Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiBeAMUV

UE nu vrea să intervină în garantarea dreptului de participare la vot pentru moldovenii aflaţi în Federaţia Rusă

|versiune pentru tipar| BeAMUV, 21 noiembrie 2014

Astăzi liderii Blocului Electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” au discutat cu reprezentanţii Delegaţiei Uniune Europene la Chişinău, atenţionînd despre indignarea moldovenilor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, care consideră că Guvernul RM a luat o decizie intenţionată de a deschide doar 5 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse, pentru a-i lipsi de dreptul de a vota la 30 noiembrie 2014.

Victor Şelin a menţionat că, moldovenii protestează tocmai din cauza inechităţii sociale şi consideră că sunt discriminaţi tocmai cetăţenii moldoveni, care se află în Federaţia Rusă, limitîndu-le accesul la secţiile de votare.

“Nu s-a ţinut cont de adresările moldovenilor emise către Guvernul RM, MAEIE şi CEC, care veneau cu solicitarea de a fi deschise mai multe secţii de votare. Comisia Electorală Centrală a subliniat faptul că decizia finală aparţine Guvernului RM” a declarat Victor Şelin.

În opinia şefului Secţiei Politice şi Economice a Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Wicher Slagter, comunitatea europeană şi oficialităţile europene consideră că este nevoie de a spori calitatea organizării alegerilor în Republica Moldova, asigurînd un scrutin liber şi corect tocmai pentru a respecta dreptul de participare a fiecărui cetăţean la vot.

În acelaşi timp, reprezentantul UE a precizat că decizia Guvernului RM nu mai poate fi schimbată şi că pînă la alegerile parlamentare misiunea europeană nu va lua nici o măsură pentru a remedia situaţia data.

Ţinem să precizăm că pe 18 noiembrie 2014, liderii Blocului Electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” au discutat privitor la discriminarea moldovenilor aflaţi în Federaţia Rusă cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze, E.S: Tong Mingtao şi Ambasadorul Federaţiei Ruse, E.S. Farit Muhametşin, unde şefii misiunilor diplomatice s-au arătat îngrijoraţi de lipsirea dreptului şi accesului cetăţenilor Moldovei de a participa la scrutinul din 30 noiembrie 2014.

Sursa: www.psdm.md