Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social Democrat către alegătorii din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PSD, 26 noiembrie 2010

Campania electorală se apropie de final. A venit momentul să evaluăm situaţia politică pre-electorală şi să anticipăm ce se va întâmpla după alegerile din 28 noiembrie în Republica Moldova.

Preferinţele alegătorilor nu s-au modificat semnificativ. Cum şi presupuneau analiştii politici, comuniştii nu au permis partidelor de stânga şi centru-stânga să beneficieze de serviciile informaţionale şi mass-media pe care le deţin şi nici pe parcursul a 8 ani de guvernare nu şi-au respectat promisiunile faţă de alegătorii săi. Totodată, aceştia nu au reacţionat la propunerea Partidului Social Democrat de a forma o coaliţie postelectorală în viitorul Parlament, prin care părţile îşi vor asuma responsabilitatea de a îndeplini o serie de obligaţii care presupun noul model de modernizare economică elaborat de social democraţi.

În acelaşi timp, alianţa de guvernare a dat de înţeles că nu va ceda puterea, totodată fiind incapabilă să ducă o campanie electorală transparentă şi democratică. Astfel spaţiul informaţional de la posturile PRIME TV şi TRM-1 a fost dedicat mediatizării liderilor AIE, limitând accesul partidelor extraparlamentare, în mod special acest lucru a fost resimţit de Partidul Social Democrat.

Social Democraţii au demonstrat prin acţiunile întreprinse anterior că sunt capabili să implementeze o platformă electorală viabilă ceea ce a trezit succeptibilitatea partidelor din Alianţă, ceea ce a condiţionat limitarea accesului la mediatizarea succeselor şi realizărilor obţinute de Partidul Social Democrat.

Social Democraţii şi-au promovat programul electoral organizând 12 prezentări în acest sens. Reprezentanţii companiei “Covec” din China au efectuat o vizită în Republica Moldova şi au confirmat intenţiile sale în realizarea proiectului de reconstrucţie a tuturor drumurilor naţionale şi internaţionale, a căilor ferate, precum şi să participe la construcţia centrelor de logistică a mărfurilor, ceea ce va permite agenţilor economici să expedieze mărfuri din China în UE şi CSI, la fel şi din UE în CSI. La nodurile de căi ferate din oraşele Bălţi, Ungheni, Basarabeasca, Taraclia a fost prezentat proiectul de reconstruire a acestor staţii transformându-le în puncte de tranzitare a mărfurilor.

La 14 noiembrie, la Chişinău, peste 150 de agenţi economici şi 400 de reprezentanţi ai Primăriilor din Republica Moldova au participat la Forul Economic unde a fost prezentată o nouă ramură a Economiei Naţionale — Comerţul Electronic. Acest proiect a fost elaborat de PSD, şi drept rezultat a determinat crearea a 3500 de locuri de muncă, într-un timp record de 3 luni de zile. Locuitorii de la sat vor beneficia de acces la servicii şi mărfuri la preţuri mai avantajoase decât direct de la comercianţi, iar întreprinderile agricole îşi vor putea realiza produsele agricole prin Internet. În 2011 va fi creată Bursa Naţională de comercializare a produselor agricole pe piaţa locală şi internaţională.

La 21 noiembrie, Partidul Social Democrat a organizat Forul Naţional al Agricultorilor unde au participat peste 500 de fermieri şi antreprenori agricoli, care au discutat despre perspectivele constituirii pe teritoriul fostelor colhozuri şi sovhozuri a întreprinderilor de tip nou “ProdCoop”. Ideea creării acestora constă în faptul ca proprietarii de terenuri, din propria iniţiativă vor constitui întreprinderi public-private, unde statul se va întoarce în sat cu mijloace financiare, investiţii, echipament şi tehnici agricole în scopul de a creşte produse agricole şi producerea alimentelor de consum.

Ambasadorii Republicii Populare Chineze, Ucrainei, Federaţiei Ruse cît şi oficialii italieni şi-au manifestat interesul faţă de planurile Partidului Social Democrat şi şi-au exprimat intenţiile de a atrage investiţii pentru redresarea sectorului agrar al Republicii Moldova.

Asociaţia antreprenorilor italieni ce însumează peste 600 mii de antreprenori agricoli, au semnat un memorandum cu Partidul Social Democrat, care presupune participarea părţilor la redresarea sectorului agricol pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Social Democraţii au contribuit la constituirea Sindicatului Independent “Protecţia Socială”, oferind suport tehnic şi asistenţă juridică. La 10 noiembrie 2010, pensionari, şomeri, persoane cu dizabilităţi, studenţi, mame singure, în conformitate cu legislaţia în vigoare pot solicita Guvernului semnarea unui Acord Colectiv, potrivit căruia anual Guvernul se va obliga să soluţioneze probleme sociale şi financiare ale membrilor sindicatului.

