Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin: După 30 noiembrie, noi, Partidul Comuniştilor, vom scăpa ţara de paraziţi

|versiune pentru tipar| PCRM, 18 septembrie 2014

Discursul preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, pregătit pentru şedinţa finală a Parlamentului de legislatura a XIX-ea, care aşa şi nu a avut loc

Stimat Parlament,

Acest discurs îl dedic în exclusivitate celor care au condus Parlamentul şi ţara toţi aceşti cinci ani — Coaliţiei de la guvernare.

Se apropie de final ciclul de cinci ani al degradării parlamentarismului moldovenesc. În acest timp nu a fost adoptat nici un document strategic pentru dezvoltarea Moldovei. Voi, Coaliţia, adoptaţi legi exclusiv în interesele clanurilor mafiotice şi ale grupărilor criminale. Niciodată încă Parlamentul moldovenesc nu a lucrat aşa de mult noaptea, în taină de societate. Anume în acest mod, voi, Coaliţia, aţi votat pentru Timofti, aşa s-a votat legea egalităţii şanselor, numită în popor cu aşa nişte cuvinte, pe care nu mă încumet să le pronunţ. Din respect faţă de doamnele prezente în sală, nu voi numi epitetele cu care vă “laudă” poporul. Tot pe ascuns aţi ratificat şi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Faptul că lucraţi mai mult noaptea trezeşte analogii cu cea mai veche profesie. Timp de cinci ani, liderii Coaliţiei se vindeau pe sine, îşi vindeau colegii de partid. În locul lor cumpărau alte personaje, la fel de impotente şi corupte. Din cauza aceasta, nu s-a făcut nimic bun pentru ţară şi pentru popor. Cred că în curînd poporul vă va taxa pentru această activitate. Luaţi aminte: puteţi să vă vindeţi cît încape în voi, dar să nu îndrăzniţi să vindeţi Moldova. |ara nu vă aparţine!

Cetăţeni deputaţi din Coaliţie!

Nu am crezut că voi avea motive să spun cuvinte de mulţumire acestei guvernări corupte. Dar există un lucru pentru care vă spun “mulţumesc” — pentru faptul că aţi ajutat partidul nostru să scape de trădători, de cei lacomi de bani şi de funcţii.

Toată ţara a înţeles deja că anume Coaliţia a transformat Parlamentul într-o arenă criminală, a corupt însuşi procesul legislativ. Legile în ţara noastră astăzi nu sînt adoptate spre binele poporului, ci împotriva poporului.

Toţi banii proveniţi din granturi şi credite Coaliţia i-a împărţit între slugile sale, iar liberalii au obţinut mărunţişul “legii cazinourilor”.

Voi, Coaliţia, cu o deosebită atenţie aţi realizat formula clasică că orice hoţ care ajunge la putere încearcă, în primul rînd, să preia controlul asupra judecătorilor, poliţiştilor şi a procurorilor. Întreaga Moldovă a fost martoră cum voi aţi rupt în bucăţi sistemul judecătoresc, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie. Anume din cauza aceasta nici un ministru, nici un lider al Coaliţiei, în pofida sutelor de crime descrise în public, nu au ajuns în faţa Legii.

Timp de cinci ani, foarte convingător Coaliţia a demonstrat cît de mult îşi iubeşte poporul. Ea a vrut să le ofere copiilor noştri nişte studii mai bune. Anume din aceste considerente a lichidat sute de şcoli, a concediat mii de pedagogi, iar zeci de mii de copii nu mai frecventează şcoala. Coaliţia a făcut tot posibilul ca în Moldova să nu mai fie oameni săraci. Anume pentru aceasta a anulat toate înlesnirile sociale şi a condamnat mii de oameni la mizerie. Coaliţia a dorit ca cetăţenii să trăiască în stabilitate. Din cauza aceasta nu a majorat salariile, nu a indexat pensiile. Stabil creşteau preţurile şi tarifele, în mod stabil se devaloriza leul.

Sînt sigur că reprezentanţii businessului mic şi mijlociu sînt foarte “recunoscători” Coaliţiei pentru “atenţia” acordată prin controlurile neîncetate ale funcţionarilor. Rachetul de stat corupt a devenit cartea de vizită a Coaliţiei pentru integrare europeană.

