Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Discursul Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin lansat în cadrul conferinţei de presă din 7 octombrie 2014

|versiune pentru tipar| PCRM, 7 octombrie 2014 | 

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Este regretabil faptul că, de fiecare dată, alegerile pentru Moldova sunt un şoc similar unei calamităţi naturale. La aceste alegeri parlamenatre va fi formulată o întrebare categorică — se va păstra Moldova ca un stat independent şi suveran?

Va depăşi Moldova catastrofa umanitară cu care se confruntă? Cu ce ţara a ajuns în preajma alegerilor? Guvernarea a închis 250 de instituţii de învăţămînt, zeci de mii de copii nu frecventează şcoala. Demografia este negativă.Ţară a fost părăsită de un milion de cetăţeni apţi de muncă. În serviciu sînt angajaţi doar membrii partidului Democrat şi a celui Liberal Democrat.

Cei care au preluat ilegal puterea în aprilie 2009 nu cunosc cît de greu trăieşte azi poporul. Cît de mult a crescut în aceşti ani diferenţa dintre bogaţi şi săraci. Condiţiile sociale a majorităţii absolute a cetăţenilor se agravează constant. Chiar şi statisticile oficiale indică faptul că 92 de procente din cetăţeni trăiesc în sărăcie.

Situaţia este cu adevărat una criminală şi batjocoritoare faţă de ţara pentru care modernizarea este una extrem de necesară. Dacă poporul conştientizează esenţa “reformelor” liberale din Moldova şi preţul pe care l-au plătit şi-l vor mai plăti toţi oamenii pentru acestea, noi împreună trebuie să oprim decisiv jaful de proporţii a statului moldovenesc. Cetăţenii trebuie să vină la alegeri şi să spună “NU” acestui genocid. Să spună “NU” acestei Coaliţii criminal-oligarhice de la putere şi asistenţii ei de genul lui Dodon, Usatîi sau Mişin.

A venit timpul să salvăm ţara noastră. Astăzi, ca niciodată, este important ca fiecare să decidă clar de partea cui este — pentru păstrarea statalităţii şi, în consecinţă, pentru distrugerea corupţiei. Pentru eliminarea hoţilor de la guvernare. Pentru înlăturarea contrabandiştilor sau susţine Coaliţia, care îşi ascunde crimele după un paravan artificial a unei integraţii europene imaginare.

Stimată asistenţă,

Este clar deja cum se va desfăşura campania electorală. Camarila de la guvernare va încerca, cu orice preţ, să creeze confuzii pentru a-i amăgi din nou pe alegători. Anume în acest scop în presă apar rezultatele unor sondaje sociologice inventate. Astfel, opinia publică este pregătită pentru falsificarea în masă a rezultatelor electorale. Aceiaşi camarilă a lansat o sumedenie de proiecte politice, toate îndreptate împotriva PCRM. Şi Popa, şi Usatîi, şi Dodon, şi Mişin au fost aruncaţi pe eşchierul de stînga, în speranţa că vor reuşi să rupă cît mai multe procente de la comunişti.

Păpuşarii lor cheltuie milioane pentru organizarea unor prezentări glamuroase şi nu propun nimic concret pentru dezvoltarea Moldovei. Ei nu au idei, doar organizează nunţi electorale şi coruperea unor susţinători de teapa lor.

Noi nu intenţionăm să organizăm nici un fel de concerte electorale sau prezentări solemne. Noi vom agita cu Fapta şi Cuvîntul. Noi, timp de 8 ani, am guvernat ţara şi am demonstrat că Moldova poate fi un stat cu adevărat independent, capabil să se dezvolte, iar poporul poate avea o viaţă demnă.

Partidul Comuniştilor întotdeauna are o atitudine responsabilă faţă de alegători. La înaintarea candidaţilor noştri în alegerile din noiembrie am luat în considerare profesionalismul, experienţa, capacitatea de a lucra cu oamenii, de a proteja interesele cetăţenilor. PCRM a reuşit să păstreze echipa de profesionişti, o echipă capabilă să restabilească şi să modernizeze Moldova.

