Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiSergiu Banari

Un an de guvernare AIE în favoarea PCRM

|versiune pentru tipar| Sergiu Banari, 3 noiembrie 2010

Astăzi am să spun ceea ce gândesc cei mai mulţi dintre votanţii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, iar acum au ajuns să facă parte din armata dezamăgiţilor şi anume că PD, PLDM, PL şi AMN au guvernat 15 luni de zile doar în favoarea comuniştilor, care cu mult greu au fost debarcaţi de la putere.

Toţi vorbesc în şoaptă despre faptul că dacă mâine ar ieşi la vot nu ştiu pentru cine să voteze. Dezamăgirile cresc cu fiecare zi în care asistăm la certuri între liderii de la putere care tot încearcă să ne convingă despre faptul că Alianţa de fapt nu a existat niciodată, însă nimeni nu îndrăzneşte să spună deschis despre dezamăgirea pe care o trăiesc. AIE nu este o vacă sfântă şi declar, cu toată convingerea, că cele patru partide au comis o crimă în faţa societăţii atunci când în loc să guverneze legal ţara, ele doar s-au certat şi au creat astfel condiţii pentru revenirea comuniştilor la putere.

Mai mult decât atât, toate scandalurile continuă, unii nici nu au înţeles măcar că refrendumul a eşuat, iar alegeri prezidenţiale directe nu vor avea loc — se întâlnesc cu alegătorii şi în loc să-i întrebe ce probleme au, ei se bârfesc unul pe altul, pe la spate, ca nişte babe de la piaţa centrală.

Au uitat de comunişti şi de criză, toată problema e cine a avut fotoliu şi cine nu. Asta în timp ce cetăţenii noştri continuă să trăiască în sărăcie, să plece la străini unde muncesc ca nişte robi pentru a-şi întreţine familiile.

Partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, indiferent că sunt albastre, mai puţin albastre sau verzi, după un an de guvernare au totuşi o realizare, pe care o cunoaşte toată lumea: crearea Alianţei pentru partajarea funcţiilor. Sute de mii de oameni, însă, au aşteptat tragerea la răspunderea penală a provocatorilor din 7 aprilie, de exemplu, sau a celor care au permis privatizări ilegale, dar cel mai mult a conducerii Partidului Comuniştilor, care timp de 8 ani de zile a manipulat, a furat, a deposedat şi s-a îmbogăţit pe seama acestui popor.

Sistemul creat de comunişti şi criticat mereu de cei care-şi spun liberali sau democraţi le-a venit, se pare, ca o mănuşă ultimilor. Odată ce s-au instalat în funcţii, au uitat de promisiuni şi obligaţii, au preluat sistemul şi-l folosesc în interese personale. In consecinţă, AIE, în loc să oprească mecanismul comunist, a devenit, de fapt, principala piesă a acestuia. Dacă până pe 29 iulie 2009, Republica Moldova arăta ca un SRL sub conducerea unei singure familii, atunci astăzi-se pare că ne-am reorganizat în Societate pe Acţiuni, pachetele fiind deţinute deja de. patru familii. Noi însă avem nevoie de o ţară, în care toate familiile să primească dividente din investiţiile sau, mai corect spus, impozitele, pe care le plătesc la sânge zi de zi.

Toate acestea se întâmplă în lipsa unui control drastic a guvernării din partea alegătorilor. Acest control poate fi efectuat doar prin reprezentarea directă a cetăţenilor în Legislativ- instituţia care desemnează celelalte componente ale puterii. Oamenilor trebuie să li se ofere dreptul să-si voteze direct candidatul şi nu liste de partide, create în urma unor târguri. Sistemul mixt de alegeri, 50% din deputaţi sa fie aleşi în circumscripţii uninominale, iar 50% pe liste de partid, ar crea condiţii pentru instituirea acestei monitorizări a deciziilor puterii. Este de fapt una dintre promisiunile partidelor AIE, rămasă nerealizată, chiar dacă au schimbat de nenumărate ori legislaţia electorală.

Orice putere are nevoie de control, iar acest control poate fi efectuat doar de cei care depind doar de alegătorii lor. Eu am efectuat acest control în timp ce mi-am îndeplinit mandatul de consilier municipal şi-l voi continua şi în calitatea mea de deputat independent, dacă alegătorii vor decide aşa.

Sergiu Banari,
candidat independent