Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiBeAMUV

Emigranţii moldoveni de la Moscova au înaintat candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul RM

|versiune pentru tipar| BeAMUV, 14 octombrie 2014

În weekend-ul trecut, la Moscova, precum şi în alte oraşe ale Federaţiei Ruse, a avut loc Consiliul reprezentanţilor poporului Moldovei în FR, în cadrul cărora au fost înaintaţi candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul RM din partea diasporei moldoveneşti pe lista blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”.

La întâlnirea care a avut loc la Moscova au participat liderii blocului, Victor Şelin, Mihail Formuzal şi Oleg Topolniţchii. Ei au îndemnat cetăţenii să se consolideze pentru a obţine organizarea unui referendum legislativ privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală.

Luând în considerarea că pe teritoriul Republicii Moldova în 2012 au fost colectate 232 de mii de semnături în susţinerea integrării Moldovei în UV, iar peste 700 de mii ce cetăţeni moldoveni care muncesc pe teritoriul Federaţiei Ruse la fel susţin această idee, liderii blocului sunt încrezuţi că blocul “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” va obţine o victorie totală la următoarele alegeri parlamentare.

Dumitru Supceanu — candidatul la funcţia de deputat în Parlamentul RM din partea diasporei moldoveneşti din Sankt-Petresburg

Ieri, pe 12 octombrie, cetăţenii moldoveni la Sankt-Petersburg au înaintat candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul RM pe lista blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”. Unul dintre ei a devenit Dumitru Supceanu.

Dumitru Supceanu a lucrat în procuratura raionului Criuleni, precum şi în comisariatul poliţiei aceluiaşi raion. La fel a activat ca advocat.

În ultimii ani locuieşte la Sankt-Petersburg, unde a fondat OOO “Stroiteli”. Ca şi primul candidat, în această perioadă de aflare în Federaţia Rusă îi ajută şi îi consultă pe cetăţenii moldoveni privind probleme ce ţin de aflare şi angajare în câmpul muncii în Rusia.

Una din priorităţile sale, Dumitru Supceanu consideră dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi bun-simţ dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, precum şi dintre cetăţenii acestei ţări.

El pledează pentru păstrarea şi dezvoltarea patrimoniului naţional al Moldovei, culturii şi valorilor acesteia. Potrivit lui Dumitru, aceasta evidenţiază Moldova pe fundalul celorlalte ţări.

Alla Pelepiuc — primul candidat la funcţia de deputat în Parlamentul RM din partea cetăţenilor Moldovei din Moscova

La întâlnirea cu cetăţeni moldoveni, care muncesc în Moscova şi regiunea Moscovei, cu liderii blocului “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” au fost înaintaţi reprezentanţii poporului care vor intra în lista electorală a blocului.

Astfel, diaspora moldovenească de la Moscova şi regiunea Moscovei a luat decizia să o înainteze în calitate de candidat pe Alla Pelepiuc.

Alla Pelepiuc a terminat Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova din Chişinău. S-a ocupat cu activitatea de advocat.

Din anul 2007 locuieşte şi munceşte la Moscova. Alla Pelepiuc a fost angajată la Camera Înregistrării de Stat, iar acum este directorul general al OOO “Navigator”.

Ca advocat ajută conaţionalii în probleme cum ar fi legalizarea cetăţenilor Moldovei în Rusia. Alla partcicipă activ în negocierile organizaţiilor obşteşti pe probleme de interacţiune şi angajarea cetăţenilor Moldovei aflaţi la Moscova.

Ea la fel este unul dintre fondatorii Consiliului reprezentanţilor poporului Moldovei în Federaţia Rusă. Organizează şi coordonează acţiunile de protest ale cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Moscovei, la care cetăţenii cer deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Alla Pelepiuc este adepta aderării Moldovei la Uniunea Vamală, deoarece asta va asigura dezvoltarea economică a ţării. Potrivit ei, asta va contribui la crearea locurilor de muncă şi întoarcerea cetăţenilor acasă, ceea ce va ajuta să se reunească multe familii din Moldova. Pelepiuc pledează pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre Rusia şi Moldova.

Alexandru Mîţu — candidatul cetăţenilor RM din Moscova la funcţia de deputat în Parlamentul RM

În weekend-ul trecut la Moscova a avut loc întâlnirea emigranţilor moldoveni care muncesc în Moscova şi regiunea Moscovei cu liderii blocului “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”.

În cadrul întâlnirii au fost înaintaţi candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul RM din partea diasporei moldoveneşti pe lista blocului.

Unul din ei a devenit Alexandru Mîţu.

Alexandru Mîţu locuieşte şi munceşte la Moscova din 1995. Acum obţine studii superioare. Cariera la Moscova a început-o lucrând ca constructor, cu timpul şi-a întemeiat compania sa “Novostroigarant”.

Alexandru este un manager responsabil şi loial, şi deja de mulţi ani ajută cetăţenilor Moldovei care vin la Moscova. A obţinut totul cu propriile puteri şi acum este gata să se dedice activităţii sociale pentru bunăstarea Patriei.

Alexandru Mîţu este un bun familist: căsătorit, educă două fiice. La momentul actual, familia aşteaptă al treilea copil.

Mîţu regretă că mulţi moldoveni, ca şi dânsul, au fost nevoiţi să-şi lase familiile în Moldova şi să plece în Rusia în căutarea unui loc de muncă. El este încrezut că aderarea Moldovei la Uniunea Vamală va uşura viaţa cetăţenilor moldoveni — în ţară se vor deschide noi locuri de muncă şi emigranţii se vor putea întoarce acasă.

Sursa: www.psdm.md