Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiBeAMUV

Victor Şelin propune ca tuturor întreprinderilor din Moldova să li se acorde credite noi în locul celor existente — pe un termen nu mai mic de 10 ani

|versiune pentru tipar| BeAMUV, 12 noiembrie 2014

Liderul blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”, Victor Şelin, a găsit soluţia pentru întreprinderile Moldovei care au avut de suferit de pe urma blocării pieţelor externe.

Astăzi Republica Moldova trece printr-o perioadă grea. Noi urmărim o blocare totală a pieţelor externe: UE permite comerţul doar pe cote, iar piaţa rusească pentru Moldova este închisă.

Întreprinderile moldoveneşti sunt în stagnare, iar băncile peste tot presează antreprenorii cerând să restituie creditele.

Unica soluţie pentru reabilitarea economiei ţării în aceste condiţii poate fi acordarea creditelor de stabilizare de către băncile din Moldova. În aşa mod, băncile comerciale ar fi putut acorda întreprinzătorilor credite speciale pe un termen nu mai mic de 10 ani şi o întârziere a plăţii de la un an până la trei. Dar nici SUA, nici UE, nu-şi pot permite astăzi să acorde Moldovei credite externe cu aşa condiţii.

În acelaşi timp, în Uniunea Economică Eurasiatică şi UV s-a deschis un fond anticriză în mărime de 10 miliarde de dolari pentru ţările membre ale uniunii şi ţările care au luat decizia de a adera la uniune.

De aceea Moldova nu are o altă cale decât schimbarea vectorului economic extern spre Est, în ţările unde se formează comunităţi economice eurasiatice şi statele ce fac parte din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, al căror centre de reuniune sunt Rusia şi China.

Pentru Moldova, garanţia realizării mărfurilor în Rusia şi cererea ridicată pentru produsele alimentare în legătură cu interdicţiile introduse de Rusia pentru livrările de produse agricole şi produse alimentare din Uniunea Europeană, vor fi suficiente pentru renaşterea bruscă a agriculturii şi industriei de prelucrare.

Posibilităţile financiare ale Uniunii Economice Eurasiatice privind susţinerea noilor candidaţi la aderare, precum şi cunoscutul program al Chinei — bani în credit în schimbul roadelor agricole viitoare — în ţara noastră poate fi un imbold pentru dezvoltarea economică a ţării, va aduce bunăstare fiecărei familii muncitoare, precum şi va contribui la întoarcerea concetăţenilor noştri în ţară.

Noi nu odată am propus autorităţilor soluţionarea problemelor care au năvălit asupra ţării noastre, dar proprietarii lacomi ai Moldovei care au prins rădăcini în Parlament şi Guvern, trăiesc doar după principiul “a lua şi a împărţi”.

Unica ieşire din situaţie pentru poprul moldovenesc în ceste zile nesigure poate şi trebuie să fie decizia de a nu permite să vină la putere vre-un politician care este suspect în neîndeplinirea promisiunilor electorale şi, mai ales, care este implicat în furarea banilor publici, privatizare ilegală, minţirea şi trădarea alegătorului.

Blocul electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” propune poporului Moldovei o alternativă — garanţia onestităţii şi consecvenţei în formă de contract dintre candidaţi la funcţia de deputat şi cetăţeni privind răspunderea penală pentru minţirea alegătorilor. Noi vă propunem un plan clar şi pe înţeles privind renaşterea economică a ţării prin participarea pe piaţa de atribuire a forţei de muncă în componenţa Uniunii Vamale şi viitoarei Uniuni Economice Eurasiatice, care va începe să funcţioneze de pe 1 ianuarie 2015.

“Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” îşi asumă obligaţiuna ca deja în luna iunie a anului 2015 să organizeze Referendumul republican legislativ privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală.

Toţi cetăţenii, susţinătorii aderării Moldovei la Uniunea Vamală sau adversarii acestei idei, vor putea discuta problema alegerii politicii externe şi singuri să decidă soarta poporului şi ţării.

Referendumul — este o manifestare a adevăratei democraţii şi dreptului societăţii la exprimarea voinţei.

Toţi cei care au fost la putere în aceşti 23 de ani, niciodată nu au admis posibilitatea ca poporul singur să-şi determine soarta. Dar a venit momentul de a lua o decizie, deoarece partidele şi-au demonstrat incompetenţa de a conduce ţara. Noi, fondatorii blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”, le-am propus cetăţenilor nu alegerea partidelor sau candidaţilor în Parlament — noi am propus o idee şi un scop.

Ideea noastră este susţinută de majoritatea cetăţenilor din ţară, iar asta înseamnă că scopul va fi atins — Moldova va adera la Uniunea Vamală! a declarat politicianul.

Sursa: www.psdm.md