Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPDM

PDM nu se va lăsa intimidat de presiuni în dialogul cu partidele

|versiune pentru tipar| PDM, 13 decembrie 2010

Partidul Democrat din Moldova nu se va lăsa intimidat de presiunile la care este supus în cadrul dialogului purtat cu partidele politice parlamentare pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că formaţiunea pe care o conduce este supusă presiunilor, care capătă diverse forme: pornind de la încercarea organizării unor manifestaţii în faţa sediului PD, ameninţări în multe localităţi din ţară în adresa membrilor partidului, ajungându-se la cazuri când aceste ameninţări sunt realizate.

“Pe deoparte vorbim despre valori şi principii europene, iar pe dealtă parte metodele aplicate în negocieri par a fi mai mult caracteristice pentru un sistem autoritar de putere. PDM nu este formaţiunea politică cu care se poate discuta în acest fel. Formarea de coaliţii se efectuează nu sub presiuni şi ameninţări, ci pe cale de negocieri şi tratative”, a declarat Marian Lupu.

În acest context, liderul PDM a reiterat că “niciun fel de presiuni şi ameninţări nu sunt în stare să schimbe poziţia PDM”. “Iată de ce noi înţelegem, şi mai bine în aceste condiţii, cât de importante sunt principiile cu care am venit în aceste consultări, atât cu stânga, cât şi cu dreapta. Noi insistăm asupra formării unor mecanisme viabile de dirijare a statului, care ar exclude, odată şi pentru totdeauna, orice posibilitate de reinstaurare a mecanismelor autoritare de guvernare a ţării, mecanisme care s-au manifestat atât pe durata a 8 ani de guvernare comunistă, dar şi în ultimii 1,5 ani”, a afirmat Marian Lupu.

Preşedintele PDM a remarcat că se insinuează continuu vina PDM pentru tergiversarea negocierilor. “Fals, deoarece PDM şi-a declarat şi pe parcursul campaniei şi îndată după finalizarea acesteia disponibilitatea de a negocia cu toate partidele politice care au acces în Parlament. Nu putem să nu observăm că tergiversarea negocierilor se produce, de fapt, din vina unor colegi din fosta Alianţă şi în primul rând al PLDM”, a spus el.

Potrivit lui Marian Lupu, “PDM va insista asupra ideii promovate pe parcursul întregii campanii electorale: interesul naţional al Republicii Moldova înseamnă la ora actuală instaurarea în societatea noastră a unei stabilităţi viabile, iar pentru aceasta există nevoie stringentă de purtarea unui dialog cu toate forţele politice reprezentate in Parlament. Cu atît mai mult că, îndată după finalizarea scrutinului din 28 noiembrie nu altcineva decăt înalţii oficiali europeni dnaCatherine Ashton, responsabil pentru politica externă şi politica de securitate şi dl Ştefan Fule, comisar european pentru extindere şi poltica de vecinătatea au făcut un apel către toate cele 4 partide care au acces în Parlament în vederea începerii «a unui dialog deschis şi constructiv pentru formarea unei coaliţii de guvernare, precum şi de alegere a Preşedintelui». Chiar suntem atat de miopi ca să putem ignora sugestiile partenerilor noştri europeni?”, a afirmat liderul PDM.

În acest context, Marian Lupu a amintit şi de altă insinuare vehiculată frecvent în ultimul timp, precum că o eventuală coaliţie cu PCRM ar însemna renunţarea bruscă la vectorul europeanşi abandonarea obiectivului de integrare europeană. “PDM şi-a declarat de nenumărate ori ataşamentul faţă valorile europene şi de cursul strategic al politicii externe a RM. Orice alte poziţii prezentate drept aparţinînd formaţiunii noastre nu pot fi calificate altfel decât defâimătoare şi rău-intenţionate”, a declarat dilerul PDM.

“Noi pledăm pentru o coaliţie de guvernare sinceră, bazată pe valori comune, responsabilitate egală şi părghii reale ale fiecărei componente a coaliţiei de a-şi promova obiectivele politice, în care toate eciziile vor fi adoptate prin consens, iar succesele şi insuccesele vor fi partajate între membrii coaliţiei în egală măsură”, a specificat Marian Lupu

În contextul celor enunţate, Marian Lupu a făcut publice propunerile de bază pe care le formulează PDM în vederea creării unei coaliţii de guvernare eficiente:

Sursa: www.pdm.md