Noi cu demnitate vom ieşi în faţa alegătorilor. Pentru prima dată, toţi candidaţii sînt membri ai PCRM. În echipa noastră nu veţi vedea oligarhi, nu veţi întîlni oameni de afaceri dubioşi, nu veţi găsi miniştri cu dosare penale sau autorităţi criminale. Printre noi nu veţi găsi transfugi sau mutanţi politici. În schimb echipa noastră este compusă din reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor de bază din Moldova, vîrsta medie fiind de 48 de ani.

În Programul nostru electoral, noi propunem un şir de măsuri absolut necesare ca Moldova să revină la normalitate. Vom restabili statul de drept, vom face ca în ţara noastră să poţi trăi, lucra, naşte copii. Ca pensionarii, copiii să fie protejaţi.

Noi ştim cum să eliminăm criminalitatea şi corupţia din organele de stat. Noi ştim cum să curăţim străzile noastre de bandiţi. Vom face ca toţi hoţii de ţară să ajungă în faţa legii. Anume pentru aceasta, şi nu pentru deservirea oligarhilor, există puterea statului, Constituţia şi sistemul judecătoresc. Noi ştim cum să-i eliberăm pe oamenii de afaceri din Moldova şi pe investitorii străini de “racketul” şi şantajul mafiei.

A venit timpul să oprim genocidul social din ţara noastră. Preţurile şi tarifele trebuie să fie controlate de stat. Pe de altă partre, în baza unei analize economice serioase, noi vom asigura creşterea salariilor de patru ori, iar a pensiilor — de două ori. Noi vom reveni la bugetul orientat social. Aceasta este imposibil de realizat fără a moderniza economia. A venit timpul să readucem agricultura în prim-plan, să insuflăm viaţă în sate şi centrele raionale, să creăm condiţii ca cetăţenii noştri să revină acasă. Vom relansa programul “40 de oraşe”, care va permite finisarea procesului de gazificare a întregii ţări, de reabilitare a drumurilor, de asigurare a populaţiei cu apă potabilă.

Modernizarea Moldovei este imposibilă fără realizarea unei politici externe echidistante şi competente: Neutralitatea Constituţională, reintegrarea ţării, şi continuarea modernizării în baza politicii europene de vecinătate.

Participarea la procesele integraţioniste în spaţiul postsovietic va duce la livrări stabile a resurselor energetice la preţuri convenabile, va atrage investiţii de miliarde în economia moldovenească, va permite restabilirea pieţelor de desfacere tradiţionale, în rpimul rînd în Rusia, va asigura respectarea drepturilor sutelor de mii de migranţi din Moldova. Procesele integraţioniste în Est vor deschide perspective noi pentru soluţionarea problemei transnistrene şi restabilirea integrităţii teritoriale a ţării noastre.

Vom acorda o atenţie deosebită problemelor legate de sănătatea morală a societăţii moldoveneşti. PCRM va anula legea ruşinoasă cu privire la egalitatea şanselor, nu va admite descompunerea morală a naţiunii şi nu va permite atacuri la adresa credinţei noastre ortodoxe, la adresa Bisericii ortodoxe.

Moldova are nevoie de stabilitate. Noi trebuie să nu admitem, nici într-un caz, realizarea în ţara noastră a scenariului ucrainean. Moldova trebuie să evite cu orice preţ acţiunile care îi pot aduce daune politice sau morale.

Pentru PCRM şi adepţii noştri este clar — Moldova trebuie să existe. Ţara noastră trebuie să revină la normalitate, la dezvoltare. Trebuie doar să-i oferim această şansă. Şi acesta trebuie să se întîmple pe 30 noiembrie.

Sursa: www.pcrm.md