Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPLDM

Contestaţii privind încălcarea legislaţiei electorale de către unii concurenţi electorali şi instituţii media

|versiune pentru tipar| PLDM, 28 noiembrie 2010

Astăzi, 28 noiembrie 2010, Partidul Liberal Democrat din Moldova a prezentat Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Comisiei Electorale Centrale două contestaţii privind încălcarea legislaţiei electorale de către unii concurenţi electorali şi instituţii media.

Una din contestaţii vizează radiodifuzorul Prime TV şi concurentul electoral Partidul Democrat din Moldova. Pe data de 27 noiembrie, Prime a difuzat un talk-show politic cu participarea unor candidaţi ai Partidului Democrat din Moldova. În cadrul acestei emisiuni a fost prezentată activitatea PDM.

A doua contestaţie se referă la radiodifuzorul NIT şi concurentul electoral Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Pe data de 27 noiembrie, NIT a pus pe post o emisiune în cadrul căreia a fost prezentat pozitiv V. Voronin, candidat la funcţia de deputat din partea PCRM, iar activitatea partidelor aflate la guvernare a fost reflectată de o manieră negativă, imaginile fiind preluate de la postul de televiziune PTP din Federaţia Rusă.

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că în ambele cazuri este vorba de “agitaţie-acţiuni de pregătire şi difuzare a informaţiei, care au scopul de a-i determina pe alegători să voteze pentru unii sau pentru alţi concurenţi electorali” (Codul Electoral, articolul 1).

Potrivit prevederilor art. 47, al. 8 al Codului Electoral, “în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală”. Prin urmare, radiodifuzorii Prime şi NIT, precum şi concurenţii electorali PDM şi PCRM au încălcat flagrant prevederile imperative ale legislaţiei electorale.

În temeiul articolului 65, al.1 din Codul Electoral, Partidul Liberal Democrat din Moldova solicită Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Comisiei Electorale Centrale să aplice sus-numiţilor radiodifuzori şi concurenţi electorali sancţiuni prevăzute de articolul 69, aliniat 2, Cod Electoral.

Serviciul de presă al PLDM