Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPL

Campania electorală-2010 a fost, ca niciodată, una liberă şi corectă

|versiune pentru tipar| PL, 26 noiembrie 2010 | 

“Afirmaţiile comuniştilor că Alianţa pentru Integrare Europeană nu va putea organiza o campanile electorală corectă, nu s-a întâmplat. Campania electorală-2010 a fost, ca niciodată, una corectă şi liberă”. Asta a fost concluzia principală, cu care a ie şit în faţa presei preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al R. Moldova. În opinia sa, “în alegeri nu a fost implicată poliţia şi armata, puterea nu a folosit (şi din nou în premieră) resursele administrative, noi nu am împiedicat concurenţilor electorali să se întâlnească cu alegătorii, nu le-am interzis accesul la mass-media, aşa cum s-a procedat cu noi în alegerile din 2009… Toate acestea sunt argumente că toţi concurenţii electorali au fost tratati în mod egal, indiferent de viziune şi opţiune”, a declarat Ghimpu.

Cu referire la Partidul Liberal, preşedintele a remarcat că Pl a avut o campanile corectă, iar mesajul liberalilor a fost unul exact şi foarte clar: “Da, Europei, Nu comunismului… Noi le-am sugerat alegătorilor, peste tot unde am ajuns, să se lase de trecut, să renunţe la vechile nostalgii şi să se gândească la viitorul lor şi al copiilor lor, dacă s-au săturat de sărăcie, de corupţie, de umilinţă. Soluţia este una: UE”, a estimat Ghimpu. În altă ordine de idei, liderul PL şi-a exprimat convingerea că AIE are perspectivă după 28 noiembrie. “Eu cred în AIE.

Alegerea pentru 28 noiembrie trebuie să fie una liberală. Comuniştii zic că Moldova alege victoria. Da, dar o victorie pentru Alianţă. Ca să nu intrăm într-o nouă criză politică şi socio-economică, electoratul trebuie să voteze partidele AIE, ca să întrunim cel puţin 61 de mandate, să putem alege organelle de conducere în stat şi să ne căutăm de guvernare”, a declarat Mihai Ghimpu, dar cu o precizare de rigoare: “Îndemnul meu este să votaţi Alianţa, dar mai întâi de toate votaţi Partidul Liberal”, s-a adresat Ghimpu presei, dar şi celor ce se informează din presă.

În opinia vicepreşedintelui PL, Corina Fusu, “presa s-a manifestat în această campanile mai corect, decât oricând în cei 8 ani de guvernare comunistă, cu excepţia unor cazuri de partizanat politic, pe care l-au făcut unele medii”, a remarcat Fusu. În opinia ei, “presa a fost foarte serios monitorizată în acestă campanile, iar mesajul electoral al concurenţilor a fost mult mai bine mediatizat”.

Un subiect, care era imposibil să nu fie abordat într-o conferinţa de presă la final de campanie electorală, a fost cea a “prognozelor” electorale. Întrebat de presă, care este miza PL pentru aceste alegeri, Mihai Ghimpu a făcut trimitere la “20%, plus-minus”, pentru Alianţă — “nu mai puţin de 61 de mandate”, iar pentru comunişti -“30%, plus-minus”, a spus el. Prim vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a încercat să tempereze spiritele presei în jurul “procentajului” electoral, care diferă de la un sondaj la altul. “Degeaba împărţiţi procentele între partide, pentru că ele sunt oglinda situaţiei din societate. În mod stabil, electoratul cu ideal naţionl este de circa 15–20%, cel care caută să fie utili în toate guvernările se ridică la 20–25%, vin cei care nu au nici un ideal, dar care au mereu interese — 15–20%, după care urmează circa 30% a celor care nu pot să iasă din prizonieratul sovietic. Şi această situaţie o regăsim în mediul politi,unde forţele retrograde nu se pot ridica peste 30 la sută din vot”, a estimat Chirtoacă.

Dintre subiectele mai controversate, abordate de presă, menţionăm:

  1. Cazul Reşetnicov, la care preşedintele M. Ghimpu a răspuns cu: “Eu cred că cetăţenii noştri sunt mult mai maturi decât îi consuderă comuniştii şi nu mai pot fi manipulaţi. Comuniştii au pierdut, sunt în agonie şi caută soluţii ca să se salveze de la moarte. Şi ba li se năzare bombardamente la Nemţeni, ba răpiri de persoane, ca în cazul Reşetnicov… Halucinaţii”.

  2. Ar accepta PL o alianţă postelectorală cu PCRM? “Nu, pentru că comuniştii nu au nimic în comun cu interesele statului”, a răspuns Ghimpu.

  3. Cazul Plahatniuc: Va influenţa sau nu prezenţa pe listele PD a lui V. Plahatniuc constituirea viitoarei Alianţe? “Nu cred, deciziile privind constituirea alianţelor aparţin partidelor şi nu unor persoane aparte de pe lista acestor partide”, a remarcat Ghimpu.

  4. PCRM a acuzat AIE că pune la cale tulburări de masă după 28 noiembrie: “Speculaţii. Până la ora actuală, doar V. Klimenko de la «Ravnopravie» a depus cerere la Primărie pentru manifestări în PMAN pe 28 şi 29 noiembrie… Aşa că acuzaţiile comuniştilor, ca şi în cazul Reşetnicov, bombardamentelor de la Nemţeni sau aducerea armatei în stare de alertă sunt simple aberaţii”, a spus Mihai Ghimpu. “Comuniştii nu au cu ce se ocupa şi caută să ne sustragă de la lucruri pozitive. Nu le acordaţi atenţie şi atunci se vor linişti şi ei”, a fost răspunsul preşedintelui Ghimpu.

Sursa: www.pl.md