Doar în cinci ani, voi, Coaliţia, care aţi uzurpat puterea în stat, aţi lovit în valorile tradiţionale ale moldovenilor, în ortodoxie şi în Biserică mai dur decît diverşi ocupanţi în cîteva secole. Nu aveţi morală. Toate principiile şi valorile au fost înlocuite prin bani. Singura voastră filosofie ţine de cumpărarea voturilor şi falsificare. Anume din aceste considerente, Lupu, în fruntea suitei de miniştri din Partidul Democrat, s-a pornit cu un autobuz furat prin ţară. Anume din cauza aceasta Filat pune pe masă două milioane de lei, cică, din propriul buzunar la întîlniri cu alegătorii. Recent, colegul lui de partid ne-a explicat de ce Filat este aşa de darnic şi cum Filat intenţionează să cumpere alegătorii mai departe.

Cetăţeni deputaţi din Coaliţie,

Toate discursurile voastre siropoase despre măreaţa integrare europeană sînt nişte iluzii. De fapt, nici nu mai aveţi despre ce vorbi. La ce bun? Din 27 iunie anul curent, Moldova trăieşte ca în “poveste”. Oamenii primesc salarii de 4000 de euro, pensionarii fac uz de regimul liberalizat de vize şi deja au călătorit prin zeci de ţări.

În toată povestea aceasta există doar un element european — unul tragic. În cei cinci ani de guvernare a Alianţei — Coaliţiei, preţurile şi tarifele s-au apropiat de cele europene.

Măcar în ultimele zile ale aflării voastre în Parlament, spuneţi-le oamenilor cum intenţionaţi să vă integraţi în Europa? Doar nu aţi furat încă toate băncile, nu toate activele statului au fost jefuite. Ce lăsaţi în urma voastră? Unul cîntă la trompetă, alţii dansează în jurul lui nişte dansuri sălbatice. Şi toţi ca unul fură. Aceasta este integrarea europeană?

Noi, singurul partid de opoziţie, am simţit toate farmecele unui regim democratic, liberal. Libertatea minciunii şi libertatea corupţiei guvernanţilor — iată singurele farmece democratice ale regimului. Tentativa de a interzice Partidul Comuniştilor, interzicerea simbolurilor noastre — aceste acţiuni pot aparţine doar unei guvernări cu adevărat europene.

Mai nu am uitat despre încă o “realizare” de-a voastră. Doar Coaliţia a adus mass-media moldovenească la standardele europene. A lichidat NIT-ul, în schimb au apărut cîteva posturi de televiziune “independente”, politica editorială a cărora, din întîmplare, coincide cu poziţia guvernării corupte şi a ideologilor ei români.

Totodată, cu o ardoare europeană, Coaliţia provoacă conflicte interetnice, instaurează hotare pe Nistru şi declară războaie comerciale Rusiei. Ca rezultat, Moldova pierde partenerii săi tradiţionali, fără a obţine ceva în schimb. Leancă promite că va inunda Europa cu roşiile şi vinurile moldoveneşti. Dar, deocamdată, se limitează la plăcinte cu mere în Piaţă.

Stimaţi cetăţeni ai ţării!

La mod sigur liderii Alianţei nu l-au citi pe Cehov, care i-a descris în opera sa literară “Salonul № 6”. Cum altfel poate fi explicată logica votării noii componenţe a Guvernului, compusă din “vechii” miniştri, demişi pentru corupţie? Doar ambele decizii au fost votate de aceiaşi deputaţi!

Pe 30 noiembrie, Dumneavoastră, cetăţenii ţării, veţi avea multe de spus. Timp de cinci ani, guvernanţii şi-au bătut joc de ţară şi de oameni. Cu dispreţ au tratat legislaţia. Guvernarea a adus Moldova pe marginea prăpastiei şi intenţionează să o împingă în jos. Numai că poporul nu-i va permite acest lucru.

După 30 noiembrie, noi, Partidul Comuniştilor, vom vindeca Moldova de schizofrenia funcţionarilor din instituţiile statului şi de paranoia structurilor de forţă. Şi vom elibera ţara de paraziţi. Noi ştim cum s-o facem, pentru că am mai făcut acest lucru. Şi îl vom face din nou. Vă promit…

Sursa: comunist.md