Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPPCD

Iurie Roşca: AIE va pierde alegerile din caza corupţiei practicate de guvernanţi

|versiune pentru tipar| PPCD, 17 noiembrie 2010

Liderul creştin-democrat, Iurie Roşca, consideră că scandalurile răsunătoare de corupţie, în special de contrabandă cu ţigări, în care sunt implicaţi actualii guvernanţi vor reduce esenţial şansele electorale ale PLDM, PL, PD şi AMN, astfel încât unele dintre aceste formaţiuni nici nu vor accede în Parlament. Întrebat de către jurnalişti în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, luni, 15 noiembrie 2010, cum comentează capturarea de către autorităţile române a unui nou lot de ţigări de contrabandă provenind din Republica Moldova, Iurie Roşca a declarat următoarele: “Nu ne confruntăm cu o situaţie nouă. Vedem că, potrivit aprecierilor instituţiilor internaţionale, Republica Moldova a căzut şi mai jos la capitolul corupţie. Pe mine mă îngrijorează faptul că actualul conducător al Serviciului Vamal, domnul Tudor Baliţchi, fiind un om apropiat al premierului Filat, nu a fost nici măcar admonestat verbal pentru ceea ce se întâmplă la posturile vamale de la hotarul moldo-român. Dacă actuala putere va pierde alegerile, şi eu cred că aşa se va întâmpla, atunci după alegeri s-ar putea ca organele de anchetă să constate şi să facă publice nişte lucruri deloc plăcute pentru actualii guvernanţi”.

Contrabanda cu ţigări este practicată de către guvernanţi

Iurie Roşca a declarat că autorităţile moldovene mimează lupta cu contrabanda cu ţigări în timp ce chiar ele sunt implicate în această activitate criminală: “Dacă aţi fost atenţi, aţi observat probabil cât de des vameşii prind nişte femei care sunt şomere şi care încearcă să treacă peste Prut câteva cutii cu ţigări pentru a le vinde la Iaşi. Aceste sărmane femei sunt prinse prin autocare, prin trenuri, sunt amendate, deportate, li se interzice intrarea în România, sunt cercetate în instanţele de judecată. Dar iată că atunci când se face contrabandă cu ţigări cu tiruri întregi, nu ştiu cum se întâmplă, dar vameşii noştri nu observă nimic”.

Epurări de cadre la Serviciul Vamal

Preşedintele PPCD a adus la cunoştinţa opiniei publice metodele prin care guvernanţii instalează persoane obediente lor în Serviciul Vamal ca să poată trece peste hotar tirurile cu ţigări de contrabandă: “Deţinem informaţii care confirmă faptul că în ultimele 2–3 luni din Serviciul Vamal au fost concediaţi ilegal peste 82 de angajaţi. Cei care i-au concediat, conducerea sistemului, înţeleg foarte bine că aceşti vameşi vor fi repuşi în funcţie de instanţele de judecată, odată ce au fost concediaţi ilegal, ei mai fiind şi funcţionari publici. Dar toată această procedură ia 2–3 luni ca minimum, timp care, însă, este suficient ca anumite mărfuri de contrabandă să fie trecute prin vamă şi să le umple buzunarele celor care conduc Guvernul şi ţara”.

AIE merge pe urmele ADR

În acest context, Iurie Roşca şi-a exprimat convingerea că toate partidele componente ale AE se vor prăbuşi la actualele alegeri, repetând experienţa guvernărilor precedente, implicate în scandaluri de corupţie de proporţii: “Eu sunt sigur că toate cele 4 partide de guvernământ se vor prăbuşi la actualele alegeri. Avem deja două precedente. La alegerile din 1998, Partidul Democrat Agrar din Moldova, care a guvernat 4 ani, nici nu a trecut pragul electoral din cauza scandalurilor de corupţie, PDAM nu a acumulat nici măcar 4 procente din sufragii. În perioada anilor 1998 — 2000 a guvernat Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, din care a făcut parte şi PPCD, dar pe care noi am părăsit-o din cauza că partenerii noştri de guvernare erau corupţi. În 2001, din cele trei partide care guvernau ţara, care au folosit toate resursele administrative, având în subordonare lor şi Guvernul, şi Procuratura, şi televiziunea şi radioul public, şi serviciile speciale, şi mai ales, resurse financiare nelimitate, s-au prăbuşit zgomotos şi nici măcar nu au intrat în Parlament. Iată de ce vă spun aceste lucruri: preludiul prăbuşiri partidelor care guvernează astăzi este referendumul de la 5 septembrie, iar epilogul va fi la 28 noiembrie”.

Ţara este guvernantă de către nişte băieţaşi glamouroşi care pozează în revistele pentru femei

Contrabanda cu ţigări este, potrivit lui Iurie Roşca, una dintre cele mai grave crime economice la care se dedau guvernanţii: “Actualele partide de guvernământ se vor prăbuşi pentru că oamenii văd ce amploare a luat contrabanda cu ţigări, ei înţeleg că ţara noastră este guvernată de nişte băieţaşi cu glamouroşi, care îşi afişează în mod obraznic averile, care pozează în revistele pentru femei, în care de obicei apar fete cu decolteul mare şi îmbrăcate sumar. Acum noi îl vedem în aceste reviste strident colorate pe fostul candidat la funcţia de preşedinte. Dar să nu credeţi că oamenii sunt proşti şi se vor lăsa amăgiţi de toate aceste trucuri de imagini. Aţi văzut că tot oraşul a fost împânzit cu baloane uriaşe vopsite în verde. Ei cred că oamenii au să voteze pentru nişte baloane. Cred că sloganul electoral al lui Ghimpu se potriveşte de minune actualei coaliţii de guvernământ: Pa!”.

Iurie Roşca a declarat că responsabilitatea pentru proporţiile nemaivăzute până acum pe care a luat-o contrabanda cu ţigări în Republica Moldova îi revine nu doar premierului Vladimir Filat, ci tuturor liderilor partidelor din AIE care au instalat actualul Guvern şi care nu au luat nici o atitudine faţă de această infracţiune economică, încriminată de Codul Penal al Republicii Moldova: Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urechean.

Sursa: www.flux.md