Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiBeAMUV

“Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” vor contesta recunoaşterea alegerilor la Curtea Constituţională

|versiune pentru tipar| BeAMUV, 9 decembrie 2014

Cu câteva minute în urmă, reprezentantul blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”, Tatiana Niţa, a adresat un recurs Curţii Constituţionale în care cere anularea hotărârii de totalizare a rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie drept nule.

În recursul blocului sunt menţionate toate încălcările legislaţiei comise public de autorităţile moldoveneşti.

La cerere au fost anexate semnăturile cetăţenilor moldoveni din Federaţia Rusă care nu au putut vota în ziua alegerilor şi cer organizarea alegerilor repetate.

La ora 10.00 Curtea Constituţională se va întruni în şedinţă deschisă unde va trebui să examineze recursul blocului. După şedinţă, liderii blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” vor face o declaraţie publică.

Blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” nu i s-a permis să-şi prezinte dovezile la CC

Astăzi, Curtea Constituţională s-a întrunit în şedinţă pentru a examina cazul privind recunoaştere legalităţii alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Înainte de aceasta, la CC a fost înregistrat un recurs al blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”.

Preşedintele CC l-a întrebat pe reprezentantul blocului, Sergiu Coropceanu, de esenţa cererii.

Coropceanu, împuternicit de acordul de constituire a blocului să reprezinte interesele formaţiunii în organele de stat, a răspuns că solicită ca alegerile să fie recunoscute nelibere şi nedemocrate, deoarece cetăţenii Moldovei aflaţi în Federaţia Rusă au fost discriminaţi şi lipsiţi de dreptul la exprimarea voinţei.

Acest lucru s-a întâmplat din motivul că Guvernul RM, reprezentând partidele de la conducere, intenţionat au adoptat decizia de a deschide doar 5 secţii de votare în Rusia, conştientizând că migranţii moldoveni din FR sunt susţinătorii aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Rezultatele alegerilor de la secţiile de votare din FR confirmă acest lucru, după cum marea parte a voturilor — de la 50% până la 70% din diferite secţii — au fost acordate blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”.

Cu toate acestea, membrii CC consultându-se, nu i-au permis lui Sergiu Coropceanu să-şi prezinte dovezile în cadrul şedinţei, făcând trimitere la întrebări tehnice şi cerându-i procură suplimentară pentru reprezentarea blocului în instanţa de judecată.

Faptul că Coropceanu a venit cu argumente că acest drept este confirmat de acordul de constituire pe care l-a prezentat instanţei, nu a schimbat hotărârea CC.

Este evident faptul că Curtea Constituţională, în scurt timp, va lua o hotărâre prin care va recunoaşte legalitatea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie şi validarea rezultatelor acestora.

Sursa: www.psdm.md