Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPNL

Atacurile împotriva PNL călesc electoratul naţional-liberal

|versiune pentru tipar| PNL, 17 noiembrie 2010 | 

Partidul Naţional Liberal nu a obosit societatea şi ziariştii prin conferinţe de presă în această campanie electorală. Echipa centrală şi echipele teritoriale ale formaţiunii muncesc între oameni, explicîndu-le un mesaj dificil — “PNL propune Unirea cu România”, care, desigur, este inevitabilă. PNL consideră că votul în favoarea sa va fi un vot al Demnităţii.

Constatăm existenţa unei părţi curajoase de români, care încep să declare deschis că vor vota pentru PNL, cunoscîndu-i mesajul unionist, pentru care formaţiunea se judecă începind cu referendumul. Această tendinţă este vizibilă conform ultimului Barometru de opinie, în care PNL şi preşedintele partidului au ieşit pe locul cinci în top, lăsind în urmă întreaga cohortă de partide, ce au transformat integrarea europeană sau refacerea URSS într-o demagogie ieftină. PNL are un mesaj direct, deschis, clar, care, în condiţiile cînd peste 60 la sută din populaţie consideră greşită actuala direcţie de dezvoltare a Republicii Moldova, PNL indică cea mai scurtă cale corectă de integrare în NATO şi UE — Unirea cu România. Este singura cale justă pentru orientarea societăţii şi singurul obiectiv pentru care trebuie să-şi depună eforturile decidenţii de la Putere.

PNL nu i-a atacat în declaraţii pe concurenţii electorali, decît, evident, în dezbateri politice. Acestea, însă, sînt organizate tendenţios, prin cîrdăşia dintre Puterea, ce controlează presa, şi presa, afiliată Puterii. PNL nu este invitat, practic, de televiziuni la talk-show-uri, încălcîndu-se, astfel, p.18 din Regulamentul privind concepţia de reflectare a campaniei electorale, chiar şi după ce PNL a depus acestor instituţii de presă scrisori de solicitare. În dezbateri, PNL e plasat de presa aservită puterii doar cu partide extraparlamentare fără activitate de-a lungul anilor, cumpărate acum de diferite găşti, ce fac jocul unor grupări de presiune cu origini în partidele încă parlamentare. PNL, care a sprijinit trei componente ale Alianţei, aproape că nu are posibilitatea să dialogheze cu aceasta, condusă de lideri aroganţi.

Aceşti lideri, prin structurile controlate, împiedică orice plasare de publicitate de către PNL — pe troleibuze, microbuze, cu maşini specializate. Structurile politizate şi corupte înaintează cerinţe artificiale, ca firmele angajate să nu poată plasa publicitatea PNL, sub ameninţări administrative. Refuzuri, tergiversări birocratice evidente contra PNL, acte inventate, menite să tragă din timp, provin ba de la Ministerul Ecologiei, ba de la Moldstandarde, ba de la cei ce gestionează microbuzele, împărţite, ca loc de publicitate, între PLDM, ce le controlează pe toate, exceptînd ruta Prim, despre care se spune că e controlată de liberali. Astfel, publicitatea pe microbuze poate fi doar a PL sau PLDM, acest lucru afirmîndu-se deschis. Sub ameninţarea sancţiunilor abuzive de orice gen, nu se permite nici încleierea afişelor pe unele clădiri, deşi patronii acceptă publicitatea.

E posiibilă anunţarea poziţiei publice a companiei ce se ocupă de publicitate, indignată de impedimentele impuse, căreia i se spune pe faţă că publicitatea poate fi plasată doar pentru un partid mai verde, ori deloc. Adică, PNL nu are loc pentru publicitate.

Este revoltător că aceste lucruri se întîmplă sub regim democrat şi liberal, care devine tot mai dictatorial, pretinzînd să-l depăşească pe cel comunist. Sesizăm că atacurile şi nerespectarea legii de către partidele de guvernămînt sînt orientate contra Mesajului Unirii cu România şi a echipei ce îl promovează, de frică mare că această echipă, ajunsă în Parlament, va strica socotelile şi planurile antiromâneşti ale foştilor votanţi ai lui Voronin. Acestea şi altele sînt atacuri indirecte la adresa PNL.

Un alt compartiment sînt atacurile directe şi publice la adresa PNL. Este vorba de atacurile, rămase fără ripostă, la unele televiziuni proferate de Vladimir Voronin contra presedintelui PNL. Voronin e deja în proces la CEDO cu Vitalia Pavlicenco, pentru calomnierea la care s-a dedat ca şef de stat. Acum îşi permite aceasta ca deputat, căruia AIE nu i-a scos imunitatea.

Şi liderul comunist Voronin, şi liderul social-democrat Viktor Şelin l-au ameninţat pe preşedintele PNL cu puşcăria pentru Mesajul Unirii cu România, necunoscînd că PNL şi-a cîştigat dreptul de a vorbi liber în campania electorală, inclusiv despre Unirea cu România, în instanţele naţionale de judecată, în baza art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ultima invenţie antiUnire este a lui Viktor Stepaniuk, cel care i-a cerut Curţii Constituţionale să scoată PNL în afara legii. Tovarăşul a ros degeaba pantalonii în Parlament, rămînînd cu mentalitate stalinistă şi, cel mai bun lucru pentru societatea noastră, ar fi să plece din politică.

Încă un compartiment — deja al atacurilor camuflate — sînt sondajele fabricate la comandă şi folosite de partide fără mesaj şi fără locomotivă, specializate doar în trageri de sfori şi în manipulări. Considerăm drept atac neloial clipul artificial şi de esenţă manipulatorie al MAE. Veaceslav Untilă şi-a făcut scop din a îngropa PNL şi AMN, pentru a justifica, probabil, încrederea sponsorilor. Iată că ultimul Barometru de opinie l-a pus la punct pe Untilă şi echipa de manipulatori, rămaşi în coada cozii, cu toate strădaniile ridicole.

Încă o manipulare neloială este vehicularea “votului util”, calificat ca fenomen chiar de PNL, pe care reprezentanţii partidelor parlamentare îl aplică asiduu contra PNL, ce are, totuşi o şansă mare de a accede în Parlament. Dincolo de faptul că voturile de sub prag se împart egal, PNL are şansă pentru că:

  1. Deja a intrat în topul primelor cinci partide, pentru că are un Mesaj absolut distinct faţă de bîlbîiala proeuropeană a liderilor rataţi
  2. PNL nu oboseşte societatea cu bilborduri de kilometri pătraţi de lei furaţi de la populaţie
  3. Echipele PNL muncesc cinstit în teritoriu
  4. PNL are un comportament civilizat, sincer, şi nu populist
  5. Datele Barometrului vizează starea de lucruri de la 7 noiembrie
  6. Apariţiile televizate intense pentru PNL abia încep.

În încheiere, PNL îndeamnă electoratul partidelor rămase departe de PNL conform Barometrului de opinie să nu-şi disperseze votul cu partide fără mesaj, fără obiectiv, fără locomotive şi cu găşti, nu cu echipe bazate pe valori naţionale şi principii democratice. Ar fi o contribuţie la efortul anticomunist, dacă partidele fără şansă s-ar retrage în favoarea PNL, a cărui prezenţă în Parlament va aduce Demnitate clasei politice şi esenţă românească în Legislativul celui de-al doilea stat românesc.

Serviciul de presă al PNL