Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPUM

Biserica Ortodoxă din Moldova: Disciplina “Religia” nu poate înlocui “Bazele Ortodoxiei”

|versiune pentru tipar| PUM, 2 noiembrie 2010

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova consideră că disciplina “Religia”, care se predă actualmente în şcoli nu poate înlocui “Bazele Ortodoxiei”, pentru care Biserica continuă să opteze.

“Am fost întotdeauna dispuşi ca dimpreună cu organele de conducere şi cu reprezentanţii puterilor politice să întreţinem un dialog deschis în speranţa găsirii unui numitor comun întru realizarea predării în şcoli a obiectului «Bazele Ortodoxiei», luându-se în consideraţie poziţia Bisericii împărtăşită de majoritatea concetăţenilor noştri”, se spune în declaraţia Sinodului.

În document se menţionează că disciplina “Religia”, care se implementează actualmente în şcoli, este un premergător al disciplinei solicitate — “Bazele Ortodoxiei” şi că “trebuie să fim precauţi visavis de modalitatea predării şi de selectarea cadrelor didactice angajate în acest scop, pentru a nu preda o religiozitate abstractă”.

Iniţiativa de desfăşurare a unui referendum pentru Legea privind predarea “Bazelor Ortodoxiei” a fost lansată de Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe. Această iniţiativă a fost susţinută la 8 mai 2010 de către Adunarea Generală a Bisericii Ortodoxe din Moldova, la care au participat peste 40 mii de oameni, şi prin declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 14 iunie 2010.

Pasat a declarat anterior că pentru Partidul Umanist ar fi o onoare, dacă în lista sa de candidaţi la funcţia de deputat ar fi prezenţi preoţii, episcopii sau mitropolitul. În declaraţia Sinodul se specifică că Concepţia Socială a Bisericii Ortodoxe, nu admite participarea feţelor bisericeşti în procesul electoral.

Serviciul de presă PUM