Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPDM

Marian Lupu: PDM regretă că unii politicieni intreprind acţiuni ce duc la exaltarea situaţiei în interior şi pe exterior

|versiune pentru tipar| PDM, 18 noiembrie 2010

“Astăzi Moldova se confruntă cu multipe probleme, care, însă, pot fi soluţionate, dar cu o singură condiţie — că va fi oprit războiul politic şi va fi obţinut un consens între principalele formaţiuni politicie din ţară, privind direcţiile prioritare de dezvoltare a Moldovei”.

Declaraţia a fost făcută de către Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, ieri, în cadrul unui miting electoral din Bălţi, la care au participat cca 30 de mii de locuitori ai capitalei de nord.

“Anume din acest motiv, în iunie curent, Partidul Democrat a lansat noua Agendă socială pentru Moldova, obiectivul prioritar al căreia este soluţionarea problemelor curente ale populaţiei, de ordin social-economic”, a afirmat Marian Lupu. Liderul democrat a adăugat că “nu vom avea nici salarii, nici pensii, nici locuri de muncă, dacă şi în continuare se va încerca dezbinarea societăţii prin exaltarea problemelor ce ţin de limbă, identitate naţională etc”.

“Astăzi, Moldova este ţara din care cetăţenii doresc să plece. Iată la ce a dus războiul politic, pe care PDM vrea să le oprească. PDM nu împarte cetăţenii după principiul etnic. PDM priveşte diversitatea etno-culturală a Moldova ca un potenţial enorm de dezvoltare. În această diversitate este bogăţia şi valoarea noastră”, a spus preşedintele PDM.

“Noi pledăm pentru întărirea independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Dar, noi vedem această întărire nu ca o «mobilizare» a moldovenilor prin ură faţă de «duşmani» inventaţi. Noi vedem această fortificare ca un proces de transformare a Moldovei întrun stat bine gestionat, care poate garanta respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, a adăugat liderul PDM.

În acest context, liderul Partidului Democrat şi-a exprimat regretul că, în perioada campaniei electorale, unii politicieni întreprind acţiuni, ce duc la exaltarea situaţiei, atât în interiorul ţării, cât şi în relaţiile cu partenerii externi. Potrivit lui Marian Lupu, “adresarea preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, către secretarul general al NATO, în care solicită sprijinul în a determina Rusia privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, reprezintă un pas iresponsabil, având la bază exclusiv scopul electoral, prin consolidarea electoratului pro-liberal”.

“Dar acest pas poate duce la efecte negative pentru întreaga ţară. Prin lansarea unor asemenea apeluri se crează impedimente serioase în procesul de reglementare transnistreană. În plus, NATO nu este o organizaţie abilitată cu împuterniciri de a se implica în medierea acestui conflict. Respectiv, tentativa de a atrage NATO în procesul de soluţionare a problemei transnistrene reprezintă o încercare nejustificată de a introduce modificări în formatul de negociatori, deja stabilit”, a adăugat preşedintele PDM.

Marian Lupu a evidenţiat că adresarea lui Ghimpu către NATO poate avea urmări deosebit de grave în condiţiile pregătirilor pentru summit-ul şefilor de stat a ţărilor OSCE, care va avea loc în Astana, în decembrie curent. Aceasta în condiţiile în care la acest summit se aşteaptă aprobarea unor documente importante, care vin să contribuie la deblocarea procesului de negocieri.

Sursa: www.pdm.md