Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiMPA

Comisia Electorală Centrală este un “CEC” în alb pentru tranzacţiile politice ale lui Plahotniuc şi Filat

|versiune pentru tipar| MPA, 30 octombrie 2014 | 

Curtea de Apel a examinat, astăzi, în şedinţă de judecată, cererea partidului Mişcarea Populară Antimafie de a anula Hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care Mişcarea Populară Antimafie a fost avertizată pentru încălcarea prevederilor art. 46(1) şi 47(1, 2) din Codul Electoral interzicând astfel participarea Mişcării Populare Antimafie la întrunirile cu alegătorii acolo unde se află şi Partidul Democrat. Instanţa a admis contestaţia Mişcării Populare Antimafie şi a anulat, ca fiind nelegală, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale luată în baza contestaţiei depusă de Partidul Democrat.

În acest context, Mişcarea Populară Antimafie declară:

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Cecan, a îndeplinit, împreună cu membrii Comisiei desemnaţi de partidele PD şi PLDM, o comandă politică pe care au îmbrăcat-o într-o Hotărâre ilegală a CEC-ului. Reiterăm că Iurie Cecan este o persoană şantajabilă, care se află în conflict de interese cu prim-vicepreşedintele PD — Vlad Plahotniuc, acesta adăpostindu-i la Comisia Naţională Anticorupţie un dosar penal în care Cecan figurează pentru contrabandă cu spirt.

Prin decizia Curţii de Apel a fost descalificată Comisia Electorală Centrală ca organ de stat responsabil de buna desfăşurare a alegerilor bazându-se pe Constituţia RM, Codul Electoral şi Legislaţia RM, cu excepţia unui singur membru al Comisiei care a votat împotriva Hotărârii respective.

Instituţia de stat abilitată pentru buna desfăşurare a campaniei electorale este un “CEC” în alb pe care Plahotniuc şi Filat îl folosesc pentru orice tranzacţie politică, de drept sau electorală.

Hotărârea CEC în privinţa Mişcării Populare Antimafie a fost atât de aberantă încât nici instanţa de judecată nu a putut fi cumva de folos doleanţelor lui Plahotniuc.

Vom cere mijloacelor în masă care au folosit această Hotărâre pentru a califica în mod arbitrar acţiunile noastre drept huliganice să dezmintă atacurile nefondate asupra Mişcării Populare Antimefie.

Comisia Electorală Centrală a compromis campania electorală pentru alegerile parlamentare înlocuindu-şi funcţia de arbitru legal al concurenţilor electorali în slujitor al intereselor politice. Comisia Electorală centrală a încălcat legislaţia RM, în mod repetat, luând aceeaşi decizie şi în cazul contestaţiei PLDM împotriva Mişcării Populare Antimafie. Acest organ electoral central a sfidat spiritul democratic şi legal de desfăşurare a unei campanii electorale.

Vom cere organismelor internaţionale să ia atitudine asupra compromiterii campaniei electorale de către CEC şi asupra gravelor derapaje democratice. Vom relua campania de informare a cetăţenilor în cadrul concertelor PD şi PLDM asupra provenienţei banilor utilizaţi pentru organizarea acestora.

Oficiul de presă al MPA
Sursa: www.antimafie.md