Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPMUEM

Scrisoarea Partidului “Moldova Unită” către Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugeniu Ştirbu

|versiune pentru tipar| PMUEM, 15 noiembrie 2010

Stimate Domnule Preşedinte,

În conformitate cu prevederile Codului electoral, dreptul de vot se exercită, de regulă, în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul ori reşedinţa.

În acelaşi timp, în unele cazuri excepţionale, în baza prevederilor Codului electoral, se permite votarea şi în localităţile unde cetăţenii nu au viza de domiciuliu ori reşedinţa, cum ar fi, în cazul studenţilor şi elevilor, care votează în localitatea unde îşi fac studiile, în cazul cetăţenilor aflaţi peste hotarele Republicii Moldova ce votează in orice secţie de votare la care se adresează etc.

La fel, prin hotărîrile sale, Comisia Electorală Centrală a permis votarea cetăţenilor a căror acte de identitate au expirat, şi care locuiesc în partea stîngă a Nistrului, în secţiile de votare constituite în unităţile administrativ-teritoriale din vecinătate.

Toate acestea acţiuni au fost întreprinse de Comisia Electorală Centrală în scopul asigurării tuturor cetăţenilor Republicii Moldova cu dreptul lor de vot prevăzut de Constituţie.

Cu toate acestea, din diferite motive, inclusiv cele politice, o mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova, care locuiesc în partea stîngă a Nistrului (Transnistria) sunt limitaţi în exercitarea acestui drept de către administraţia de la Tiraspol.

În aceste condiţii, în scopul asigurării tuturor cetăţenilor Republicii Moldova cu drept ele vot, solicităm respectuos ca Comisia Electorală Centrală să examineze oportunitatea şi posibilitatea permiterii votării cetăţenilor din partea stîngă a Nistrului în toate secţiile de votare constituite pe teritoriul Republicii Moldova, cu condiţia respectării altor cerinţe prevăzute de Codul electoral.

Cu respect,

Vladimir Ţurcan,
Preşedintele PMU