Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Sesizare CEC privind atenţionarea radiodifuzorilor care nu respectă legislaţia în vigoare

|versiune pentru tipar| PCRM, 6 octombrie 2014

Astăzi, 6 octombrie, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus la Comisia Electorală Centrală o sesizare în care atenţionează asupra unor derogări de la legislaţia în vigoare admise de unii reprezentanţi ai mass-media din republică.

În documentul depus la CEC, PCRM se referă la Codul Audiovizualului care stipulează în articolul 7 principiile de transmitere şi retransmitere a serviciilor de programe care includ, pluralismul politic, diversitatea culturală şi lingvistică, etc. De asemenea, acelaşi articol spune că, acordînd timpi de antenă unui partid sau unei mişcări politice pentru propagarea poziţiilor acestora, radiodifuzorul trebuie să ofere, de asemenea, în cadrul aceluiaşi gen de programe şi la aceeaşi oră, timpi de antenă altor partide şi mişcări politice, fără tergiversări neîntemeiate şi fără a favoriza un partid anume, indiferent de procentajul reprezentării sale parlamentare. În sezirea PCRM sînt indicate şi alte prevederi ale legislaţiei care sînt obligatorii pentru radiodifuzori.

Cu toate acestea însă, cu derogare de la prescripţiile legale, unii radiodifuzori, şi anume, Publika TV şi Prime TV, în cadrul programelor televizate transmit şi difuzează informaţii prin care nu se asigură pluralismul politic, acordîndu-se timp de antenă pentru promovara poziţiilor doar a unui partid politic şi anume a Partidului Democrat din Moldova. Evident radiodifuzorii în cauză nu asigură reflectarea campaniei electorale în conformitate cu principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale, se mai spune in sesizarea PCRM.

Asemenea situaţii de favorizare a Partidului Democrat au fost înregistrate de către radiodifuzorul Publika TV în cadrul emisiunii Fabrika, pe data de 3 octombrie curent invitaţi au fost Vasile Botnari şi Marcel Răducan, miniştrii din parte PD, 2 octombrie — Monica Babuc şi Pavel Filip, 1 octombrie 2014 — Valentina Buliga şi Adrian Candu, 29 septembrie curent — Marian Lupu etc., în cadrul buletinelor de ştiri (PD şi-a aprobat lista electorală. “Este o echipă care va face faţă cerinţelor atât în Parlament, cât şi în alte structuri”; Candu: Moldova este interesată să menţină relaţiile economice şi comerciale cu Rusia; “Este o acţiune nedemocratică”. PDM critică iniţiativa comuniştilor de a interzice spoturile de promovare a integrării europene; PDM îşi lărgeşte rândurile: Zeci de activişti politici din Chişinău au anunţat aderarea la partid; Andrian Candu la Fabrika: Statul va face tot posibilul pentru a atrage investitorii străini) şi radiodifuzorul Prime TV — la data de 2 octombrie 2014, emisiunea “Primele ştiri”, difuzată la 21.00 (Consiliul Naţional Politic al PDM a aprobat lista electorală a formaţiunii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, min.4.13, Andrian Candu: Embargoul asupra produselor moldoveneşti, impus de Federaţia Rusa, nu are justificare economică si nici juridică, min.9.52, 150 de foşti membri ai Partidului Forţa Poporului au aderat la Partidul Democrat, min.12.25, Miniştrii PDM la raport, min.19.17).

Pornind de la cele expuse, PCRM a solicitat Comisiei Electorale Centrale să întreprindă toate măsurile legale în vederea excluderii favorizării intenţionate a unui concurent electoral — Partidului Democrat, precum şi atenţionarea radiodifuzorilor precitaţi de a nu permite asemenea ilegalităţi pe viitor.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md