Partidul Social Democrat a reuşit să convingă mediul de afaceri să semneze Acord de Responsabilitate Socială al mediului de afaceri faţă de tineretul Republicii Moldova. A fost constituită întreprinderea “Solidaritate”, care presupune oferirea serviciilor şi mărfurilor la o reducere de 10% .

Partidul Social Democrat a organizat o Masă Rotundă unde a prezentat proiectul de modernizare a CET şi a întreprinderii Termocom din oraşele Chişinău şi Bălţi cu scopul de a reduce dublu tarifele agentului termic în maximum 3 ani. La fel PSD a prezentat justificarea financiară a împrumuturilor externe, care se vor reduce nu din contul includerii acestora în tariful agentului termic, dar din contul comercializării energiei electrice fără a majora preţurile.

Social Democraţii au stopat monopolul AIE în discuţiile cu Bruxelles, şi au prezentat un nou model al Economiei Naţionale în Republica Moldova, bazată pe desemnarea întregului teritoriu al Republicii Moldova drept Zonă Economică Liberă cu scopul de a atrage investiţii străine şi de a crea noi locuri de muncă, dar şi apariţia a 2 noi ramuri ale Economiei Naţionale: Logistica de mărfuri şi Comerţ Electronic Internaţional. Social Democraţii au dezminţit declaraţiile AIE precum că în viitorii 10 ani Republica Moldova ar adera la UE. Cu scopul de a confirma garanţia de realizare a bunurilor produse în Republica Moldova, a fost elaborat un plan de aderare a Moldovei, ca Zonă Economică Liberă la Spaţiul Vamal Unic al ţărilor CSI. Acest proiect a fost propus guvernelor din China, Ucraina, Rusia şi Italia, precum şi prim-ministrului Regatului Belgiei, care este în fruntea Consiliului European al Uniunii Europene.

Partidul Social Democrat atrage de partea sa alegători nu prin tehnici electorale, ci prin creşterea numărului simpatizanţilor, susţinători ai platformei electorale ce presupune o revoluţie economică în ţară. La întâlnirile cu reprezentanţii partidului vin sute de oameni care până ieri nu au avut preferinţe electorale. Social-democraţii nu sunt implicaţi în “furnizarea electorilor” pentru a se întâlni cu alegătorii, chiar şi susţinători ai Partidului Comunist, Partidul Democrat şi PL, care sunt trimişi pentru a da întrebări provocatoare, în final participă la discuţii, apreciind reformele propuse. Suntem siguri că mulţi sunt dezamăgiţi de AIE şi PCRM şi vor vota pentru Partidul Social Democrat. Cu toate acestea, nu există o siguranţă, şi fiecare vot oferit social-democraţilor este important pentru Republica Moldova.

Consider necesar să mă adresez fiecărui cetăţean al Republicii Moldova cu intenţia de a-mi exprima îngrijorarea faţă de situaţia social-politică de după alegeri. Dacă în viitorul Parlament vor accede doar deputaţi ai PCRM şi ai Alianţei, va fi inevitabil un război politic, cine va obţine majoritatea parlamentară.

Considerăm că avem dreptul să acuzăm PCRM şi AIE, transformându-i în partide parlamentare fără putere politică semnificativă. Aceasta va determina apariţia unui nou partid parlamentar ce nu îşi va permite erori politice şi va acţiona în interesului cetăţeanului cu scopul de a obţine încrederea electoralului în viitoarele alegeri parlamentare.

Dacă AIE şi PCRM vor obţine minoritate parlamentară, Partidul Social Democrat va deveni o a treia putere politică şi va reuşi să medieze conflictele între forţele politice de stânga şi dreapta.

În acelaşi timp, partidele politice sunt conştiente că vor trebui să facă un compromis politic în scopul formării majorităţii parlamentare. PSD va reprezenta Vocea conştiinţei poporului moldovenesc, şi va îndeplini promisiunile electorale şi va impune PCRM să -şi asume angajamentele.

Apariţia unei noi forţe politice constituie unica soluţie a stabilităţii politice din ţară, iar Social Democraţii îşi asumă pe deplin acest rol.

Unica soluţie a problemelor economice si sociale ale societăţii noastre este revoluţia economica propusă de PSD, preconizată pe următorii 4 ani de guvernare.

Partidul Social Democrat au demonstrat nu prin declaraţii ci prin acţiuni concrete, deşi nu este la guvernare, că este capabilă să înlăture consecinţele conducerii PCRM şi AIE. Dacă poporul moldovenesc ne va acorda votul, astfel exprimându-şi încrederea faţă de noi, PSD va folosi statutul RM ca avantaj în construirea unei societăţi prospere.

Victor ŞELIN
Preşedintele Partidului Social Democrat