Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPRM

Andrei Stratan: pentru noi este important să trecem pragul electoral

|versiune pentru tipar| PRM, 14 octombrie 2010

Interviu oferit de către Preşedintele Partidului Republican dl Andrei Stratan pentru portalul www.allmoldova.md

Andrei Stratan, liderul Partidului Republican ne spune cum vrea să atragă voturile electoratului, de ce consideră concurenţii electorali parteneri politici şi ce strategie va adopta în campania pentru anticipate. Ce sfaturi dă ex-ministrul de externe viitoarei guvernări citiţi în interviul care urmează.

Care este mesajul cu care veţi merge în alegerile parlamentare? De ce credeţi că meritaţi să îi reprezentaţi pe moldoveni in Parlament?

Partidul Republican se va lansa în campania electorală imediat după înregistrarea la CEC. Mesajul partidului vizează progresul republicii prin participarea directă a cetăţenilor la dezvoltarea ţării. Problemele sensibile din societate trebuie discutate şi consultate cu cetăţenii. Este foarte important ca politicienii care vor veni la conducere să conştientizeze că guvernarea nu este activitate într-un SRL, dar este o activitate în interesul poporului şi a statului şi că cineva până la urmă ar trebui să se înveţe să poartă răspundere pentru greşelile sale. Acesta este mesajul cu care venim în alegeri.

Toţi politicienii când se lansează în campanie doresc să demonstreze că ei sunt mai buni decât alţii. Noi am decis să nu ieşim cu mesaje de critică directă a adversarilor noştri. Vom veni cu o analiză profundă a programelor partidelor inclusiv şi a partidelor de guvernare. Este regretabil că astăzi unele formaţiuni duc o politică care nu corespunde cu cea descrisă prin programul partidului. Dacă electoratul ar face o analiză a acestor realităţi, eu cred că şi-ar schimba părerea vizavi de aceste partide.

Pe votul cui contaţi şi ce segment de electorat vreţi să cuceriţi? Făceţi un portret al alegătorului formaţiunii pe care o conduceţi.

Recent a avut loc congresul extraordinar al partidului unde au fost examinate problemele legate de lansarea în campania electorală. Partidul nu se axează doar pe perioada electorală. Programul nostru de activitate include şi acţiuni postelectorale. Considerăm necesar ca viitorul guvern să includă în programul său de activitate elemente din programele partidelor care nu au intrat în Parlament.

Partidul Republican este un partid de centru-stânga cu o doctrina social-democrată. Ne dorim ca în Republica Moldova acest cântar politic să prindă a funcţiona şi ţara să nu mai balanseze dintr-o extremă în alta. Partidul Republican diferă de alte partide prin poziţionarea sa, prin posibilitatea de a determina priorităţi concrete care pot fi realizate pe o perioadă de activitate mai îndelungată. Astăzi se vorbeşte mult despre o a treia putere. Lumea aşteaptă o altă forţă politică care ar schimba situaţia spre bine sau măcăr ar stopa declinul din prezent. Partidul nostru se vrea a fi această forţă a treia. Noi am inclus în programul partidului nişte acţiuni concrete, nu iluzorii.

Ce credeţi despre blocuri şi alianţe electorale? Dar despre alianţele post-electorale si eficienţa lor?

În această perioadă am avut mai multe întrevederi cu colegi din alte partide politice la care a fost pusă în discuţie inclusiv posibilitatea creării unor blocuri electorale. Deşi constituit încă în anul 1999, Partidul Republican, din mai multe motive obiective şi subiective, spre regret nu s-a manifestat plenar în cadrul campaniilor electorale. Pentru noi, echipa recent venită, a fost foarte important că acest partid nu s-a manifestat într-un mod negativ. Nimeni nu va putea spune că “ei au fost cândva la conducerea statului şi nu s-au ţinut de promisiuni”.

Noi credem în maturitatea electoratului. Cetăţenii încep a înţelege şi a selecta politicienii care vorbesc sincer şi deschis. După alegerile din 2009 toţi am aşteptat să se producă o schimbare majoră, dar spre regret astăzi putem constata că nimic din cele aşteptate nu s-a întâmplat chiar dacă s-au întreprins anumite măsuri, au fost anumite planuri de acţiuni. Poate că a fost puţin timp pentru ca partidele din AIE să-şi găsească fiecare locul său politic în faţa oglinzii, iar oglinzile să nu fie strâmbe, dar corecte şi fiecare să poată să-şi aprecieze capacităţile.

Eu cred că în cadrul acestei campanii vor apărea şi alte forţe politice nu mai puţin interesante cu politicieni nu mai puţin responsabili. Partidul Republican îşi va testa posibilităţile de sine stătător în cadrul acestei campanii electorale. Dorim să verificăm care este randamentul fiecăruia din noi, cât putem să fim de convingători şi sinceri. Dorim să consolidăm structurile noastre în teritoriu, dar în acelaşi timp sperăm că vom fi mai bine înţeleşi decât reprezentanţii altor partide.

Câte mandate contaţi să obţineţi?

Pentru noi este important să trecem pragul electoral, să accedem în legislativul ţării, să participăm la elaborarea şi adoptarea legilor şi să putem înainta spre aprobare iniţiative ce reies din programul partidului. Pe lângă aceasta, ar fi cu mult mai util ca după formarea guvernului să se practice nu o apariţie frecventă a liderilor politici care se vor afla la conducerea ţării fiecare promovându-şi până la urmă interesul de partid şi imaginea sa personală. Eu aş merge pe altă cale şi anume ar fi bine de stabilit un sistem de prezentare a guvernului la televiziune şi radio ca cetăţenilor să le fie uşor să înainteze întrebările lor demnitarilor. Acest lucru nu trebuie să se întâmple ocazional, ci periodic astfel încât cetăţenii să aibă posibilitatea de a da o notă fiecărui ministru ieşit la raport.

Pe cine din oamenii politici din Moldova aţi susţine în funcţia de preşedinte al Moldovei?

Acest lucru depinde de mai mulţi factori printre care desigur şi rezultatele alegerilor. Noi suntem deschişi şi astăzi pentru discuţii. Eu nu exclud ca după finalizarea campaniei electorale să fie introduse unele modificări în Constituţie şi ceea ce s-a propus în cadrul referendumului să se aprobe prin Parlament. De fapt, este important să se găsească un numitor comun şi în ţara să fie stabilitate.

În programul Partidului Republican este stipulat vectorul european de dezvoltare al ţării, dar aceasta nu înseamnă că trebuie de stricat relaţiile cu Rusia din cauza unui decret care rezolva interesele politice de moment ale unui partid şi de pe urma căruia în final tot oamenii simpli au avut de pierdut. Şi chiar dacă s-a recurs la cele spuse anterior era bine să fie pregătit terenul pentru un eventual embargou, să putem redirecţiona exportul, iar economia ţării să nu sufere. Trebuie să fim extrem de corecţi în deciziile şi intenţiile pe care le avem fiindcă consecinţele economice sunt foarte dureroase. Este una să declari în cadrul campaniei electorale, iar alta e să-ţi asumi responsabilitatea decizională.

Ce vă face diferit de concurenţii Dvs. politici şi, apropo, care sunt acestia?

Eu nu aş dori să numesc pe cineva concurenţi politici. Le-aş spune mai degrabă parteneri deoarece fiecare este în drept în egală măsură să-şi prezinte programul partidului, să-şi prezinte argumentele lui pentru ca cetăţeanul să-l voteze anume pe el.

Noi nu vom face promisiuni ci vom arăta cum vedem dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova. Oamenii vor avea posibilitatea să compare situaţia în care ne aflăm astăzi cu ceea ce propune echipa Partidului Republican. Nouă nimeni nu ne poate reproşa nimic la moment. În acest sens, colegilor de la guvernare le va fi mult mai complicat fiindcă ei au făcut promisiuni destul de multe dar, spre regret, cu realizările au rămas în urmă.

Cred că aţi observat că în campaniile electorale din 2005, 2009 şi 2010 am văzut la televizor aceleaşi feţe, s-a schimbat doar denumirea partidului din care fac parte. În această situaţie, consider că trebuie de luat o decizie prin care forţele politice venite la putere să nu ignoreze specialiştii de pe listele electorale ale altui partid extraparlamentar. Este clar că fiecare a făcut anumite promisiuni pe linie de partid dar trebuie să se ţină cont şi de faptul că o bună parte din specialiştii de valoare sunt în alte partide şi ei nu trebuie daţi la o parte pe criterii politice.

Eu sunt de părerea că este necesar de a optimiza instituţiile de stat. Am văzut deja că algoritmul Alianţei pentru Integrare Europeană ne-a adus la mărirea numărului de funcţionari — unde mai înainte erau unu-doi viceminiştrii, astăzi sunt trei-patru astfel încât fiecare partid aflat la guvernare este mulţumit. Cred că doar prim-ministrul trebuie să fie o persoană politică, iar miniştri trebuie să die funcţionari care lucrează în interesul statului şi nu a partidului.

Ion Toma, AllMoldova
Sursa: www.republican.md