Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPCRM

Galina Balmoş: Partidul Comuniştilor nu coalizează cu cei care astăzi sînt la conducere nici cu cei care au trădat interesul naţional alegînd preşedintele ţării în pofida prevederilor Constituţiei

|versiune pentru tipar| PCRM, 29 octombrie 2014

Discursul deputatului Galina Balmoş în timpii de antenă acordaţi de Radio Moldova

Stimaţi radioascultători!
Stimaţi prieteni!

În această campanie electorală, partidele politice concurează în a lansa promisiuni, întrecîndu-se la capitolul: cine e mai generos şi cine va aduce mai multă fericire alegătorului. Cinic şi banal; unii încarcă aceste promisiuni în autocare difuzîndu-le prin ţară, alţii la canale televizate — zi şi noapte fără întrerupere. E şi normal ca cetăţeanul, alegătorul să fie derutat şi uimit de fericirea care i s-a abătut ca din senin peste capul lui.

Dragi ascultători! Sînt cuvinte, dar sînt şi fapte. Încercaţi să le comparaţi, răbdător şi cu înţelepciune, aşa cum ştiţi dumneavoastră s-o faceţi.

5 ani aţi fost duşi cu zăhărelul — uite uite veţi avea venituri mari, pensia se va majora, tarifele vor scădea, fecare va avea locuinţă şi loc de lucru bine plătit, iată că degrabă veţi fi cu toţii în Uniunea Europeană. Dar de fapt aţi avut parte doar de umilinţă şi nedreptate — copii care trebuie să plece la şcoală la 10 kilometri de casă, pensii indexate cu 4 sau 6%, bătrîni în stadă, pedepse pentru poliţa neachitată la timp, anularea unor drepturi sociale şi facilităţi, producţie agricolă pe cîmp sau la rîpă şi locuri de muncă… la negru, în Rusia sau Italia.

Acum tot aceştia care v-au amăgit 5 ani vin să vă spună că sărăcia aproape a dispărut, că dumneavoastră aveţi pentru ce vă bucura, că optimizarea şcolilor dă roade bune, că pretinsa reformă a justiţiei a eliminat corupţia şi nedreptatea, că fiecare îşi poate liber deschide afacerea sa, că producţia moldovenească cucereşte Europa, că fiecare, în sfîrşit are libertatea de a spune tot ce gîndeşte, că toată mass-media e liberă şi independentă.

Şi ce gîndeşte măria sa alegătorul: poate eu nu am observat ceva, poate într-adevăr e mai bine, iar eu sînt prea critic ori prea mult vreau? De ce atunci rămîne senzaţia amară că din nou sînt tras pe sfoară, că iarăşi cineva vrea să profite de votul meu ca mai apoi să rîdă şi să zică: aşa-s moldovenii- naivi şi răbdători, cu capul plecat şi fără spirit rebel şi că au conducerea pe care o merită.

Poate nu au fost în acesti ani renumitele atacuri raider care au subminat întreg sistemul financiar bancar, ori poate nu aţi fost martori ai renumitelor hoţii de sute de milioane din buzunarul poporului — Banca de Economii, Aeroportul internaţional, cazul Sandulache, operaţiunile — Cazinoul, autobusele şcolare, contrabanda de ţigări, vînzarea ilicită de armament, achiziţii fraudate la Ministerul de interne, mafia farmaceutică, corupţia la niveluri nemaiîntîlnite în cabinetele înalţilor demnitari, demiterea Guvernului pentru corupţie? Poate nu aţi auzit de crima din Pădurea domnească pentru care nimeni nu se face atras la răspundere, ori de miniştrii, judecătorii şi procurorii cu averi de milioane, nedeclarate, care sunt numiţi şi promovaţi în funcţii pe criterii politice sau de interes personal? Nu aţi fost martorii pogromului din 7 aprilie, ca urmare autorii acestuia se află în fotolii de conducere.

Astăzi anume persoanele care se fac responsabile de tot dezmăţul, furtul din averea dumneavoastră, păpuşarii şi contrabandiştii, se vor întronaţi la guvernare, cu mîna şi alegerea dumneavoastră.

Vă îndemn să nu vă lăsaţi ameţiţi de promisiuni deşarte, aţi trecut deja prin aceasta şi vă mai îndemn să vă puneţi o întrebare: de ce atît de mult toate partidele din coaliţie şi sateliţii lor se tem de comunişti şi de revenirea acestora la guvernare? Oare nu pentru că anume comuniştii şi doar comuniştii le vor veni de hac?!

5 ani noi am luptat cu regimul mafiotizat din ţară, am opus rezistenţă, am divulgat schemele lor criminale. În această perioadă a început o campanie masivă de ponegrire şi de manipulare a dumneavoastră, stimaţi ascultători, dar vrem să ştiţi că noi rămînem fideli angajamentelor noastre de a fi împreună cu dumneavoastră. Împreună să decidem soarta Moldovei, a fiecărei familii, împreună vom decide vectorul extern.

Partidul Comuniştilor nu coalizează cu cei care astăzi sînt la conducere nici cu cei care au trădat interesul naţional alegînd preşedintele ţării în pofida prevederilor Constituţiei. Nu suntem nici cu Plahotniuc nici cu Filat, nici cu Dodon, Usatîi şi alţi parveniţi.

Sîntem cu dumneavoastră, stimaţi cetăţeni, şi fiecare decizie importantă pentru statul nostru va fi consultată cu Dumneavoastră. Sîntem pentru Republica Moldova şi vă îndemnăm să faceţi alegerea pentru Partidul comuniştilor! Vă mulţumim.

Sursa: www.pcrm.md