Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiValeriu Pleşca

Valeriu Pleşca: Resetarea sistemului politic al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| Valeriu Pleşca, 4 noiembrie 2010

Actualul sistem politic din Moldova a fost discreditat în totalitate şi trebuie “resetat”. Criza interminabilă a puterii conduce la alegeri permanente, generează guverne provizorii şi o guvernare instabilă. Pe de altă parte, persistă riscul majorat al concentrării tuturor ramurilor puterii de către un partid sau alianţă. Parlamentul RM este practic nefuncţional — opoziţia a lipsit din parlament, iar o jumătate de şedinţe au fost contramandate pe motivul lipsei de cvorum. Organul legislativ suprem al ţării nu mai este reprezentativ şi nu reprezintă voinţa alegătorilor, a poporului. Practic a dispărut multitudinea de opţiuni, poziţii, idei. Există doar două opinii — pro şi contra. Nu se mai căuta soluţii de compromis, soluţii optime. Şi cel mai esenţial — votând listele de partid, alegătorii votează nu pentru un deputat concret, ci pentru o listă de candidaţi practic anonimi, care este formată de liderii de partid. De aceea deputaţii sunt dependenţi doar de lider şi nu sunt responsabili faţă de alegători.

Candidatul independent la funcţia de deputat în Parlamentul RM Valeriu Pleşca consideră, că unica condiţie indispensabilă a resetării sistemului politic din Moldova trebuie să fie independenţa deputaţilor. Situaţia actuală trebuie schimbată prin introducerea unui nou sistem electoral, în cadrul căruia cel puţin o treime de deputaţi să fie aleşi prin vot direct din partea tuturor regiunilor ţării. Parlamentul RM se va forma parţial în baza alegerilor conform sistemului majoritar în circumscripţii uninominale şi parţial conform sistemului proporţional actual pe liste de partid. În acest mod fiecare regiune (raion, autonomie, municipiu) va alege deputatul propriu în Parlament.

Valeriu Pleşca este convins, că schimbarea sistemului electoral — RESETAREA, va permite ieşirea Republicii Moldova din situaţia de impas şi va constitui un pas pas important spre democratizarea ţării, edificarea unei guvernări eficiente, bazate pe voinţa poporului.

Drept rezultat, vor fi puse bazele unui sisтem electoral stabil şi unui sisтem de partide stabil. În acest mod se va diminua posibilitatea uzurpării puterii atât în parlament, cât şi în partide.