Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPNL

Manifestul Partidului Naţional Liberal

|versiune pentru tipar| PNL, 23 octombrie 2010 | 

PNL constata ca, spre fericirea celui de-al doilea stat romanesc, Republica Moldova, guvernarile retrograde nu au reusit, in 14 ani din cei 19 de dupa proclamarea Independentei, sa distruga spiritul national, aspiratia unionista, procesul de renastere nationala, pastrate dupa un regim totalitar comunist de jumatate de secol, instalat odata cu ocuparea sovietica a acestei palme de pamint romanesc pe 28 iunie 1940.

Partidul National Liberal, constituit si reconstituit, in cautarea unor formule de rezistenta comuna in fata coloanei a cincea a Kremlinului — ce impiedica, in continuare, redobindirea prosperitatii si a libertatii noastre, — a demonstrat verticalitate nationala sub regim comunist, dupa ultima reconstituire in 2006, dar si dupa instalarea unei guvernari postcomuniste, pe 29 iulie 2009.

PNL a gasit puterea sa coopereze, pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cu fortele proeuropene, contribuind la rasturnarea, prin vot, a regimului comunist.

PNL a gasit vointa politica sa sprijine, pe 29 iulie 2009, partidele reformatoare, care au constituit, ulterior, o coalitie de guvernamint proeuropeana.

PNL a avut taria sa fie alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in acest an de guvernare necomunista, dar a avut si o pozitie clara fata de politicile noilor guvernanti in rezolvarea problemelor societatii si fata de greselile in tratarea evenimentelor dureroase ale istoriei zbuciumate a poporului roman.

PNL considera ca viitoarele alegeri parlamentare anticipate sint cauzate de neidentificarea formulei de coagulare a fortelor nationale in bataliile electorale. Acest fapt a diminuat rezultatele obtinute in scrutinele precedente. PNL regreta ca entitatile politice nationale nu au gasit vointa si raspunderea intelectuala nici acum, pentru a forma un Bloc al Unitatii Nationale (un BUN) sau o Alianta a Unitatii Romanesti (un AUR).

Dispersarea permanenta a fortelor romanesti ii poate readuce la putere pe cei ce nu doresc realizarea aspiratiei europene a Republicii Moldova. In aceste conditii, dar avind in vedere si influenta nefasta continua a fortelor imperiale de la Moscova, PNL vine in fata societatii cu un Mesaj al demnitatii, cu Mesajul Unirii celor doua state romanesti — ca unica salvare a populatiei in fata saraciei si a disperarii. PNL propune Unirea cu Romania! PNL reda Demnitatea! Sa nu uitam ce au afirmat Eroii Neamului: “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

PNL este sigur ca, prin reintregirea neamului romanesc, vom scapa de saracie. Unde-s doi, puterea creste si dusmanul nu sporeste. Saracia poate fi eradicata, somajul poate fi redus si alte probleme pot fi solutionate doar daca vom avea investitii straine considerabile, ce au nevoie de o zona de securitate solida, de umbrela soilida a legii, de functionarea institutiilor democratice, umbrela pe care o ofera NATO si UE. Unirea cu Romania ne garanteaza imediat securitatea si ne deschide calea spre bunastare.

Unirea — prin vointa suverana a cetatenilor cu drept de vot sau prin Parlament — cu tara noastra draga Romania este calea cea mai scurta de accedere a Republicii Moldova in spatiul european al legalitatii, prosperitatii si al oportunitatilor.

PNL saluta pozitia conducerii Romaniei care nu recunoaste consecintele Pactului criminal Molotov Ribbentrop, zis si Pactul Hitler-Stalin, ce a zmuls Basarabia din trupul Romaniei, actiune ce ne-a condamnat la deportari, persecutii, la genocid antiromanesc si la lipsa perspectivei unei vieti omenesti pentru romani pe pamintul pe care s-au nascut.

In acest an, ca si in anii precedenti, cind a incins Hora Unirii in plin regim comunist, de Ziua Europei pe 9 mai in anul 2008, cind a participat la lantul uman dintre doua Parlamente — actualul si Sfatul Tarii, ce a votat Unirea -, la multe alte actiuni, Partidul National Liberal a produs evenimente de demnitate nationala, menite sa trezeasca speranta romanilor din cele doua state in regasirea lor intr-un singur stat romanesc puternic, in cadrul unei Europe unite.

PNL a solicitat, in acest an, conducerii Germaniei sa isi prezinte scuzele in fata poporului roman pentru Pactul Hitler-Stalin si sa determine conducerea politica a Rusiei sa nu se opuna reunificarii celor doua state romanesti.

Germania s-a unificat, acum e rindul Romaniei sa se unifice, ca Republica Moldova sa nu ramina, din orfanul razboiului rece, si orfanul Europei.

PNL asteapta de la clasa politica din Romania sa deschida orizonturi europene tuturor locuitorilor Republicii Moldova, oferindu-le cetatenie romana si sensibilizind cancelariile europene ca poporul roman vrea sa fie impreuna in Uniunea Europeana, prin inca un Act al Unirii.

PNL isi exprima profunda recunostinta pentru sprijinul acordat PNL din Republica Moldova de catre dl Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania, care spune, in Scrisoarea domniei sale de sustinere, ca “este momentul ca Partidul National Liberal din Republica Moldova să se consacre drept cea mai proeminentă organizatie politică liberală din această tara”. Aceasta speranta ne obliga la munca si sacrificii..

PNL va face totul pentru a le explica oamenilor ca propaganda sovietica, bolsevica si comunista ne-a facut un mare rau, inducindu-ne ideea ca Romania e dusmanul nostru. Noi vorbim deschis de Unire, drept dobindit irevocabil si prin instantele de judecata din R.Moldova, care s-au diriguit de legislatia CEDO in deciziile lor privind anularea deciziilor de interzicere a spoturilor electorale unioniste ale PNL.

PNL vrea sa scoata din sufletul si din mintea oamenilor romanofobia, pentru a-i apropia de unica noastra salvare — Europa, prin Unirea cu Romania.

Sa nu ne temem sa ne numim romani. Natiunea romaneasca este una europeana. Ne ajung 20 de ani de cind ne chinuim sa avem un trai mai bun. Si l-au facut numai hotii si mincinosii, care fura banii publici si ii alunga pe romani sa munceasca departe de casa si de familie.

Sageata National-Liberala arata directia corecta — Romania, unde locuiesc 100 de minoritati etnice cu toate drepturile. In Moldova nu au drepturi chiar romanii majoritari — nici la identitate, nici la viata. PNL nu are banii partidelor prorusesti, ce au impinzit strazile cu afise de kilometri patrati, cind familii intregi nu au ce minca. PNL conteaza pe solidaritate si pe demnitatea nationala.

Sa fim curajosi, sa ne amintim ce au suferit parintii, bunicii sub regim comunist si sa ne orientam spre viitor, sa nu mai votam trecutul comunist sarac.

Sa votam uniti pentru demnitate, sa nu ne spuna nimeni ca sintem doar 3 procente de romani, care isi doresc Unirea. Azi sintem multi, miine vom fi si mai multi! Sa fim demni de stramosii nostri, care au suferit crunt pentru ca au avut demnitate nationala.

Platforma electorala a PNL, care cuprinde aspectele principale ale reformei economice, administrative si sociale, poate fi realizata doar prin venirea la putere a unor forte ce plaseaza demnitatea nationala mai presus decit oportunismul si pragmatismul pe placul Moscovei, ce ne doreste, in continuare, cantonati intr-o zona-tampon, intr-o zona gri, comoda Estului si Vestului, nu, insa, si cetatenilor care rivnesc libertatea si prosperitatea.

Dragi prieteni!

Partidul National Liberal a intrat in campania electorala intr-o perioada la fel de grea ca si sub regim comunist. Din pacate, practicile comuniste au fost preluate de zisele forte liberale si democrate, ce nu au creat conditii egale pentru pluralismul politic.

Regretam ca se mai face uz de aceleasi metode de presiune impotriva partidelor extraparlamentare. Libertatea inca nu s-a instalat definitiv. Insa scopul sfint ne va uni, va face sa fim tot mai numerosi, tot mai uniti si tot mai puternici.

Aceasta pentru ca nimic nu e mai presus decit Adevarul istoric si vointa oamenilor. Pentru ca Unirea este inevitabila, iar noi sintem cei care credem in ea si o aducem ca sansa de salvare a neamului in casele oamenilor.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.pnl.md