Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPLDM

Medicii susţin demersul PLDM împotriva corupţiei

|versiune pentru tipar| PLDM, 21 octombrie 2010

“Fenomenul corupţiei afectează grav imaginea si încrederea in sistemul de sănătate, afectează uneori ireparabil imaginea medicului profesionist aflat în serviciul pacientului”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Liberal Democraţi, Vladimir Hotineanu, candidat al Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de deputat la alegerile parlamentare anticipate, în cadrul acţiunii de lansare a iniţiativei “Medicii împotriva corupţiei” desfăşurată la Spitalul Clinic Republican.

În acest context, este foarte important ca iniţiativa de diminuare a fenomenului corupţiei în sănătate să vină din partea profesioniştilor în domeniu, a managerilor în sistemul sănătăţii. Deşi acest fenomen nu este unul comun, a specificat Hotineanu, am decis să lansăm iniţiativa împotriva plăţilor neoficiale şi a corupţiei în sistemul de sănătate pentru că deseori oamenii sunt puşi în faţa situaţiei când trebuie sa achite plăţi absolut neargumentate pentru unele servicii medicale. “A venit timpul să recunoastem existenţa acestui fenomen şi să venim cu soluţii”, a spus Hotineanu.

El a enumerat trei direcţii prioritare ale planului de acţiuni în lupta cu corupţia din sistemul de sănătate:

  1. Reformarea sistemului de retribuire salarială şi a sistemului de onorarii pentru medici;
  2. Revizuirea mecanismului de penalizare a persoanelor care încalcă etica profesională şi practică activităţile de corupţie;
  3. Instituirea unui mecanism eficient de examinare şi verificare a tuturor cazurilor de abuz în serviciu sau percepere a unor plăţi neoficiale.

Vladimir Hotineanu a precizat că nimeni nu va rezolva problemele sistemului de sănătate mai bine decât profesioniştii din domeniu. Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Republican au salutat iniţiativa “Medicii împotriva corupţiei”.

Amintim că lupta cu corupţia este unul dintre cele şase puncte prioritare ale Angajamentului PLDM pentru Moldova fără sărăcie şi o prioritate a viitorului guvern liberal democrat.

Serviciul de presă al PLDM