restabilit poliţia economică, care merge la întreprinderi, că le face probleme fiscul, le face probleme vama. Şi problema nu este că avem o guvernare comunistă sau anticomunistă, ci care sunt deprinderile acestor guvernanţi, care sunt apucăturile acestora. De aceea noi propunem să punem în capul mesei soluţionarea problemelor economice”, a adăugat Lazăr.

Potrivit acestuia, Partidul Democrat a demonstrat că nu s-a temut să ia “unele din cele mai grele dosare în această guvernare, dosarul economic şi dosarul social”. Şi, împreună cu colegii de coaliţie, a demonstrat că PD are cea mai solidă echipă economică. “Asta în viziunea noastră înseamnă a implementa reforme, a face schimbări, a crea locuri de muncă. Asta am demonstrat-o prin exemple concrete, dar nu prin demagogii. Noi am coordonat elaborarea Programului anticriză, noi am coordonat negocierile cu FMI din postura de vicepremier şi ministrul al Economiei”, a subliniat candidatul pe lista democraţilor.

“Reformele sunt necesare ca să relansăm motoarele economiei, de acolo vin soluţiile pentru problemele sociale. Suntem gata toţi pe viitor să punem şi mintea, şi inteligenţa, şi pregătirea pe care o avem nu să vorbim despre reforme, dar să le facem. Aceasta înseamnă politică socială, coeziune socială”, a estimat Valeriu Lazăr.

“Faptul că prestaţia miniştrilor şi colegilor noştri pe care i-am delegat în toate structurile puterii este de cel mai înalt nivel ne face să fim optimişti şi motivaţi, şi vom insista pe faptul că Republica Moldova are nevoie ca niciodată de idei de centru stânga, adică social-orientate şi PD vine cu această componentă care trebuie consolidată în Republica Moldova”, a adăugat Lazăr.

Potrivit acestuia, oamenii politici serioşi ai Europei, nici din Vest, nici din Est nu mai pun la îndoială statalitatea Republicii Moldova, de aceea PD pledează consecvent şi va pleda în continuare pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova.

“Considerăm că în această societate divizată între Vest şi Est, unde avem oameni săraci, ideile de centru stânga, orientate social, sunt cele mai bine venite, de aceea noi punem preţ pe statalitate, pe structurile puterii şi în egală măsură vrem ca puterea să asculte de nevoile oamenilor şi, de fapt, suntem acei care pledăm pentru coeziunea socială”, mai spus Lazăr.

Potrivit lui, “mesajul «Jos sărăcia» este un mesaj de stânga sau ceva se întâmplă, s-au încurcat doctrinele pe lumea asta”, iar Partidul Democrat “a pledat totdeauna pentru mesaje de stânga, mesaje sociale, nu doar în campanie electorală”.

În ultimii 20 de ani, pseudo luptătorii cu comunismul au luptat cu pseudo comuniştii, s-a pledat pentru ideea utopică unirea cu România, altă idee utopică construcţia comunismului. “Trebuie să încetăm aceste discuţii, să înţelegem că această ţară Republica Moldova în care noi credem cu certitudine are viitor doar într-un singur caz, în cazul în care noi vom înţelege că nu poţi să faci politică doar de Est sau de Vest, nu poţi să construieşti o ţară doar pe idei comuniste sau anticomuniste. Cred că a venit timpul şi Partidul Democrat pledează pentru a pune capăt acestor discuţii sterile. Pe oameni îi interesează problemele sociale, pe oameni îi interesează locurile de muncă, pe oameni îi interesează ca să avem relaţii normale cu Bruxelles-ul pentru ca să putem obţine regimul de vize ca să putem circula liber, pe oameni îi interesează relaţiile bune cu Federaţia Rusă unde să ne putem vinde mărfurile, de unde să ne vină resursele energetice la preţuri accesibile”, a afirmat vicepreşedintele PDM.

“Dacă se declară la Moscova una, la Bucureşti alta, iar la Bruxelles a treia, nimeni nu ne ia în serios. Noi spunem acelaşi lucru şi la Moscova, şi la Bruxelles şi prin asta ne caracterizăm. Nu încercăm să purtăm ceasul pe dreapta, să-i cerem prietenia lui Putin şi să declarăm la Bucureşti că suntem români, nu mergea chestia asta. Trebuie să credem în viitorul Republicii Moldova şi atunci şi Germania, şi Rusia, şi toată lumea o să ne ia în serios. Nu avem altă şansă. De 20 de ani discutăm idei utopice. Construim comunismul, luptăm cu acei care nu construiesc comunismul şi vrem unirea cu o ţară care în secolul XXI este o idee utopică. Daţi să construim statul Republica Moldova pentru oamenii acestei ţări, pentru viitorul acestei ţări. Acestea sunt priorităţile reale”, a opinat Lazăr.

“Dacă nu semnam noi acordul cu Edinnaia Rosiia, ca şi rezultatul acţiunilor colegilor noştri de coaliţie, de fapt trebuia să meargă politicienii azi prin satele Moldovei acum şi oamenii să-i da ce să facă cu merele, cu fructele, cu legumele şi cu vinurile. Acesta este rezultatul, noi ne-am gândit la oamenii aceştia, nu ne-am gândit la chestii ideologice”, a spus el.

Cu referire la întrebarea cu cine va face coaliţie PD după alegeri, Valeriu Lazăr a declarat că Partidul Democrat va acţiona în maniera în care a acţionat anul trecut când a trebuit să dea acestei ţări perspectiva schimbării, când trebuia să dea tinerilor ceea ce şi-au dorit — schimbare şi guvernare democrată.

“Este clar de pe acum că Partidului Democrat îi va reveni acelaşi rol important de a înclina balanţa într-o parte sau în alta”, a mai spus Lazăr.

El, însă, a menţionat că PDM nu va admite ca în programul viitorului Guvern să lipsească o componentă social-democrată foarte solidă, care ar pune accent pe coeziunea socială. “Vom insista doar asupra a două lucruri: munca în guvern să fie coordonată de o echipă social-democrată şi cu o componentă socială foarte solidă. Doi, noi nu vom accepta populismul şi monopolizarea guvernării, ori de la cine nu ar veni — nici de la noi, nici de la colegii noştri din viitoarea coaliţie”.

Sursa: www.pdm.md