Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Noi am obţinut ca pensia pentru demnitari să fie calculată ca şi pentru cetăţenii obişnuiţi

|versiune pentru tipar| PDM, 12 noiembrie 2010

Tema echităţii sociale este una dominantă la întâlnirile tuturor liderilor politici cu alegătorii. Asta pentru că astfel de întrebări sunt puse cel mai des în cadrul întrevederilor cu alegătorii. Răspunzând la una din întrebările de acest fel la întâlnirea cu alegătorii în oraşul Taraclia, liderul PD, Marian Lupu, a spus că “la iniţiativa Partidului Democrat din Moldova au fost modificate, prin votul Legislativului, criteriile privind calcularea pensiilor pentru anumite categorii de persoane: deputaţi, miniştri şi preşedintele ţării.

Până a fi votată iniţiativa PDM, pensia acestor persoane alcătuia 75% din salariu, ceea ce era mult mai mult decât salariul mediu. Noi am obţinut ca, pentru aceşti foşti demnitari, calcularea pensiilor să fie operată ca şi pentru cetăţenii obişnuiţi — la nivelul de 42% din salariul”.

“Aceasta este poziţia noastră principială: noi am demonstrat faptul că până şi în condiţiile dificile de astăzi este posibil de a reda oamenilor sentimentul de echitate socială, sentimentul propriei demnităţi, de securitate din partea statului. Este foarte important pentru noi ca fiecare persoană, indiferent de poziţia sa în societate, să se simtă un membru cu drepturi depline, respectat al acestei societăţi”, a menţionat Marian Lupu.

El a spus că “Noi am depus eforturi susţinute în acest sens şi vom insista şi pe viitor în această direcţie, astfel încât, în viitorul apropiat, toate pensiile preferenţiale vor atinge nivelul mediu, iar indexarea lor se va face diferenţiat. Aceasta va permite ca pensiile mici să crească mai repede, iar cele mari — doar simbolic. Noi ne închinăm în faţa persoanelor în etate şi le garantăm că le vom apăra drepturile la o viaţă demnă şi la o bătrâneţe asigurată!”

Sursa: www.pdm.md