Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPNL

Apelul Partidului Naţional Liberal către români

|versiune pentru tipar| PNL, 25 noiembrie 2010 | 

Dragi români,

Partidul Naţional Liberal participă, pentru prima oară, ca formaţiune aparte, la alegeri parlamentare. PNL a sprijinit mai înainte alte partide şi a aşteptat schimbări radicale. În anul ce s-a scurs, după 29 iulie 2009, dezamăgirea cetăţenilor de guvernarea postcomunistă a crescut, fapt demonstrat şi de referendumul constituţional din 5 septembrie. PNL consideră că statul nostru este într-un pericol crescînd în legătură cu faptul că orice consolidare a forţelor necomuniste este subminată puternic prin ingerinţa cercurilor imperiale de la Kremlin. Din această cauză, cînd peste 60 la sută din populaţie spun că R.Moldova merge pe o cale greşită, PNL vine cu o cale nouă, calea a treia — nu CSI, nu aşteptarea la nesfîrşit a UE, ci integrarea imediată în NATO şi UE, prin Unirea cu România.

Partidele necomuniste ne promit integrarea europeană. Au promis-o şi comuniştii, care au distrus total cel de-al doilea stat românesc, furîndu-l continuu, pentru că nu crede nimeni în el. Aşa vor face în continuare şi forţele care se proclamă proeuropene, cunoscîndu-se prea bine că Europa nu va importa probleme ale statelor dezmembrate, precum este Republica Moldova, cu un teritoriu secesionist. Nici promisiunea privind libera cirulaţie nu se va realiza, pentru că nu controlează Chişinăul frontiera de est şi pentru că unele partide pretinse liberale, cochetează şi cu Moscova, şi cu gruparea Voronin.

PNL nu crede că populaţia noastră are răbdarea, puterea şi energia să mai aştepte 20 de ani pînă se vor schimba lucrurile în plan geopolitic.

În această conjunctură, PNL a adoptat, încă în aprilie, Mesajul Unirii cu România, ca cea mai scurtă cale de integrare euratlantică — şansa restabilirii adevărului istoric pentru această palmă de pămînt românesc şi pentru trăitorii ei. Este un mesaj curajos, riscant în plan electoral şi politic, însă e unicul Mesaj adevărat, realizabil, pentru a desprinde al doilea stat românesc de pe orbita rusească şi a-l reintegra în spaţiul speranţei, al oportunităţilor şi al demnităţii — spaţiul european. Numai fiind în sistemul de securitate colectivă NATO, prin Unirea cu România, acest teritoriu se poate salva ca parte de neam românesc şi poate cunoaşte creşterea economică, prosperitatea, prin investiţii străine protejate.

PNL este atacat din toate părţile — de către falşii liberali de dreapta şi de către Stînga antieuropeană şi antiromânească. Cauza e cunoscută — toţi se tem de acest drum drept, pe care noi, păşind, îi vom lipsi pe hoţi de posibilitatea de a mai fura din avutul public. Ei nu-i vor mai putea amăgi pe oamenii cu promisiuni false, nu vor mai putea controla justiţia, ce protejează corupţia. Guvernanţii se vor în continuare în fotolii de stat, uitînd de NATO, de România, de românism şi de unionism.

PNL nu a uitat ce au scandat şi au cerut tinerii pe 7 şi 8 aprilie — Unirea cu Ţara! Tinerii înţeleg limpede — nu este altă şansă pentru noi, în special tinerii, de a deveni liberi, decît integrarea în spaţiul românesc. Noi, tinerii naţional-liberali, alături de seniorii din PNL, vrem să îi chemăm pe toţi românii adevăraţi, care simt şi gîndesc liber, româneşte, pe toţi unioniştii fermi şi sinceri să fie alături de noi pe 28 noiembrie 2010. Şansa PNL este şansa Dumneavoastră de a vota ce simţiţi şi a merge încotro vă doriţi. PNL are şansa de a vă reprezenta în Parlament, în pofida “neşansei” vehiculate de antiromâni şi de românii manipulaţi. PNL este astăzi, conform unor sondaje, al cincilea partid în preferinţe. Cel mai suprinzător e faptul că PNL e sprijinit, la fiecare 4 alegători, de 3 ruşi şi un român, anulînd speculările privind ostilitatea neromânilor faţă de Mesajul şi perspectiva Unirii. PNL se bucură de sprijinul rusolingvilor. Însă, îi rugăm şi pe români să voteze cum simt, nu în funcţie de cine le dă sacoşe cu orez.

Îi chemăm pe studenţii care învaţă în România şi peste hotare, pe părinţii şi bunicii lor, pe cei ce muncesc în România, pe cei peste 10 mii de pensionari moldoveni români, care primesc pensii româneşti, pe toţi cei peste 800 de mii de români care aţi redobândit sau aşteptaţi să vă redobîndiţi cetăţenia română, să votaţi PNL. Dumneavoastră aţi depus jurămînt de credinţă Statului Român şi Unităţii Româneşti! Nu trădaţi acest legămînt!

Fraţi români! Partidul Naţional Liberal este un partid istoric în spaţiul românesc, un partid care a realizat Marea Unire! PNL din Republica Moldova este sprijinit de PNL din România. Este, probabil, chiar un Semn de la Dumnezeu, este Providenţa însăşi că, pentru prima oară în cei 19 ani, de după proclamarea Independenţei, exact PNL din Republica Moldova a declarat şi promovează deschis idealul Unirii. Nu uitaţi ce au spus Eroii noştri: “Ne vom salva doar revenind la românism şi realizînd reîntregirea neamului românesc!”

Să nu-i înşelăm pe Martirii României, care şi-au dat vieţile pentru acest Ideal. Ideal care, odată şi odată, se va împlini. PNL are curajul să înceapă realizarea acestui Ideal! Veniţi la urnele de vot şi sprijiniţi curajul PNL! 28 noiembrie va fi testul nostru, al românilor. Ca să avem pe 1 Decembrie, de Ziua tuturor românilor, bucuria Demnităţii româneşti.

Serviciul de presă al PNL