Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPL

Despre ce nu vorbesc comuniştii la întâlnirile electorale

|versiune pentru tipar| PL, 3 noiembrie 2010

Comuniştii vorbesc în campanie despre orice, imaginaţia lor electorală ajunge de multe ori până la absurd. Voronin a transformat campania electorală într-o arenă de război. Aşa a fost în 2009, aşa rămâne şi în 2010. Sunt, însă, lucruri pe care comuniştii şi Voronin le trec sub tăcere şi despre care nu se încumetă să vorbească nici la întîlnirile lor electorale în teritoiu şi nici de la ecranele preferabile, deşi le-ar prinde bine un exerciţiu de sinceritate din momentul în care pretind o nouă guvernare. Cazul Ţiganca, Rotunda, Geamăna sau Ciocârlia nu sunt singurele şi nici o excepţie din câte şi le-a permis familia Voronin şi PCRM în cei 8 ani de guvernare.

Deschidem azi parantezele în acest subiect cu deputatul PL Valeriu Munteanu şi candidaţii PL pentru parlamentarele 2010, Victor Popa şi Ion Casian.

Valeriu Munteanu: Comuniştii au practicat genul de privatizări şi afaceri ilicite şi în perioada de cînd sunt la guvernare şi pâna la asta. Reamintim aici de Calea ferată Cahul-Giurgiuleşti, Memorialul Eternitatea, Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea de la Curchi, afacerea cu tronsonul de cale ferată Etulia-Reni, Hotel “Dacia”, “Invest Privat Bank”, Zona de agrement “Doina”, sediul PCRM din str. Armenească, 44, “Oraşul vinului” de la Codru, sau cel mai scandalos subiect de ultimă oră — “cartierul Ciocârlia” la Chişinău, cu circa 4 hectare de terenuri atribuite abuziv şi privatizate prin fraudă. Pentru 4 hectare de terenuri în zona centrală a Chişinăului s-a plătit 3,5 milioane de lei, când preţul unui singur hectar ajunge la 2 milioane. Calculaţi diferenţele. Şi atunci nu poţi să nu te întrebi: sunt comuniştii partidul care se zbate pentru ţăran, pensionar, pentru copii şi tineretul acestui stat, pentru Moldova în general, ori se zbate ca să mai ajungă o dată la putere şi să fure până la capăt ceea ce a mai rămas nefurat? Voronin a venit la putere în 2001 (din Declaraţia de venituri şi avere a lui V. Voronin) cu o avere care întrunea: un apartament cu 134 mp- în str. Lazo, 26, o vilă neterminată de 6 X 7 m.p. la Pârâta şi un garaj (41,1 m.p. pe str. Stefan Luchian din sectorul Buiucani, Chişinău. Unde a ajuns Voronin? Preşedinte-miliardar, cu copii-milionari, nepoţi milionari. De unde? Comuniştii au avut scopul să prade acest stat şi să se răzbune pe oamenii acestui stat, din momentul în care nu l-au putut guverna şi nici reduce la “ascultare”. Şi au făcut-o. Prin scheme criminale. Pe durata anilor 1999 — 2006, numai în “afacerea Ciocârlia” au fost implicate, consecutiv, 5 firme înrudite, firme-căpuşe: Moldconstruct-Market, Metal-Market, Comunicaţii-Service, Comunicaţii-Confo şi, desigur, renumitul “BIOTEX-COM” a lui Voronin-juniorul, care, pentru a camufla frauda şi a-şi ascunde averile, a împărţit şi reîmpărţit cartierul Ciocîrliei între cele 5 firme-înrudite, deşi ele toate stau găzduite în aceeaşi locaţie care este casa lui Oleg Voronin de la intersecţua străzilor Cogălniceanu şi Alecsandri. Mai am şi câteva concluzii în acest sens, dar revin puţin mai tîrziu…

Victor Popa: Vreau să preiau subiectul, pornind de la aceeaşi firmă-mamă “BIOTEX-Com”, care s-a extins ca o metastază canceroasă prin toată republica şi pe care o găsim implicată în mai multe afaceri scandaloase.

În Raportul anual al Curţii de Conturi din 9 iulie 2010 privind administrarea patrimoniului public, la pagina 80, citim că Agenţia de Stat “Moldsilva” a atribuit într-un mod defectuos în arendă terenuri forestiere SRL “Biotex-Com”. Este vorba de pădurea de la Ţiganca şi Rotunda, r-l Orhei (700 ha, la preţ anual de 315 lei pentru un hectar, 219.000 lei anual. Iniţial, în 2006, preţul era de doar 23 de lei anual pentru hectar). Cazul este similar celui de la Geamăna, Anenii-Noi (1266 ha, cu acelaşi preţ, cu aceleaşi garduri de sârmă în jurul pădurii, acordat fără concursul şi acordul autorităţilor publice locale, fără organizarea licitaţiilor publice, cu limitarea accesului populaţiei în pădure, cu construcţii capitale neautorizate (clădiri, reţea de drumuri asfaltate) şi alte nereguli, constatate atât de organele procuraturii cât şi de instituţiile specializate de control ale statului (Curtea de Conturi). Atât doar că dacă la Geamăna noi am reuşit să obţinem anularea contractului de arendă, în cazul pădurii de la Ţiganca şi Rotunda Curtea de Apel Economică (decizia din 06.05.2010) şi Curtea Supremă de Justiţie (30 septembrie 2010) au lăsat contractul de arendă în vigoare. De ce? Pentru că Ţiganca devenise un adevărat conac boieresc al boierului Voronin, unde se făcea regulat vînat şi petreceri cu ceata de partid, iar sistemul judiciar a fost construit de o manieră care să-l protejeze pe Voronin şi regimul de orice risc. Azi Voronin spune că a îngrădit cu sârmă pădurea ca să apere lumea de la Trebujeni de mistreţi, dar nu spune de unde s-au luat mistreţii şi pentru ce?. Din acelaşi Raport al Curţii de Conturi mai aflăm că “Moldsilva” a cheltuit din banii publici 7 milioane de lei pentru repopularea pădurii cu fazani şi mistreţi. Pentru plăcerile vânătoreşti ale lui Voronin şi cetei de partid. Azi nu mai este o taină că după plearea de la Preşedinţie şi de la reşedinţa sa de la Condriţa, Voronin şi-a trecut toate lucrurile la Ţiganca.

Şi cazul Ţiganca-Rotunda şi Geamăna nu sunt singurele în care comuniştii au trecut pod peste lege. Din acelaşi Raport aflăm că în perioada 2007–2008 AS “Moldsilva”, condusă de actualul deputat comunist Anatol Popuşoi, a încheiat cu persoane fizice şi juridice 142 de contracte de arendă a terenurilor de păduri. Cine sunt aceste persone nu e greu de presupus dacă în urma controlului s-a constatat că “Moldsilva” nu a încasat plata de arendă de la 103 persoane fizice şi juridice. Sau: 11,3 milioane de lei provenite din veniturile “Moldsilva” au fost utilizate “la discreţia conducerii «Moldsilva», ori: 5 milioane lei au fost cheltuiţi pentru filantropie şi sponsorizări.

…Există, cel puţin, un lucru, pe care Voronin nu l-a putut ascunde de presă. Şi anume, că pădurea de la Ţiganca aparţine familiei Voronin şi, deci, şi firma BIOTEX-COM este tot a familiei. (site-ul PRO-TV, declaraţia pentru presă făcută de Voronin în ediţia de ştiri din 27.09.2010). Interesant, că schema firmelor-căpuşe, cu implicarea firmei «Biotex-Com» o găcim şi în cazul Ţiganca. În spatele BIOTEX-COM au stat din 2006 şi până în 10 martie 2008, ca şi în cazul Ciocârlia, mai mulţi figuranţi: Asociaţia Obstească «Far», după care cetăţeanul Ion Popescu, a urmat «Ton» SRL şi o listă întreagă de «acţionari»: Miculeţ, de la BMW, Chirtoca de la DAAC-Hermes, Vasile Tarlev, Anatol Popuşoi, ca până la urmă să rămână un singur proprietar: BIOTEX-COM”. Adică, familia Voronin, chiar dacă fondatori oficiali sunt înregistraţi Margareta Malcoci şi Angela Scripcaru).

Ion Casian: După ce a privatizat tot ce şi-a dorit la Chişinău şi în zonele industriale ale R. Moldova, comunistii au mers mai departe şi au inceput a privatiza satele.

Avem informatii din teritoriu, confirmate oficial, cel puţin în două cazuri concrete şi în care este implicată aceeaşi firmă “Biotex-Com” SRL. E vorba de satele Vadul lui Isac şi Colibaşi, raionul Cahul, unde Biotex-Com a privatizat peste 400 de cote ţărăneşti… Şi nu avem siguranţa că sunt singurele. Nu ne-a putut da nimeni nicio informaţie exactă cât l-ar fi costat pe Oleg Voronin moşiile de la Colibaşi şi Vadul lui Isac, dar nu credem că preţul a fost prea mare dacă ţinem cont că Voronin-tata a reuşit să procure în 2009 peste 3 ha de terenuri în satul Budeşti din suburbia Chişinăului la preţul mediu de 245 de lei pentru un ar…. Încercaţi şi Dumneavoastră să găsiţi acest chilipir ca la un preţ de doar 1500 de lei să puteţi face rost de 6 ari de pământ ca să vă puteţi ridica o casă la Budeşti, alături de moşia lui Voronin. Puţin probabil să reuşiţi. Şi ştiţi de ce? Pentru că primăriţa de la Budeşti era în 2009 a PCRM.

Valeriu Munteanu: Problemele până la urmă sunt două: pe de o parte aceste tranzacţii ilicite din care vin bani murdari şi doi: că pe contul acestor bani murdari, comunistii fac politică murdară. De ce tac comunistii acest lucru în campania electorală? Şi unde merg banii comunistilor din aceste şi alte privatizări şi afaceri ilicite? Vă dau un singur exemplu. Comparăm Declaraiile de venit şi averi ale lui Voronin pentru anii 2009 şi 2010. În 2009 Voronin declară acţiuni la Banca feciorului, FincomBank (în valoare la ziua de azi de 12,5 milioane de lei). În 2010 nu le mai găsim anunţate, dar nici trecute la alte surse de venit. Unde au mers, ce s-a făcut cu ei. Răspunsul e simplu: au fost puşi “la treabă”, aceşti bani transpar în campania electorală. Am o listă de 7 persoane care au făcut donaţii în campanie de sute de mii de lei pentru PCRM, dar care în realitate sunt nişte oameni simpli, care nu au avut niciodată aceste venituri, dar care au apărut în listă doar din considerentul că activează în una din firmele-căpuşe aşe aceluiaşi Oleg Voronin. E vorba de Moldconstruct-Market. Concluziile le las pe seama Dumnreavoatră. Şi acum aşteptăm întrebări.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL