Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPL

PL luptă pentru dreptul tău de vot, acasă şi în străinătate

|versiune pentru tipar| PL, 12 noiembrie 2010

Partidul Liberal a depus azi la Comisia Electorală Centrală (CEC) un demers prin care a solictat CEC şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) să asigure condiţii de vot persoanelor aflate în dificultatea de a-şi purtea exercita acest drept. Este vorba, în special, de cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în străinătate, care au actele expirate sau pierdute.

Subiectul a făcut tema unei conferinţe de presă. “Pentru noi nu trebuie să primeze lipsa documentelor sau termenul lor de valabilitate, ci dreptul la vot al cetăţenilor noştri, indiferent unde şi în ce împrejurări i-a prins ziua votării. Asta am cerut în demersul nostru, adresat CEC”, a declarat presei profesorul Victor Popa, expert în jurisprudenţă şi candidat la funcţia de deputat pe lista electorală a PL.

PL a solicitat CEC-ului să examineze, în regim de urgenţă, împreună cu Ministerul de Externe, posibilitatea eliberării, fără plată, a “paşapoartelor albe” (permisului de călătorie) de către consulatele Republicii Moldova din străinătate. “Dacă cei «de acasă» (din Republicii Moldova) pot beneficia de Forma Nr.9 în cazul când şi-au pierdut actele de identitate (inclusiv în ziua alegerilor) de ce să nu oferim acelaşi drept şi celor plecaţi de acasă, că sunt toţi cetăţenii noştri?”, a motivat nevoia demersului către CEC Octavian Apostol, membru al Consiliului Naţional al Organizaţiei de Tineret a PL (OTPL).

Acesta a operat cu statistici, potrivit cărora în străinătate trăiesc peste 150000 de persoane cu drept de vot, care nu-şi au actele în regulă şi pentru care demersul PL către CEC contează. “Costul pentru perfectarea unui «paşaport alb» se ridică la 20 euro, aşa că preţurile nu sunt într-atât de mari, ca să prejudicieze bugetul”, a opinat şi reprezentantul PL la CEC, Roman Andrieş.

În opinia sa, alegerile parlamentare din 28 noiembrie sunt “altfel de alegeri, absolut neordinare, iar asta înseamnă că în aceste alegeri este important fiece vot”, a remarcat R. Andrieş. “Iată de ce PL îşi doreşte ca fiecare cetăţean să aibă asigurat dreptul acestui vot, ca soarta de mai departe a acestui stat să nu se hotărască fără votul său”, a mai spus Andrieş.

Potrivit aceluiaşi demers la CEC, PL a mai solicitat Comisiei Electorale să specifice în Codul Electoral pentru elevii de liceu şi colegii că aceştia ar putea vota în ziua alegerilor “cu carnetele de elev, la fel cum o pot face studenţii cu carnetele de student”, a mai anunţat R. Andrieş.

Victor Popa a făcut public pentru presă şi faptul că PL a depus tot azi un alt demers, de data aceasta la Curtea Constituţională, prin care cere Curţii să se pronunţe pe marginea mai multor prevederi din Codul electoral, care contrazic Legea Fundamentală. “Dacă Codul Electoral ar fi în concordanţă deplină cu prevederile Legii Fundamentale, cetăţenii Republicii Moldova ar putea vota în ziua alegerilor, pe propria răspundere, oriunde s-at afla, fără să mai existe nevoia unor decizii speciale din partea CEC” a spus Popa. “Până atunci, însă, trebuie să reieşim din realităţile pe care le avem şi demersul PL la CEC este o soluţie pentru cetăţenii noştri care sunt în dificultatea de a-şi putea exercita dreptul la vot” a declarat pe finalul conferinţei de presă Victor Popa.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL