Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPUM

Iniţiativa Partidului Umanist privind formarea unei guvernări nepartinice este susţinută de către alte partide politice, inclusiv Partidul Comuniştilor

|versiune pentru tipar| PUM, 26 noiembrie 2010

Preşedintele Partidului Umanist, Valeriu Pasat s-a arătat satisfăcut de faptul că iniţiativa lansată de PUM privind formarea după alegeri a unei guvernări apolitic — o coaliţie largă de salvare naţională — are un sprijin tot mai mare din partea partidelor politice, inclusiv a Partidului Comuniştilor.

“Astăzi, când au rămas doar două zile până la alegeri, 7 din 10 alegători nu ştiu pentru cine să voteze. Acest fapt este o adevărată sentinţă de acuzare a tuturor partidelor politice”, a declarat Pasat la întâlnirea cu alegătorii în Chişinău.

“Pentru a depăşi haosul, trebuie înlăturată cauza acestui haos. Partidul Umanist consideră că principalii generatori ai haosului în Moldova sunt liderii partidelor politice care au fost la guvernare începând cu anul 2001. Obsedaţi de ambiţii personale, se comportă ca fiarele în junglă. Voronin îi urăşte pe liderii Alianţei, liderii Alianţei îl urăsc pe Voronin, dar în acelaşi timp se duşmănesc între ei. Ei sunt gata să lupte pe viaţă şi pe moarte pentru a-şi face interesul”, a spus Pasat.

Liderul PUM a amintit că acum un an, M. Lupu a promis să oprească războiul politic, însă, în final, el a devenit parte componentă a acestui război şi a transformat Partidul Democrat într-un SRL, condus de Plahotniuc, un oligarh cu reputaţie de mafiot. Lupu vrea să-l facă pe Plahotniuc prim-ministru. Este ca şi cum în Rusia ar deveni prim-ministru Berezovski.

“Aceşti lideri nu au găsit limbă comună până acum şi nu vor găsi limbă comună nici în noul parlament. Iar peste un an din nou vor scoate oamenii la vot” a subliniat Valeriu Pasat.

Pasat a reconfirmat că nu pretinde nici la o funcţie în stat, şi a făcut apel către liderii altor partide să-i urmeze exemplul — să aleagă un şef de stat nepartiinic şi să numească un guvern tehnocrat în frunte cu un prim-ministru care nu este membru de partid.

“Parlamentul, ca un tot întreg, trebuie să colaboreze atât cu preşedintele ţării, cât şi cu prim-ministrul în interesul ţării. Înlăturând cauza haosului — ambiţiile şi conflictele liderilor de partid — o guvernare apolitică va stabiliza situaţia, va restabili pacea socială” — a spus Pasat.

“Ne bucură faptul că iniţiativa noastră privind depăşirea crizei în Moldova şi ieşirea din impas capătă o susţinere tot mai amplă nu doar din partea alegătorilor, dar şi a liderilor politici, inclusiv din partea conducerii Partidului Comuniştilor”, a accentuat Valeriu Pasat.

Serviciul de presă al PUM