Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPDM

Valeriu Lazăr: “Paridele liberale îşi asumă, declarativ programe sociale de stînga”

|versiune pentru tipar| PDM, 8 noiembrie 2010

“Astăzi, partidele liberale din Moldova, la nivel de mesaj, îşi asumă politici sociale, care sunt caracteristice partidelor de stânga, aşa cum este Partidului Democrat din Moldova”, a declarat vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr în cadrul emisiunii “Prima sursă” la postul de televiziune Prime, în dialog cu oponentul său, vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Lazăr a menţionat că, în ajun de alegeri, partidele liberale, inclusiv PL, îşi asumă, declarativ, un program înclinat spre stânga, care presupune o politică preponderent socială, ceea ce nu este caracteristic şi vine în contradicţie cu priorităţile şi platforma liberală.

Valeriu Lazăr a adăugat că PDM întotdeauna a promovat politici cu tentă puternică socială, care, în viziunea sa, trebuie puse în capul mesei pentru a asigura creşterea bunăstării populaţiei.

În acest scop “avem nevoie nu doar de mesaje, dar şi de elemente de guvernare, set de atribuţii de a promova anumite idei”, a afirmat vicepreşedintele PDM. “De foarte multe ori ideile propuse de noi, adecvate pentru reducerea sărăciei, nu au fost susţinute. Un exemplu ar fi mecanismul de menţinere a preţurilor. Patru luni de zile mi-a luat să conving colegii de guvern de necesitatea acestui mecanism, care să nu atenteze nici la principiile economiei de piaţă, dar să dea posibilitatea menţinerii preţurilor la un nivel redus, într-o ţară afectată de sărăcie. Or, până la urmă şi-au bătut joc de mecanismul propus, care nu este funcţional nici acum”, a mai spus Lazăr.

Importantă este promovarea unor politici serioase de stânga, adică sociale, însemnând în primul rând consolidarea rolului statului. “Nu înseamnă să mărim birocraţia, ba din contră, să avem oameni foarte bine pregătiţi şi să le dăm oamenilor locuri de muncă, nu să strângem bani în buget şi să-i împărţim sub semnătura cuiva, ci să impulsionăm iniţiativa privată”, a spus Valeriu Lazăr.

Vorbind despre pericolul guvernării liberale, Valeriu Lazăr a adus exemplul României, unde ultimii şase ani este o guvernare liberală, iar acţiunile promovate au adus, oamenii în stradă, cerând stoparea politicilor antisociale.

Valeriu Lazăr a menţionat că PDM are reproşuri şi faptului cum s-a gestoinat politica externă, care intră în competenţa preşedinţiei, reprezentată de Partidul Liberal. “Problema este că subordonarea politicii externe unui singur vector politic face rău şi aceasta s-a văzut în relaţia cu Rusia şi accesul pe piaţa rusă a produselor moldoveneşti”, a spus Lazăr.

“În loc să caut investiţii în Moldova, eu trei luni de zile am alergat la Moscova să sting incendiul provocat de voi”, a adăugat vicepreşedintele PDM. Lazăr a menţionat că Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată pe axa Bruxelles — Moscova, o sinergie cu semnul plus, nu una negativă. “Aceasta vom cere viitoarei guvernări, care indiscutabil va fi una de coaliţie”, a conchis Lazăr.

Sursa: www.pdm.md