Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPNL

Declaraţia Partidului Naţional Liberal cu privire la discriminarea mediatică

|versiune pentru tipar| PNL, 21 octombrie 2010

Inceputul reflectarii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie provoaca ingrijorare si nedumerire. Este un inceput de reflectare cu devieri evidente sau cu interpretari denaturate ale “REGULAMENTULUI privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 in mijloacele de informare in masă din Republica Moldova”, ce pot fi cataloghizate lesne drept o discriminare mediatica.

Astefel, unele canale de televiziune ori nu se angajeaza sa organizeze dezbateri electorale, ori le organizeaza in spatiu de antena redus, in schimb organizeaza talk-show-ri, in care, in calitate de “experti”, sunt invitati reprezentanti ai concurentilor electorali. Pentru exemplificare vom mentiona evoluarea dlor V.Streletchi, S.Mocanu la canalul Jurnal TV, M.Godea la canalul Publika TV, M.Lupu la ProTV, A.Tanase la Prime. In pofida art.18 din REGULAMENT, care stipuleaza ca “Instituţiile media la organizarea talk-show-urilor, în afara emisiunilor de dezbateri electorale, vor asigura respectarea echilibrului, imparţialităţii şi pluralismului de opinii faţă de concurenţii electorali.”, aceste televiziuni ii promoveaza abuziv doar pe reprezentantii anumitor partide, ignorind cu desavirsire principiile echilibrului si impartialitatii fata de concurenţii electorali. In esenta, aceste televiziuni aplica practica publicitatii selective camuflate a concurentilor, aplicind un tratament discriminatoriu concurenţilor electorali.

A ramas in afara asteptarilor noastre la capitolul corectitudine si stimatul post national de radio “Vocea Basarabiei” care, in pofida art.7 din REGULAMENT “Concurentii electorali participa in campania electorala pe baza de egalitate, beneficiind de un tratament nediscriminatoriu la utilizarea mijloacelor de informare in masa.”, anuntind orarul dezbaterilor electorale din perioada 25–29 octombrie, plaseaza pentru PNL doar o singura participare, in timp ce alte partide beneficiaza de patru si chiar cinci participari.

In reflectarea campaniei electorale se admit si trisari de alta natura. Art.13 din REGULAMENT stabileste, ca “publicitatea electorala contra plata si gratuita … va fi programata in orele de maxima audienta 06.00–09.00, 18.00–23.00 pentru TV”. Televiziunea publica Teleradio-Moldova gaseste de cuviinta sa plaseze publicitatea electorala gratuita preponderent in orele de dimineata, iar publicitatea electorala cu plata exclusiv in orele de seara. Se stie ca orele de seara sunt mai eficiente pentru publicitatea electorala. Astfel, politica editoriala, adoptata de Compania Teleradio-Moldova in aceasta campanie electorala, tradeaza tendinta de obtinere a profitului financiar, mai putin dorinta de a informa corect si impartial populatia despre ofertele electorale ale concurentilor.

PNL constata cu regret abaterile, in mijloacele de informare in masă, de la Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale si face apel la un comportament onest, exprimindu-si speranta ca lucrurile pot reveni la normalitate fara solicitarea implicarii in acest proces a organelor responsabile de desfasurarea corecta a scrutinului parlamentar.