Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPUM

Partidul Umanist din Moldova propune fostelor republici sovietice formarea “UE-2” — Uniunea Europeană de Est

|versiune pentru tipar| PUM, 24 noiembrie 2010

Partidul Umanist propune ca Moldova împreună cu alte republici ex-sovietice să fondeze Uniunea Europeană de Est, după analogia Uniunii Europene occidentale.

“CSI a fost concepută ca un mecanism de divorţ al republicilor din cadrul URSS. Astăzi această structură este moartă. Noi propunem formarea unei noi structuri — Uniunea Europeană de Est, după exemplul şi principiile UE”, a declarat preşedintele PUM, Valeriu Pasat în cadrul dezbaterilor electorale la unul din posturile de televiziune.

Punctul cheie în oferta electorală a PUM este reintegrarea în două etape în spaţiul estic. La prima etapă aderarea la Uniunea Vamală Belarusi-Kazahstan- Rusia, apoi formarea uniunii politice după exemplul şi principiile Uniunii Europene.

“Partidul Umanist propune depunerea concomitentă a cererilor de aderare la Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană. Dacă şansele de aderare a Moldovei la UE sunt practic egale cu zero în următorii 30–40 de ani, atunci aderarea la Uniunea Vamală, poate fi realizată peste un an — doi”, a susţinut Valeriu Pasat.

PUM este convins că reintegrarea în spaţiul Estic înseamnă restabilirea economiei, pieţe de desfacere şi investiţii, întreprinderi noi şi locuri de muncă, salarii mari şi revenirea acasă a gastarbaiterilor, micşorarea tarifelor la gaze şi energie electrică, mărirea pensiilor şi bătrâneţe decentă. Şi cel mai important, va putea fi soluţionată problema transnistreană şi reunificată ţara.

“Şi, este foarte important ca Moldova să rămână o parte componentă a spaţiului spiritual unic al Bisericii Ortodoxe Ruse”, a subliniat Pasat

Serviciul de presă al PUM