Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Contestaţie PCRM la CEC şi CCA

|versiune pentru tipar| PCRM, 13 octombrie 2014

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală şi la Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu privire la încălcarea legislaţiei de către unii radiodifuzori.

În documentele depuse la CEC şi CCA, PCRM a indicat asupra faptului că la 10, 11 şi 12 octombrie posturile de televiziune Pro TV Chişinău, Jurnal TV şi N4 au difuzat publicitate electorală a concurentului PLDM.

În conformitate cu prevederile Codului electoral concurentul electoral deschide la bancă un cont cu menţiunea “Fond electoral”. La 10 octombrie 2014 CEC a înregistrat candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Hotărîrea menţionată a întrat în vigoare la data adoptării (menţionăm că şedinţa CEC a început la ora 15.00 şi subiectul respectiv a fost examinat mult mai tîrziu, iar toate hotărîrile adoptate puteau fi ridicate în original, doar după ora 18.00).

Conform Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova pentru plasarea publicităţii electorale contra plată achitarea se va face în avans, exclusiv din fondul electoral al concurentului electoral, din mijloacele financiare declarate conform art.38 alin.(1) lit.a) din Codul electoral. Orice alte modalităţi de plată, decît transferul în avans de sume băneşti din fondul electoral, sînt interzise.

În acest context, se arată în sesizarea PCRM, achitarea tuturor cheltuielilor aferente producerii materialelor electorale se face numai din contul Fondului Electoral al concurentului electoral respectiv.

Potrivit PCRM, în felul acesta PLDM ar putea cheltui sume care ar depăşi limita de 55 mln. lei stabilită de CEC, fără a fi luate la evidenţă.

În contextul celor enunţate mai sus, PCRM a solicitat Comisiei Electorale Centarle sancţionarea PLDM pentru încălcarea legislaţiei electorale şi obligarea acestuia să respecte prevederile Codului electoral şi să-l impună să includă toate cheltuielile legate de plasarea şi publicarea materialelor sale electorale în contul fondului electoral. Iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului să verifice legalitatea difuzării publicităţii electorale de către radiodifuzorii nominalizaţi şi sancţionarea acestora.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md